Svet regije, v katerem sedijo župani in županje vseh 27 pomurskih občin, se je na zadnji seji seznanil tudi z epidemiološko sliko v Pomurju.

Predstavnika območne enote Nacionalnega inštituta za javno Zdravje Martin Ranfl in Blaž Vurcer sta na današnji seji sveta regije pomurskim županom in županjam predstavila aktualno situacijo v zvezi s koronavirusom.

Kot vemo, je vlada začela določene ukrepe sproščati na ravni statističnih regij z bolj ugodno epidemiološko sliko, med njimi pa seveda ni Pomurja, saj je naša regija na tem področju med najslabšimi v državi. 

Poslanci SD z dobrim zgledom

Na seji je bil prisoten tudi pomurski poslanec Dejan Židan, ki je v tej luči načel temo o cepljenju.

Židan je namreč izpostavil problematiko velikega odpora do cepljenja, za kar je po njegovem mnenju kriva tudi poplava lažnih novic na Facebooku. Ob tem je dejal, da so se vsi v poslanski skupini SD prijavili za cepljenje. 

Cepili se bodo, a očitno ne vsi

Ranfl je to  potezo pozdravil, saj da je ključno, da najvišji predstavniki z lastnim zgledom skušajo "razbliniti teorije zarote" in ob tem poudaril še pomen pravilnega informiranja ter obveščanja prebivalstva. Župan Apač Andrej Steyer, sicer mikrobiolog, pa je dodal, da bo v ta namen posredoval vso potrebno gradivo o cepivu, ki so ga pripravili na inštitutu za mikrobiologijo.

"Brez veze je prepričevati ljudi, ki so zaverovani v neko teorijo zarote, teh ljudi ne bomo spreobrnili. Prave informacije moramo spraviti do tistih negotovih, ki jih lažne novice hitro zavedejo," je pojasnil.

Predsednik sveta regije Alojz Glavač je ob tem predlagal, da se tudi sami župani in županje prijavijo in cepijo ter na ta način pozovejo Pomurce in Pomurke k takšnemu ravnanju. 

Seja je potekala preko videokonference.

Županji za svobodno odločanje

S predlogom se ni strinjala ljutomerska županja Olga Karba, ki meni da je to poseg v svobodno odločanje, poleg tega ima sama glede cepljenja določene pomisleke.

"Prepustimo ljudem, da se sami odločijo, ne pa da jih pozivamo k masovnemu cepljenju," je predlagala.

Z njo se je strinjala tudi županja Grada Cvetka Ficko, dobrovniški župan Marjan Kardinar pa je bil mnenja, da bi se morali cepiti samo v primeru nasveta osebnega zdravnika in pri tem opozoril na dejavnik zdravstvenega stanja vsakega posameznika.

Ostali župani so sicer s predlaganim pozivom soglašali, zato so sklep o pozivu k upoštevanju ukrepov dopolnili še s priporočilom regije k cepljenju proti covidu-19. 

Ob nedeljah in praznikih niti v turizmu niso med izjemami

Na seji so se sicer seznanili še z izvajanjem Dogovora za razvoj regije in programiranjem Regionalnega razvojnega programa za programsko obdobje 2021-2027.

Direktor Razvojnega centra Murska Sobota Bojan Kar je ob tem povedal, da so prejeli okoli 300 projektnih predlogov, večinoma s strani občin,  ključno delo pa jih čaka v prvih treh mesecih naslednjega leta, ko bodo pričeli z identifikacijo projektov.

Goran Šoster iz Prleške razvojne agencije je predstavil izvajanje instrumenta CLLD v naslednjem programskem obdobju, obravnavali pa so tudi problematiko zaprtja turističnih trgovin ob nedeljah in praznikih. 

Novela zakona o trgovini namreč turistično informativne centre in druge javne zavode, ki delujejo na področju turizma, ne uvršča med izjeme, zato ob nedeljah in praznikih ne morejo prodajati spominkov ali drugih proizvodov.

To naj bi sedaj rešili na način obvezne razlage zakona ali v skrajnem primeru zakonske spremembe, kar je zagotovil tudi Židan. Župani pa so podprli tudi nadaljnji razvoj in sofinanciranje Prvega pomurskega materinskega doma s svetovalnico.

Občine zadržane do sofinanciranja programov centra za socialno delo

V okviru predstavitve kriznega centra za mlade, je direktorica CSD Pomurje Sandra Fekonja na občine naslovila prošnjo za delno sofinanciranje programa Dnevni center Kekec.

Župani so ob tem imeli pomisleke, saj menijo, da bi to moralo biti v domeni države, a so načelno podprli program. Soboški župan Jevšek bo na temo spregovoril tudi z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom.

O problematiki dežurne službe pogrebništva pa smo že poročali, ravno tako tudi o Murskem valu, ki je bil tudi na današnjem dnevnem redu. 

Med zadnjimi točkami je še direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah predstavil projekt Dual transfer, župani pa so se seznanili z dopisom Zavoda za varstvo narave glede projekta Natura Mura. Ob koncu je lendavski župan Janez Magyar predstavil projekt pametne vasi in ostale pomurske občine povabil k sodelovanju.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

To en drek pomeni, če so se vpisali na seznam.

Gost lipa (nepreverjen)

Bravo zupanje

www23 (nepreverjen)

zupanje pa naj prisilno cepijo, kot v komunizmu.

In reply to by Gost lipa (nepreverjen)

gost4321 (nepreverjen)

če so napisali, da bo cepljenje prostovoljno (razen za zdavstvene delavce in tiste, ki so v stiku), potem težko... razen, če naredijo isto foro kot za aplikacijo.. da je "prostovoljna"...

In reply to by www23 (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

kaj pa naš zupan ki je pederčina
in jaz naj vzamem njega za vzgled
Naj bom še jaz pederćina
NIKOLI

čarni vrag (nepreverjen)

Točno tako
In sedaj se imajo zupančiči za nekaj
in da jih bi ljudje spremljali in posnemali
Kaj ste vsi čisto fuknjeni
Župane je treba jebat
ker živijo na račun nas davkoplačevalcef

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

slvkos (nepreverjen)

ti si vedno bil pederčina
in z županom skup pašeta

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Himmler (nepreverjen)

Imam eno priporočilo tud jaz za župane!
Če že res tako prisrčno želite pomagat, potem začnite pomagat tistim kateri so res pomoči potrebni.., prekmurci preplačujemo položnice za odvoz smeti, še bolj pa za vodo katera je že dražja kot položnuca za elektriko. Ljudem bo počasi prekipelo in če bode še vi začeli z to represijo do svojih občanov pol lahko računate na to da bojo vas raztrgali na komade. Pripravite se!

čarni vrag (nepreverjen)

Bravo, brezjajčni pomurski župani! Edino dve županji očitno imata tisto kar vi nimate. Da vam razjasnim obzorje. Še nikoli prej ni nobeno cepivo na RNA osnovi (Moderna in Pfizer) prešlo prvo fazo testiranj. Ti dve cepivi bosta dovoljenje dobili s kršitvijo vseh pravil testiranja. Cepivo je nepreiskušeno in ga bodo preizkušali na pomurskih županih in tistih, ki jim verjamejo.

sandi1 (nepreverjen)

to cepivo ni 99% in zadosti preizkušeno .... prvi, ki so se cepili v Angliji so nekateri imeli hude alergije drugi paralizo obraza itd, to je le nekaj malega, kar je bilo napisano v tujih medijih, kaj pa še ne vemo, bog pomagaj (dobro, ne bo nič pomoči od njega) se bo pa še izvedelo.

Mula (nepreverjen)

Malo se naj pitamo kdo jih je volil?

Rikardo (nepreverjen)

Zokoj vsen v nos ide ka se lidjej neščejo cepiti? Što se ščej cepiti se naj cepi što pa nej pa nej

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice