Problematika pomanjkanja zaščitne opreme je najbolj prisotna ravno v zdravstvenih zavodih in tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota priznavajo, da bi glede na potrebe potrebovali dosti več opreme, kot je trenutno imajo.

Vprašanje zalog zaščitne opreme je v zadnjem obdobju najbolj pereča tema slovenskega zdravstva. Kot so večkrat poudarili pristojni, je ravno zdravstvo tisto, ki je v prvih vrstah pri boju zoper epidemijo koronavirusa, zato je zaščitna oprema dejansko osnova za njihovo varno in nemoteno delovanje.

Na pomoč priskočila zasebna pobuda

Medtem, ko se pojavljajo težave pri dobavi, se iz dneva v dan vrstijo zasebne pobude pri zagotovitvi prepotrebne opreme, predvsem zaščitnih mask, ki jih naši zdravstveni delavci krvavo potrebujejo. Pomagal je celo predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, pomoč pa je ponudil tudi soboški odvetnik Daniel Katalinič prek Mohammeda Al Ayoubija, ki je kontaktirat državni vrh Združenih arabskih emiratov. Tudi vse več podjetij je začelo proizvajati zaščitno opremo za potrebe države, med drugim Boxmark in pomursko podjetje Mi&Lan iz Gornjih Petrovcev.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so do 17.marca po celotni državi razdelili že 1,2 milijona kosov zaščitne opreme, od zaščitnih mask, rokavic, kombinezonov do očal in razkužil. Večino tega je šlo bolnišnicam, ki so dobile 570.000 kosov, opremo pa razdeljujejo po prioritetah, kjer ravno zdravstveni zavodi dosegajo najvišjo stopnjo prioritete, saj dejansko zdravstveni delavci delajo neposredno z okuženimi osebami.

Posledično je tudi povpraševanje po zaščitni opremi največje v zdravstvu in trenutno močno presega ponudbo. Težave so sicer prisotne tudi v domovih za starejše. Po zagotovilih ministra za zdravje Tomaža Gantarja se stanje spreminja dnevno in vsakodnevno prihaja do manjših dobav.

Najbolj primanjkuje mask

Potreba po zaščitni opremi je prisotna tudi v soboški bolnišnici, kjer jo imajo dovolj le za sprotne potrebe. Kot priznava strokovni direktor Daniel Grabar, bi glede na delovne potrebe potrebovali bistveno več zaščitne opreme.

S strani zdravstvenega ministrstva jim je sicer obljubljena nova pošiljka, ampak v SB Murska Sobota vendarle ravnajo tudi samoiniciativno: "Prizadevamo si prek vseh možnih stikov, kontaktov in poznanstev, v kontaktu smo z dobavitelji in tudi neposredno s podjetji za morebitne donacije in dobavo," pravi Grabar, ki se sicer zaveda nevarnosti črnega trga in napihnjenih cen tovrstne opreme, s katerimi poskušajo določeni 'vojni dobičkarji' priti do večjih zaslužkov. 

Na srečo je situacija v soboški bolnišnici še obvladljiva, ampak so razmere nepredvidljive in lahko pride do povečanih potreb že v enem dnevu, zato tudi vodstvo bolnišnice poziva k pomoči.

"Apelirali bi na vse, ki imajo možnost, predvsem na proizvodna podjetja, da nam priskočijo na pomoč s kakšno donacijo," naproša Grabar, ki še razkriva, da jim primanjkuje predvsem mask.

Potrebna oprema za zdravstveno osebje SB Murska Sobota

Podjetja so že priskočila na pomoč

Kot smo izvedeli, so proaktivni pri iskanju donacij tudi zaposleni v soboški bolnišnici, ki skušajo pomagati pri kontaktiranju raznih podjetij. To jim je tudi uspelo in so tako v minulih dneh uspeli pridobiti vrsto donacij s strani raznih dobrodelnih akterjev.

Na pomoč so jim tako priskočili v Skladu Odvetniške zbornice Slovenije za humanitarno pomoč, ki je doniral 10.000 evrov za nakup opreme, Lek Lendava je prispeval zaščitne maske FFP3, Mercator je doniral pakete osebne varovalne opreme, Carthago pa zaščitne maske tipa FFP2. V dogovorih pa so še s podjetjem ROTO in nekaterimi kmetijskimi zadrugami, ki so že obljubile pomoč.

Zaščitne opreme, ki je osnova za normalno delovanje v času epidemije, imajo tako dovolj vsaj za dva tedna, vsekakor pa se morebitnih dodatnih donacij ne bodo branili. Situacija se, kot je že povedal strokovni direktor, lahko spremeni v hipu.

S spleta

Komentarji (53)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
POKLIČITE ŠARCA (nepreverjen)

Vprašajte Šarca in tovariše, ki so ves čas lagali slovenskemu ljudstvu in Nino Pirnat (SD) ki je javno lagala prek TV (oglejte si posnetke) da smo v Sloveniji 100 % pripravljeni, da je to lažja oblika gripe itd......... Šarca zdaj ni sram, da bi se pogreznil v zemljo ampak se še gor prosi. Tej bandi bo sodilo slovensko ljudstvo, ker to kar so počeli je na nivoju veleizdaje.

POKLIČITE BOSANCE (nepreverjen)

Ne sekjraj se, vej bosanska mafija vse zrihta. Že so na carini na Slovensko-Italijanski meji.

In reply to by POKLIČITE ŠARCA (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Ka "Dijana" šofejra kamion?

In reply to by POKLIČITE BOSANCE (nepreverjen)

👎🏻 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Budalo desničarsko primitivno!

In reply to by POKLIČITE ŠARCA (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Tvoje pisanje dosti pove o tebi.

In reply to by 👎🏻 (nepreverjen)

ZAVEDNI SLOVENEC (nepreverjen)

TOČNO TAK SODITI BANDI Ko so Hrvati začeli nositi maske in rokavice se je slovenska vlada iz tega norčevala, pa še danes hrvaško ljudstvo ima možnost kupiti maske, slovensko ljudstvo pa jih ne dobi.

Žalost! (nepreverjen)

Žalostno gda more ena razvita država z lastnimi kapacitetami za proizvodnjo okoli žicati takšne osnovne stvari kak so zaščitne maske in rokavice. Resno žalostno kama smo prišli.In to zdaj ne leti direkt na novo vlado ampak na 30 lejt izčrpavanja in uničevanja javnoga zdravstva. Strašne milijone, če nej milijarde smo v ton časi zmetali za preplačano bolnišnično oprema, za draga zdravila, medicinske aparate..... milijone za provizije..... te pa pride nekši virus pa se izkaže ka je naše celo zdravstvo totalno zavoženo. Edina zamera toj novi vladi in tudi prejšnji je, ka je nej prvi dan gda se je zaznalo širjenje toga virusa pri nas in gda se je ugotovilo ka nega zadosti zaščitne opreme, nej takoj sprejela interventni zakoj in zagnala vse razpoložljive kapacitete doma za proizvodnjo zaščitne opreme. Mamo en kup tovarn kere to lejko delajo. Ali zdaj je že tretji teden, mask nega iz tujine, doma jih je sfalilo..... in zdaj so komaj začnoli razmišljati o lastni proizvodnji. Bolnice pa morejo okoli žicati, če jin što podari žaščitno opremo. Sramota za državo in za vse vlade od 1991 naprej.

12 (nepreverjen)

Prav imas..
Naj drzava zrihta

In reply to by Žalost! (nepreverjen)

Zxymnghfzekhjyx (nepreverjen)

Ima se
Moze se
J... se!

I. 10 (nepreverjen)

Nesposobni krizni štab v SBMS vse delajo po svoje

Malo je rano (nepreverjen)

Prosite POLANIČA, pa tov. žlidana!!!!!!!!!!!!!!!!!!

In reply to by I. 10 (nepreverjen)

Munt (nepreverjen)

Pa de je Židan pa njegova klika, on je odo nazadnje po bolnici, ka so ga z audijon pripelali. Zdaj da bi lejko pomago pa rejp med nogej, tak pač delajo levičari ka nika ne delajo, samo si gezike brusijo in lidij nasomarijo da so borci za navadne lidij. Narod, Prekmurski de inauk mogo praviti BOBU-BOB in tej komoniste nagnati ta de jin je masto. Prekmurje mora naprej z razvojon, te pa trebej delavna mesta ne pa spomenijke pa staroga policaja za župana.

tiranje (nepreverjen)

Če mo komuniste tirali te de tvoj tovariš komisar Janša prvi bejžo, za njim pa takoj še pou SDS-ovcov, bivših UDBA-šov pa komunistov.

In reply to by Munt (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

tiranje, točno.
Škoda, ka nej bilo lustracije - vej pa te te zdajšnje vlade sploj ne bi bilo - vej so pa sami stari komunisti notri!!!!

In reply to by tiranje (nepreverjen)

vej pa (nepreverjen)

pa rejsan. zidan pred par mejsci po bolnici se naslikavo ob otvoritvi. zaj pa ne duha in sluha o kaki donaciji ali moralni podpori-ja tou so šmink politiki...

In reply to by Munt (nepreverjen)

sd-samo denar (nepreverjen)

Ge je pa naš župan ? ka bi se malo izpostavo v javnosti in kakšno povedo ? Vejpa on ma veze v LJ pa naj zrihta ;-) se spomnite kak je to razlago pred volitvami ;-)

doktorica (nepreverjen)

Socialna psihijatrinja, mirjana ule, rojena v Ormožu, je včeraj ob 13 uri na NOVA24 dejala, citiram:"Saj nismo ovce",
se je hudovala nad kriznim štabom. Kdo pa ji brani da se naj ne sprehaja po Ljubljani, samo drugih naj ne nagovarja!!
Nespametno obnašanje, prav tako od nacionalke."" Poglejte si posnetek"""!! KDO NAM LAŽE

nathan (nepreverjen)

Tudi tisti štirje,ki obvladujejo in mislijo ,da je bolnica njihova bi lahko komot prispevali kaj € za nakup mask saj imajo bog bogovske plače .Končno pa naše zdravstvo je tak in tak isto kot v Albaniji

butalec (nepreverjen)

za začetek bi folgalo, ka bi samo nazaj v službo prinesli!

In reply to by nathan (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Gospod Grabar, a mate vi v toj bolnici kakšno nabavno službo? Nemate nobenih okuženih na zdravljenju, pa ste že brez zaščitne opreme. Pa to je neverjetno. Pa šlosar s troletno šolo zna ka more meti rokavice pa očala, tu pa tisoč zaposlenih, med njimi pa nega enga, ka bi znal nabaviti te preklete maske. Ka se to dogaja v Butalaj? Virus so zanesli že v štiri domove ostarelih. Mi moramo sedeti doma, doktorji in zaposleni pa zanašajo virus v domove. Pa to je smrtna obsodba za oslabele. A ščete na vsak način meti Italijo? Nej je zadosta, ka so se doktorji smučali v Italiji in šli okuženi delat, zdaj pa nemrejo nabaviti maske. Pa te naj idejo past krave!

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Se v glavnom strinjam s tebov čarni vrag, ne vem kmečka logika mi pravi, da bi mogla ena regionalna bolnica kot je bolnica Rakičan , ki vsaki den nuca tej maske in rokajice v večjih količinah, imeti zalogo tej mask in rokajic vsaj za 3 mesece, tudi če ne bi bilo virusa. Tu rejsan pri nabavi že od prej nekaj ne štima?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

BRAVO ČARNI VRAG (nepreverjen)

TOČNO TAK KAK SI NAPISAL. PA DAJMO ŽE ENKRAT GOR STANIMO SLOVENCI, DOKLER ŠE MOREMO IN RASTIRAJMO TO BANDO KOMPLET.

Gajda (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Šarec bi moral kazensko odgovarjati, saj zaradi njegove nesposobnosti umirajo ljudje.

👎🏻 (nepreverjen)

Še eno budalo!

In reply to by Gajda (nepreverjen)

POKLIČITE BOSANCE (nepreverjen)

Njaj njaj.... vej tou do tudi bosanci rejšili. En telefonski klic iz partije pa takoj Crni iz Zenice prileti s kamijonon prek carine na Slovenko-Italijanskoj meji pa rejši zadevo. Če se nede v Postojni stavo na petroli ka de tanko, de v parih vöraj pri nas in nas vse rejši.

In reply to by Gajda (nepreverjen)

Cici1234 (nepreverjen)

Daj, prosim ne bluzi. Sicer de pa novi predsednik vse zrihto.

In reply to by Gajda (nepreverjen)

Francccccc (nepreverjen)

Res ni jasno kak lahko primankuje opreme ko pa ni okuženih skoraj nic v MS, vse ostalo zdravstvo pa odpovedano, zdaj mora vladati mir in tisina v bolnisnici ocitno... mogoce so maske pa podobno raznosili domov ka vsak kaj za znance pa tiste bolj pri koritih poskrbi... starejsi doktori zdaj itak verjetno umirajo od dosade potem do pa prvi v vrsti dodatek zahtevali ko bo to mimo...

Pantera (nepreverjen)

SANALABOR bi lehko kaj mel ?

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Bosanske maske nam je želel prodati vojni dobičkar. Sanolabor pa je "vojni dobičkar" tudi takrat, ko ni vojne. Prav zaradi takšnih je v zdravstvu stanje takšnko kot je...

In reply to by Pantera (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

A nemre nihče od stotin zaposlenih na Ministrstvu za zdravje napraviti en spisek kera bolnica je dobila kelko mask. Ka je to za enoga džumbusa? Vsako leto plačam 420 Eur dodatnoga zavarovanja, pa samo za te pejneze bi lejko tisoč mask nabavili. V italijo znate oditi na smučanje, maske pa ne vete nabaviti.

VojkoZMajolko (nepreverjen)

420 eur dodatnega? Drobiž. Si slučajno preračunal koliko osnovnega plačuješ?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Meščan (nepreverjen)

Francccc ka ti resno misliš ka je bolnica trenutno čista prazna, ka nega notri niti enoga pacienta?!

Francccccc (nepreverjen)

Ja glede na to da so ze prej bile vrste za vse preglede vec ali manj samo zaradi ZZZSjevih kvot ko pa si prisel na vrsto pa si bil sam predvidevam da neksne guzve zdaj nemre biti glih. Res je, da so tisti ki so fejst betezni tam samo vse drugo pa je odpovedano... tak da zaradi povecanega obsega dela verjetno ne zmanjkuje mask prej zaradi slabega planiranja porabe ali pa evidence ne stimajo...

In reply to by Meščan (nepreverjen)

gost2020 (nepreverjen)

Žalostno je, da javni zdravstveni zavodi govorijo o vojnih dobičkarjih... kolikokrat pa se sami obnašajo koruptivno, ne transparentno… malo se naj obrnejo vase in najprej stvari razčistijo pri sebi.
Vse podobnosti so zgolj naključne!!!

butalec (nepreverjen)

Še boukše pa je, kda JJ gučij o vojnih dobičkarjih!!!

In reply to by gost2020 (nepreverjen)

I. 10 (nepreverjen)

Na internom oddelku je dosti pacientov zaradi tega da slučajno ne bi prišli pacienti ppzitivni na korona virus. To je kolegialnost za bruhati.

realnoo (nepreverjen)

Po krizi pa de zdravstvo v prvi vrsti grozilo s strajkom:)
Ge van poven, da te dvej miljardi de picilo v par dnevih.
V javnos sektori eni nemajo kaj delati od dauma. Ampak nescejo na cakanje in ustanova jim nalaga neka kvazi provizorij dela, da dobijo puno placo. Se sranje de

butalec (nepreverjen)

NEDO štrajkali, ka itak dobijo 200 %-ne plače
(Janšova žena doktorca, Lahovnikova žena doktorca... press)

In reply to by realnoo (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

mediji spet forsirajo ene in iste teme.
Daj napisite kaksne place dobijo delavci keri so prisiljeni delati z ljudmi.

Prav tak raziscite aktivnost dela od doma v javnon sektori. 50% ne vej koma se naj dajo in upravlajo kvazi navidezna dela z namenom da obdrzijo puno placo!

svinje!

Dummi (nepreverjen)

Mogoče pa bi lejko kaj "prispevali" tisti, štere največ pejnaz pospravijo, recimo MEDIS D.O.O., SANOLBOR, GOPHARM, FARMADENT, MARKMEDICAL, LANCOM D.O.O.

Nej ka zaj s piskron kak srmacge okoli odijo, što kaj da.

Sramota.

čarni vrag (nepreverjen)

Težko de kaj od toga, saj so lastniki v "karanteni" v svojih vilaj na obali plavoga Jadrana.

In reply to by Dummi (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Zovte Zemljariča za donacijo!

realnoo (nepreverjen)

OBCINA RADENCI MA DOSTI PEJNEZ. LEJLAK JE ZRIHTO, DA BO OBCINA PLACUVALA PRISPEVKE ZA MALE FIRME IN NEJ DRZAVA. PREHITO JE DRZAVO;)

TAU JE PRAVI ZUPAN. MORES METI REJSAN TALENT ALI NESPOSOBNE SVETNIKE KA TAU V OBCINI SKAUZI SPRAVIS:)

Ne laži (nepreverjen)

realnoo Kak prvo nafči se osnov ekomentejranja kera je male črke. Načik pa je lipou napijsanom ka či de država napravila kaj takšnoga te tou za občino odpadne.

In reply to by realnoo (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

realno: -- pa pajdaše, ka majo male firme!

In reply to by realnoo (nepreverjen)

Karčči (nepreverjen)

Ka pa Pahor? Ge ešče med živimi? Ali pa ge v kakšon bunkeri zaklenjeni?

12 (nepreverjen)

Sonci se in ..cila-)na balkonu.....da bi pa kaj zrihtal..dejanja in rezultati stejejo ne govoricenje

In reply to by Karčči (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

karcci: --- šou je na lifting, ka je na najgi s kolagenon!

In reply to by Karčči (nepreverjen)

Baam (nepreverjen)

Zdravstvene zavarovalnice kere pridno futramo nedo nika dale?

butalec (nepreverjen)

copy/paste:
Pomagal je celo predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin

Telko se blebeče o toj donaciji Čeferin - Alibaba, ka izpadeta frajera kak največja dobrotnika na svejti.
V resnici pa: lastnik Alibabe je pozval Američane, naj vsak podari 2 dolara za zaščitno opremo za delavce Alibabe.
Prokleti hipokriti,!!! Pa Čeferin - frajer, bo naslednji SLO predsednik, ka je alibabine maske zrikto?
Te svet je rejsan potreben nečesa hujšoga, kak je korona virus - neka takšoga, ka bi samo takše hipokrite napadalo!!

Risto Kubura (nepreverjen)

Žal imaš prav in to kar se vse dogaja je posledica brez moralne - etične družbe in je moralo priti do nečesa, ker je človek že zdavnaj pozabil biti človek.

In reply to by butalec (nepreverjen)

jozef12345

Pokličite JAKLINA, VELIKO POLANSKEGA

RR (nepreverjen)

Priporočam vam donatorja vašega odvetnika Igorja Vinčeca .
Saj ste mu v nekaj letih nakazali kar 20.000 eu .
Saj za vas na sodišču kar dobro poskrbi saj je prej bil na M.Soboškem sodišču sodnik.
Del sredstev ki ste mu jih nakazali bi vam lahko zdaj ko ste v finančnih težavah vrnil oziroma doniral.
S spoštovanjem

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice