Slovenke in Slovenci, ki so na dopustu na Hrvaškem, se morajo danes do polnoči vrniti v domovino, v nasprotnem primeru jih čaka karantena.

Čeprav naj bi bilo po nekaterih podatkih na Hrvaškem še vsaj 50 tisoč slovenskih turistov, pa danes posebne gneče na mejnem prehodu Gruškovje, ki je med najbolj obremenjenimi ni bilo. Slovenskih potnikov je bilo le za vzorec, večje gneče pa se pričakuje v večernih urah. Zaradi odločbe, ki v veljavo vstopi opolnoči, pa bi znali biti bolj obremenjeni tudi mejni prehodi z Madžarsko.

V minulih dneh sta bila najbolj obremenjena petek in sobota, obakrat pa so na meji prednjačili predvsem tuji turisti. Slovenskim turistom se iz dopustovanja na Hrvaškem, kot kaže, ne mudi preveč.

"Večinoma so bili potniki iz Nemčije, Avstrije, Poljske in Češke. Več prometa pričakujemo v večernih urah, ko naj bi bilo tudi več Slovencev. Zna se zgoditi, da jih je bilo doslej manj, ker bodo lovili zadnje ure," pravi Mirko Skuhala, pomočnik komandirja PMP Gruškovje.

Tudi teden dni prej iz dopusta

Razlog bi lahko bil tudi ta, da so državljane redno obveščali o tem, da naj se zaradi gneče, ki večkrat nastane v Gruškovju, odpravijo na druge mejne prehode. Tisti, ki smo jih vendarle srečali so morali predčasno prekiniti dopust. Nekateri med njimi so se domov morali odpraviti tudi teden dni prej, kot je bilo načrtovano.

Bo pa od polnoči poostren nadzor tudi na meji z Madžarsko, ki bi jo zamudniki lahko izkoristili kot možnost, da se izognejo karanteni.

"Od polnoči načrtujemo poostrene aktivnosti na meji z Madžarsko. Se pravi na vseh komunikacijah, ki vodijo čez državno mejo," nam je povedal Boris Žibrat, inšpektor Sektorja uniformirane policije PU Murska Sobota. Ta pravi, da bodo poleg stalnih kontrolnih točk na avtocesti bolj poostreno in dalj časa nadzirali tudi ostale kontrolne točke, torej ne le v Pincah in Dolgi vasi.

Potniki, ki bodo prečkali mejo na Madžarskem, bodo morali imeti ustrezna dokazila, da niso bili na Hrvaškem. Povedano v teoriji, dokazilo o eni nočitvi na Madžarskem ne bo zadostovalo. 

"Če policist vidi, da je v vozilu za štirinajst dni prtljage, verjetno ne bo na prvo žogo sprejel te zgodbe," še dodaja Žibrat. 

Po nekaterih neuradnih informacijah pa naj bi tudi Madžarska s prvim septembrom poostrila nadzor na meji s Hrvaško.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Zakaj en dan mađarake ne bi zadostoval? Slovenci nimajo podatka kam si šel in koliko časa te ni bilo, čeprav se dokumenti skenirajo.

Domačin (nepreverjen)

14 boste pušili kurac v karanteni

xyklop (nepreverjen)

Jaz pa lepo grem iz Hrvaške na Mađarsko, potem v Avstrijo in lepo domov v Slo.. hehehe...

Starejše novice