Ljubiteljica fotografije, Tadeja Horvat iz Martjanec, je velike življenjske zgodbe malega prekmurskega človeka prikazala v magistrski nalogi in knjigi.

"Z malim človekom sem hotela poudariti, da gre za neverjetno dobrosrčne ljudi, ki so s svojo skromnostjo, pridnostjo, neverjetnim čutom za sočloveka postali veliki ljudje," z nasmehom na obrazu poudarja Tadeja.

Zbrane življenjske zgodbe rokodelcev

Magistra grafičnih komunikacij se je kljub študiju v Ljubljani, v svoji magistrski nalogi vračala nazaj v rodno Prekmurje. Avtorica je zbrala življenjske zgodbe prekmurskih rokodelcev, ki so z domačo obrtjo v času 2. svetovne vojne in povojnem času, pomembno zaznamovali prekmurski prostor.

Zgodbe starejših ljudi so zakladnice nasvetov

Tadejo že od nekdaj zanima etnologija, predvsem pa prekmurske domače obrti. Da ne bi te zgodbe tonile v pozabo, se je avtorica podala na teren in poiskala rokodelce. V Gornjih Petrovcih se je pogovarjala z 90-letno šiviljo Jolanko Smodiš, ki je po vojni odprla šiviljsko obrt. Zanimive, zabavne zgodbe z veselic in gostüvanj ji je razkril 86-letni Jožef Gerenčer iz Strehovec. Obiskala je čevljarja Kolarja iz Moščanec, kuharico Marijo Sijarto iz Puconec, ki je po vojni vodila eno izmed prvih gostiln pri nas idr.

Marija Casar: "Težki časi so minili"

"Težki časi so minili in upam, da mladi takšne revščine ne doživijo", so besede Marije Casar iz Tešanovec, ki je pred 2. svetovno vojno odšla na delo v Francijo. Gospa Marija pravi, da smo mladi danes preveč črnogledi in ne znamo ceniti življenja, ki ga imamo.

Najlepše slike nastanejo po dežju

"Dež očisti nebo in nastane mehka svetloba, ki je idealna za ustvarjanje slik," nam je razkrila Tadeja, ki najde navdih za fotografijo v domačem okolju. Rada se poda med njive za štorkljami in prave trenutke ovekoveči s fotografijo. Mlada fotografinja ima v načrtu ustvariti lasten foto studijo in ostati v domačem kraju.

Prav ti mali ljudje so zgradili to, kar danes imamo

Zbirko izvrstnih portretov avtorica trenutno razstavlja v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti. Razstavo je pričela v Ljubljani kjer je požela velik uspeh, 14. februarja pa se razstava slik seli v Puconce.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
KIRA

Pohvalen projekt, ki ujame še zadnje ostanke preproste prekmurske duše. za take stvari bi naj občina namenila del financ ne pa tisto precenjeno muzo, ki sploh ne spada v to okolje.

Direktna

Lejpe fotografije. Eno pitanje, zakoj "maloga" človeka?

KIRA

@direktna - po mojem ker je to preprost, delavski, pošten človek.. v nasprotju z velikimi tajkunskimi hobotnicami... :)

Direktna

Saj to, tou se te velki lidje, nej mali. Tajkuni so te mali :)

KIRA

ahahahah good point.

BeeZeeEcoKid

Bravo Tadeja, fantastični projekt vreden pohvale. Ponosna sem nate!
Ravno iščem par obrtnikov, ki bi dodali še več pristnih izdelkov obrtniških iz Prekmurja k našemu projektu ter sem spoznala nekaj ljudi, ki so po mojem tako čudoviti in prisrčni kot tile o katerih pišeš. Defitivno bom prebrala knjigo, če boš jo dala v javnost.
Pogledala si pa bom tudi razstavo v knjižnici.
Res, samo tako naprej ter vso srečo pri zaposlitvi če ne boš nadaljevala še z doktoratom (navijam za to seveda).

Starejše novice