Te dni se začenja jesenska akcija cepljenja lisic proti steklini in letala z vabami bodo vzletela tudi z letališča v Murski Soboti.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poroča, da gre za zadnjo redno akcijo cepljenja lisic proti steklini, polaganje vab pa se bo izvajalo v 50 kilometrskem pasu ob meji s Hrvaško, z višine 300 metrov, s pomočjo posebej prirejenih letal. 
 

Slovenija prosta stekline

Pri nas je bil zadnji zabeleženi primer stekline pri lisici že nekaj let nazaj, to je bilo januarja leta 2013. Slovenija se je, v skladu z zahtevami Svetovne organizacije za zdravje živali (OIE), leta 2016 razglasila za državo prosto stekline. 
 

Vir:NIJZ

Gre za preventivne ukrepe pred nevarno boleznijo

NIZJ opozarja, da je steklina smrtno nevarna bolezen in se lahko na ta način prepeči širjenje le te. Zaradi stekline namreč vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok. Večina, kar 95 odstotkov, smrtnih žrtev med ljudmi je v Aziji in Afriki. Do smrtnih primerov med ljudmi večinoma pride zaradi posledic ugriza steklega psa, ki virus izloča s slino.  Virus vstopi v organizem preko poškodb kože ali z neposrednim stikom sluznic ali poškodovane kože z okuženim materialom, torej s slino, cerebrospinalno tekočino ali živčnim tkivom. Virus pa v telo ne more vstopiti preko nepoškodovane kože. 

Akcijo cepljenja lisic proti steklini izvaja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki bo s položenimi vabami aktivno zaščitila populacijo lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavlja rezervoar stekline. 
Vaba je sestavljena iz: zunanjega ovoja (vabe), ki je namenjena privabljanju lisic in kapsule s cepivom, ki vsebuje oslabljen virus stekline.
 

Kaj je potrebno upoštevati:

  • ne dotikajte se nastavljenih vab za lisic
  • o tem poučite tudi otroke!
  • če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji gozd, grm ali v smeti.
  • če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom. ker se vsak tak stik z vsebino vabe obravnava kot ugriz stekle živali, nemudoma obiščite najbližjo antirabično ambulanto!
  • prepovedano je prosto gibanje psov na javnih mestih!
  • izogibajte se stikom s potepuškimi in divjimi živalmi!

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
juuj (nepreverjen)

hočete reči
da ti dobri keksi s okusi pistacije
niso leteče degustacije

Istina2019 (nepreverjen)
ciganjscek (nepreverjen)

Mecejo strup i nikome nista.Nihce nede za posledicami odgovarjo,omejujejo gibanje.Narava vse prenese. Dobro ka takso opzorilo nej napisano na rocnih bombah.Kelko de ro kostalo,naj zivi farmaceutska industrija

df (nepreverjen)

koliko jaz vem i znate vi svi da ja veliko znam
administrator je požrl dve dozi cepiva proti steklinji
Vam povem da tako čudno gleda župana v rit s njegovimi steklenimi očmi
Kaj mislite da je to od cepiva on pravi da je to od peciva

df (nepreverjen)

DF tij tak vse znaš zato pa vse povprek komentiras pametnjakovič prokleti. Delat se rajši spravi.

In reply to by df (nepreverjen)

Oliva (nepreverjen)

čuj ti tele zabito
z drisko polito
ali si vedno tak fuknjeni
ali samo v ponedeljek opolnoči

In reply to by df (nepreverjen)

Starejše novice