Ekipa iz radgonskega podjetja Elmitel je razvila aplikacijo eVineyard, ki je priročna in cenovno dostopna. S tem pridelavo grozdja vinogradnikom poceni za 80 do 120 evrov na hektar. V več kot desetih državah imajo že več kot 300 uporabnikov.

Sodobne rešitve približali malim vinogradnikom

Tudi v kmetijstvu se v ospredje prebijajo internet stvari in druge pametne tehnologije. Večinoma so sicer predrage in težko razumljive, zato se manjši pridelovalci velikokrat ne odločajo za njih. A ekipa iz radgonskega podjetja Elmitel se je kljub temu odločila, da sodobne rešitve, ki temeljijo na internetu stvari in senzoriki, približa malim vinogradnikom.

Zniža stroške pridelave in poveča zaslužek

Na trgu je že nekaj podobnih aplikacij, njihova pa naj bi opravila v vinogradu čim bolj celostno optimizirala. Z eVineyardom si vinogradnik poenostavi in podkrepi odločanje o tem, kdaj in kaj početi. Glede na značilnosti posameznega vinograda si lahko med drugim optimizira čas in količino škropljenja.

S tem si zniža stroške pridelave in poveča zaslužek, ker lažje pridela bolj kakovostno grozdje.

Vse na enem mestu

Od začetka prejšnjega leta je na voljo osnovna različica aplikacije eVineyard, s katero lahko vinogradnik z nekaj kliki dobi zemljevid svojih vinogradov, si preprosto sestavi načrt opravil, dobi pregled nad podatki o vremenu, hkrati pa nasvete in priporočila o škropljenju.

Aplikacija mu na podlagi bioloških modelov razvoja bolezni, vremenskih podatkov in dnevnika opravil daje natančne in prilagojene nasvete o škropljenju, saj mu pomaga določiti, s kakšno koncentracijo in kdaj je kje optimalno škropiti.

Vinogradnik lahko že v vinogradu na tablici ali pametnem telefonu z nekaj kliki izdela poročilo o škropljenju in ga shrani v sistem eVineyarda. Ko bodo vinogradniki to aplikacijo uporabljali več let, bodo lahko primerjali in analizirali sezone.

Več kot 300 uporabnikov po vsem svetu

Pridobili so že več kot 300 uporabnikov oziroma vinogradnikov po Evropi, Novi Zelandiji, Avstraliji, Argentini in Kanadi. Najosnovnejši produkt so uporabnikom ponudili brezplačno, predvsem zato da vidijo, ali je zanimanje na trgu in kako se bodo vinogradniki nanjo odzvali. Za pilotno postavitev nadgrajene aplikacije eVineyard, ki vključuje tudi namestitev senzorjev, se prav zdaj dogovarjajo z vinsko kletjo v Španiji. Sistem so že prevedli v angleški, španski in francoski jezik, saj želijo letos pridobiti več sto novih uporabnikov iz vinorodnih držav.

Z majhnim vložekom veliki prihranki

Za osnovno uporabo aplikacije bodo majhnim vinogradništvom zaračunali 75 evrov na leto, kar je malo glede na prihranek, ki jim ga obljubljajo.

»Ker vinogradnikom na podlagi biološkega modela znamo dati natančna priporočila, kdaj naj kje in s čim škropijo, tako pri škropivu, gorivu in delovnih urah prihranijo od 80 do 120 evrov na hektar,« je za Finance povedal Matic Šerc. Večje vinogradništvo, ki obdeluje 200 hektarjev vinogradov, lahko prihrani od 16 tisoč evrov na leto, vendar morajo v takšnem primeru skupaj z naročnikom rešiti še nekaj drugih težav.

V drugi fazi bodo eVineyard nadgradili tako, da bodo vinogradniku omogočili optimizacijo tudi drugih opravil v vinogradu. S škropljenjem so začeli, ker je najdražje.

FOTO: Finance

Tagi

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Flomaster oranžen (nepreverjen)

YYYYYYEEEEEEEEEEEaaaaaaaa takšne lidi Prekmurje Republika nüca!!!!

Starejše novice