Kot vse kaže vendarle obstaja povezava med cepivom AstraZenece in krvnimi strdki. To je potrdil visoki predstavnik Evropske agencije za zdravila.

Ta je v danes objavljenem intervjuju potrdil povezavo med cepivom proti koronavirusu podjetja AstraZenece in krvnimi strdki. Ni pa še jasno, kaj povzroča tovrstno reakcijo, je v pogovoru za italijanski časnik Il Messagero dejal Marco Cavaleri, ki je pri Emi pristojen za področje cepiv, poroča STA.

Ravno danes pa je Ema tudi začela novo razpravo o varnosti AstraZenecinega cepiva, potem ko so se v zadnjih tednih pojavili sumi na morebitne resne, čeprav redke stranske učinke v povezavi z netipičnimi trombozami. V Nemčiji so prejšnji teden preventivno priporočili cepivo zgolj za starejše od 60 let, in sicer potem, ko so po cepljenju zabeležili 31 primerov tromboze možganskih ven in sinusov.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pomurc (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Novinarji so najbolj zaslužni, da ljudje ne zaupajo v cepiva. Jasno je, da obstaja povezava med cepivom in strdki, vendar v kakšnem %?? V VB so med 18 milijonov cepljenih imeli 30 primerov strdkov. Zanimivo, da je teh strdkov pri ženski oralni kontracepciji 1000 primerov na 1 milijonov!! Ste že kdaj koga slišali govoriti o tem, kako potencialno nevarna je torej po tem kriteriju kontracepcija?? Še bolj jasna je povezava med alkoholom in cirozo jeter ter cigareti in pljučnim rakom. Ampak ne, problematično je samo to cepivo in očitno nič drugega, za to negativno publiciteto pa so odgovorni predvsem novinarji, ki napihnejo podatke, ki niso relevantni.

Minimaus (nepreverjen)

Ja, ampak za kontracepcijo se odloči ženska sama, ima navedene str.učinke in je v to noben ne sili. Kaj pa cepiva?... niti v Portorož v apartma ne boš več mogel iti brez dokazila o cepljenju, kaj šele v tujino.. HALOOOO

In reply to by pomurc (nepreverjen)

Jakobe (nepreverjen)

To so taki bedaki... ta bi se cepili še z nitro redčilom, če bi država tako povedala :)

In reply to by Minimaus (nepreverjen)

Minimaus (nepreverjen)

Žal, res.

In reply to by Jakobe (nepreverjen)

pomurc (nepreverjen)

Torej predvidevam, da ne kadiš, ne piješ alkohola, ne ješ sladkarij in mastne hrane,... ker v nasprotnem imaš bistveno večje šanse za strdke, kot od cepiva. Ampak dobro, prepričanega ne moreš prepričati, mi je jasno.

In reply to by Jakobe (nepreverjen)

Minimaus (nepreverjen)

Tako. Ne kadim, ne pijem alkohola, ne jem mastne hrane. Občasno sladkarije. Ampak ne vem zdaj kaj ma to veze? Vsi vemo kaj povzročajo cigareti, alkohol ipd. In se vsak sam zavestno odloči za to. V cepljenje bomo pa v kratkem prisiljeni, kapiš?

In reply to by pomurc (nepreverjen)

. (nepreverjen)

V prevelikem %.

In reply to by pomurc (nepreverjen)

Hmmmm (nepreverjen)

Je pa ena velka razlika: pri kontracepcijskih tabletah je govora o navadni trombozi, štera se kaže kak otekanje na predeli gležnja ali dlani. Posledično se da hitro in dobro opaziti in pozdraviti in posledično nejso nevarne. Po ton cepivi pa so opazili par primerov tromboz v možganaj, šteri se dosta težje pokažejo s simptomi, odkrijejo in pozdravijo. To je velka razlika. Se pa pri drugih zadevaj popolnoma strinjan in san mnenja, ka se dela panika... 1 primer strdkov na 150000 ceplenih... Če ges kak mladi človik gledan, man valda ges večjo verjetnost zaradi covida priti na intenzivno kak pa dobiti tromboze od cepiva. Ka za starejše ne gučimo... Novinari pač...

In reply to by pomurc (nepreverjen)

Starejše novice