Svetovni dan zdravja 2017 - Spregovorimo o depresiji

Na Trgu kulture v Murski Soboti je bilo tudi danes pestro, saj je tam potekala obeležitev Svetovnega dneva zdravja. Pozornost je ob letošnjem dogodku usmerjena predvsem v prepoznavanje, obravnavo in obvladovanje depresije v vseh življenjskih obdobjih.

Kot je v svojem nagovoru povedala Tatjana Krajnc-Nikolić, predstojnica Območne enote Murska Sobota Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so se v mestnem središču zbrali, da bi se z glasbo, pesmijo, druženjem in gibanjem uprli slabemu počutju.

Številni dogodki so se v sklopu prireditve odvijali tudi v mestnem parku ter na Trgu kulture v Veščici.

Zdravo okolje za dobro počutje

Zjutraj so tako že opravili test hoje, zbrane pa je nagovoril podžupan Mestne občine Murska Sobota Boštjan Berlak, ki je poudaril, da se na mestni občini zavedajo pomena zdravega okolja.

Prav zato spodbujajo različne nove oblike mobilnosti, med drugim električna vozila, soboški biciklin ter širitev kolesarske mreže in projekt soboškega jezera.

Obenem je pozval k vključitvi v današnje športne aktivnosti, ki so se jih udeležili tudi v mestni upravi, vsem zbranim pa zaželel obilo telesnega in duševnega zdravja.

Pozornost terja tudi delovno mesto

Za varnost in zdravje zaposlenih si prizadeva tudi vodstvo Policijske uprave Murska Sobota, ki že od leta 2015 izvaja projekt promocije zdravja na delovnem mestu. Zavedajo se, da le zdravi zaposleni lahko ustvarjajo dobre delovne rezultate in s tem posledično zagotavljajo varnost državljanov ter jim omogočajo kakovostnejše življenje in delo.

Kot je povedala njihova predstavnica za odnose z javnostmi Suzana Rauš, so danes za najmlajše pripravili kolesarsko delavnico ter izvedli promocijo varne hoje in kolesarjenja.

H kulturnemu programu so medtem prispevali učenci soboških osnovnih šol, ki so pripravili številne glasbene točke, nastopila pa je tudi pevska skupina Društva diabetikov Murska Sobota.

Zdrav duh v zdravem telesu

Seveda ne bi bil svetovni dan zdravja, če ne bi poskrbeli še za rekreacijo, in tako so se lahko udeleženci med drugim lotili strokovno vodene telesne vadbe in nordijske hoje po mestnem parku, sledilo pa je še organizirano kolesarjenje do Veščice in nazaj.

Ves čas prireditve so sicer ob stojnicah potekale tudi meritve dejavnikov tveganja,  predstavitve sodelujočih nevladnih organizacij, ustanov in društev, demonstracija prve pomoči in oživljanja ter promocija mobilnosti za predšolske otroke.

Ta je postregla z vrsto aktivnosti, med drugim z raznimi igrami, igrali, poligoni in promocijo dodgeballa.

Pomurje v primežu depresije?

Depresija je pereča problematika, ki si zasluži vso pozornost in terja pogovor. V širši družbi pa žal še vedno ni dovolj zavedanja, da ne gre za značajsko šibkost, temveč bolezen.

Depresija lahko prizadene prav vsakega izmed nas in podatki Statističnega urada so pokazali, da je poraba antidepresivov v Sloveniji že vse od leta 2009 v izrazitem porastu. Še posebej smo to, kot kaže, občutili prav na vzhodu države.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kepa (nepreverjen)

In kaj ima policija z antidepresijo????

depresiven (nepreverjen)

Krivi so lopovi ki so vse pokradli ljudje pa ostali brezi dela in dostojanstva .Se kdo vpraša za kaj smo depresivni ?Tisti ,ki so nagrabili in grabijo seveda niso depresivni .Edino kar lopovim in bogatašem želim da bi morali ves denar potrošiti na zdravila in da jim ne bi nikoli pomagala .

depresiven (nepreverjen)

Krivi so lopovi ki so vse pokradli ljudje pa ostali brezi dela in dostojanstva .Se kdo vpraša za kaj smo depresivni ?Tisti ,ki so nagrabili in grabijo seveda niso depresivni .Edino kar lopovim in bogatašem želim da bi morali ves denar potrošiti na zdravila in da jim ne bi nikoli pomagala .

Tujec 2

Bom sem zapisal, ker tja, kjer bi to moralo biti, zaradi zablokiranja komentarjev ne morem zapisati: KAJ TA PAVLINJEK NIMA JAJC V HLAČAH, DA BI SI UPAL PREBRATI KOMENTARJE IN MORATE ZARADI TEGA BLOKIRATI KOMENTIRANJE ???????!!!!!!!!!

Goust (nepreverjen)

Tujec2 ka si obsedene z njin?? Verjetno te je odpisto ka si nesposoben in se nemres sprijaznite???

Tujec 2

Goust, nikoli, res nikoli se ne bi tako ponižal, da bi delal pri Pišteki. Sicer sem pa že dolgo v penziji, da boš vedel.

Starejše novice