Vlada Republike Slovenije ne podpira predloga, ki bi omogočal 25-odstotni popust pri nakupu letne vinjete za leto 2021.

Državnemu zboru Republike Slovenije je predlog zakona predložila skupina poslank in poslancev, s prvopodpisano Mašo Kociper. Predlagatelji predloga zakona bi želeli povrniti domnevno škodo imetnikom letnih vinjet, zaradi najmanj tri mesečne nezmožnosti uporabe cestninskih cest v letu 2020. 

Nezmožnost uporabe cestninskih cest je po njihovi oceni nastopila zaradi sprejetja odlokov za zajezitev epidemije COVID-19, ko je bilo prepovedano gibanje med občinami in statističnimi regijami. Predlagano je, da bi se imetnikom letnih vinjet za leto 2020 priznal 25-odstotni popust pri nakupu letne vinjete za leto 2021.

Če nekdo ni mogel v drugo občino, to ne pomeni, da cestninske ceste ni uporabljal

Potrebno je poudariti, da se z vinjeto plačuje pravica do uporabe cestninskih cest za določen čas, ne glede na to, koliko kilometrov vozilo dejansko opravi po cestninskih cestah, oziroma koliko časa dejansko uporablja cestninsko cesto, ob tem odgovarjajo pri vladi RS. 

"Če zaradi ukrepa prepovedi prehajanja občinskih meja določen uporabnik ni mogel v drugo občino, to v praksi še ne pomeni, da cestninske ceste tudi dejansko ni uporabljal. Dejstvo je, da so, kljub omejitvam gibanja med občinami, veljale številne izjeme, ko je bilo gibanje med občinami vseeno dovoljeno. Med temi izjemami sta zagotovo prihod in odhod na delo – razlog, zaradi katerega je velika večina uporabnikov omrežje avtocest in hitrih cest vseeno uporabljala tudi v času, ko so sicer veljale splošne omejitve, če ne vsak dan, pa vsaj nekajkrat mesečno. Ravno tako je bila uporaba cestninskih cest možna tudi v primeru drugih izjem pri omejitvah gibanj, ko je govora o skrbi za družinske člane, obisk zdravnika in podobno," so ob tem zapisali na spletni strani vlade RS.

Vlada: Popust ni sprejemljiv

Prav tako so poudarili, da je družba DARS kot upravljavec cestninskega omrežja ves čas zagotavljala razpoložljivost omrežja vsem uporabnikom brez omejitev, obenem pa so se, poleg rednega vzdrževanja, vseskozi izvajala tudi popravila poškodovanih vozišč, s čimer se zagotavljajo boljši pogoji uporabe avtocest in večja prometna varnost.

"Posledično predlagana rešitev, da bi popust avtomatično priznali vsem, ki so kupili letno vinjeto za leto 2020, ni sprejemljiva, saj je bila vsem uporabnikom uporaba cestninskega omrežja omogočena. Poleg tega ni nobenega ustreznega instrumenta, s katerim bi lahko preverili oziroma bi lahko uporabniki dokazali, da v tem času niso uporabljali cestninskih cest in so posledično upravičeni do popusta. Zgolj dokazilo o nakupu letne vinjete za leto 2020 ni in ne more biti podlaga za povračilo kakršnih koli stroškov v zvezi z nakupom letne vinjete za leto 2021".

Poleg tega predlog po mnenju vlade RS ni tehnično izvedljiv, saj bi terjal številne spremembe v organizaciji in izvedbi prodaje vinjet. To bi obenem zahtevalo tudi daljše časovno obdobje, hkrati pa bi povzročilo znatne stroške za izvedbo, kar bi poleg izgube prihodka iz naslova cestninjenja osebnih vozil, dodatno obremenilo družbo DARS, še dodajajo.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Verjetno en čas nemo še rabili vinjet. Naj si jih samo ljubljančani kelijo, kam si ščejo.

gost2 (nepreverjen)

A to je ta isti SDS ki je rekel da ko bo na vladi bo vinjeta 55€?

ergergerg (nepreverjen)

v vladi je samo sds?

In reply to by gost2 (nepreverjen)

pomurc (nepreverjen)

SDS drugega kot zavajanja ne pozna. Ovce pač veselo nasedajo...

In reply to by gost2 (nepreverjen)

Bolševik (nepreverjen)

Po Prekmurju vidim same Bmveje, Audije, Mercedese, celo Porsheje.... najboljši vozni park v Evropi, zdaj je pa vinieta problem.
Ne kupi si 18 colskih koles, pa boš mell za vinieto. Pa ne več kot Karl Porsheja kupit.
Zdaj ko pride Karl bodo viniete za upokojence zastonj. Ne jih še kupovat

Himmler (nepreverjen)

Ka bo pa z cestninami katere smo drago plačali, ceste pa ne smemo uporabljat!?
Plačal san cestnino da se lejko vozin po cejloj državi, zaradi tote represije pa ne morem iz občine! Vrnite mi cestnino, lopovi!

Karl Marx (nepreverjen)

kdo ti brani
vozi se po svoji občini sem ter tja cele dneve
in nabijaj kilometre samo da zjebeš državo

In reply to by Himmler (nepreverjen)

Starejše novice