Dan D za Art Središče je 18. junij

Potem ko je 20. februarja Javni sklad za regionalni razvoj sprejel predlog odloga javne dražbe Art Središča, je bila le-ta odložena do 30. aprila, v vmesnem času pa so se zgodili majhni premiki, ne pa tudi dovoljšnji za rešitev problema. Tako je 12. marca bil sestanek na Službi Vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, kjer se je dogovorilo, naj se pošlje prošnja na določena ministrstva in urade, odzvali pa so se le na Uradu RS za mladino, ki je SVLR-ju poslal dopis, v katerem izraža naklonjenost odkupu glavnice dolga Art središča s strani treh ministrstev, oziroma prenosu lastniškega deleža ter pripravljenost za sodelovanje. Hkrati je Urad za mladino predlagal ponovni sestanek medresorske skupine.

Reševanje kreditnega dolga teče prepočasi

Poleg SVLR-ja sta Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za šolstvo in šport na medresorskem usklajevalnem sestanku državnih sekretarjev že sprejela sklep, da je treba z vidika dosedanjih vložkov v Art Središče ohraniti kulturne in izobraževalne vsebine ter jih na področju Goričkega še dopolniti, vendar se je zaradi nadaljnje neodzivnosti pristojnih, z izjemo Urada za mladino ter deloma tudi SVLR, proces reševanja kreditnega dolga zaustavil. »Art Središče je bilo prenovljeno z namenskimi sredstvi sklada EU Phare-Credo. Namen sofinanciranja je bil jasen; ustanovitev rezidenčnega umetniškega centra. Prodaja centra na dražbi bi pomenila spremembo namena prostorov ter bi postavila Slovenijo in še posebej Prekmurje, v zelo slabo luč nasproti Evropski uniji, odgovorne institucije pa bi se s tem izkazale kot neodgovorne,« pravi direktor Art Središča Julij Borštnik.

Ponovno poslali Ribniškemu skladu prošnjo za odlog

Zadnjega pol leta si prostovoljci prizadevajo doseči dogovor s pristojnimi vladnimi službami o odplačilu kreditnega dolga, pred ponovno razpisano dražbo pa še toliko bolj. Na ribniški Javni sklad so ponovno poslali prošnjo za odlog, ministrstva pa pozivajo, naj čimprej nadaljujejo z že začetim procesom iskanja konkretne – in dokončne – rešitve kreditnega dolga, ki bremeni nepremičnine Art središča. »Prepričani ostajamo, da bi bila prodaja prvega rezidenčnega umetniškega centra na dražbi velika izguba ne le za depriviligiran vzhodni del Slovenije, temveč, s svojim potencialom širitve dejavnosti v našem in širšem intelektualnem, raziskovalnem in umetniškem prostoru, tudi za kulturne, raziskovalne in izobraževalne dejavnosti,« pravi Borštnik.

Iz dneva v dan več podpornikov

Na tej strani si lahko ogledate zgodbo prvega rezidenčnega umetniškega centra v Sloveniji, vpišete pa lahko tudi svojo podporo centru. »Malo je ustanov, ki bi bile tako potrebne v našem kulturnem in intelektualnem prostoru, kot je razvojno in umetniško rezidenčno središče na Goričkem v Prekmurju. Popolnoma nelegitimno, pa tudi žalostno je, da se morajo ustanovitelji Art središča na Goričkem danes še vedno boriti za njegov obstoj. Zato se spodaj podpisani, ki smo v preteklosti z Art središčem že vzpostavili tvorno sodelovanje, katerega nameravamo v prihodnosti nadaljevati in nadgraditi, pridružujemo javnemu pozivu za odpis dolgov, zaradi katerih središču grozi prodaja na javni dražbi, in se mu s tem končno zagotovi osnovne in nujne pogoje za nemoteno delovanje,« med drugim piše v pismu podpore, pod katerim so podpisani številni profesorji na fakultetah, doktorji znanosti in drugi.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Frenk

Bogi Pec; Tak je kak palestinci; Vedno brez strehe nad glavo.

dexter

Ka te brezposelni so nej normalni člani civilizejrane družbe???

BB

Odvisno zakoj so brezposelni...

Velika večina NEJ!!!

BB

"Bogi Pec; Tak je kak palestinci; Vedno brez strehe nad glavo."

Mogoče pa z razlogon...

Ka se ponovin: Naj idejo lejpo delalt bar 8 vÅ‘r v službo kak sakši normalen član civilizejrane družbe, te pa majo pravico preostalih 16 vör ali kelko jim pač ostane od dnejva biti umetniki!

Starejše novice