Slika je simbolična.
Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pri 12 poginulih labodih, ki so jih izvlekli iz Lakoške gramoznice minulo soboto potrdila okužbo s ptičjo gripo.

Kot smo že poročali, je bilo v začetku meseca februarja v občini Lendava najdenih 23 poginulih labodov grbcev.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je takrat potrdila, da so bili labodi okuženi z visoko patogeno aviarno influenco oziroma ptičjo gripo.

Minulo soboto, 18. februarja 2023, pa so iz Lakoške gramoznice odstranili še 12 poginulih labodov.

Pri vseh dvanajstih poginulih labodih potrdili ptičjo gripo

V soboto, 18. februarja 2023, je regijski center za obveščanje prejel prijavo o mrtvih labodih, ki so se nahajali na gladini vode ter ob brežini Lakoške gramoznice.

Strokovna oseba za veterinarsko higienske službe je poskrbela za njihovo neškodljivo uničenje, omenjenih 12 labodov pa so pomagali iznesti lendavski prostovoljni gasilci.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je potrdila, da je bilo vseh 12 poginulih labodov okuženih z ptičjo gripo.

Od prvega februarja do danes, je na območju občine Lendava tako skupno poginilo kar 35 labodov, ki so bili okuženi z ptičjo gripo.

Med znaki ptičje gripe tudi padec nesnosti in zmanjšana poraba krme

Znaki ptičje gripe oziroma aviarne influence so:

  • zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov,
  • padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni,
  • povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega,
  • pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki),
  • lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti),
  • posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Skrajni čas (nepreverjen)

Vűpajmo, ka se bolezen v kratken razširi tudi na nesnažne golobe.

Starejše novice