Naj gre za sistem A, B ali C pomurskega vodovoda, povsod so težave.

Na Goričkem, ki spada v sistem B pomurskega vodovoda, so številni še vedno odvisni od dobre volje gasilcev.

Vodo vozijo gasilci ali jo kupujejo v trgovini

Na Goričkem številna gospodinjstva, ponekod cele vasi še vedno nimajo urejenega javnega vodovoda kljub večmilijonski investiciji v projekt Pomurski vodovod. Skupna vrednost projekta Pomurski vodovod sistema B je bila 33,9 milijona evrov, za drugo fazo oziroma dokončanje je zmanjkalo 4,3 milijona evra, ki bi ga morala zagotoviti država. Tako nekaterim gospodinjstvom vodo še vedno vozijo gasilci. 

Družina Gral iz Ocinja na Goričkem se skoraj vsak dan sprašuje, ali bodo imeli dovolj dovolj tekoče vode vode za piti, za osebno higieno in gospodinjska opravila. Za njihovo hišo je bazen, ki ga prostovoljni gasilci enkrat tedensko napolnijo z vodo, s katero se potem oskrbuje celotna vas.

»Vsi bi si želeli, da bi voda pritekla, ko odpremo pipo,« pravi Marija Gral. 

Tudi Sevrovi v Večeslavcih priklopa na vodovod še nimajo. Stanko in njegova žena sicer imata lasten vodni vir, zato prevelikega pomanjkanja ne čutita, ampak to vodo uporabljata le za sanitarne potrebe. Za kuhanje in pitje pa vodo kupujeta v trgovini.

»Predstavljajte si, da imaš v 21. stoletju v državi, ki je tako vodno bogata, takšne probleme,« pravi Stanko.

Vendar pa je po več zapletih glede manjkajoče razlike vlada letos vendarle dala zeleno luč in bo zagotovila denar, kar pomeni, da bo lahko celotno Goričko priklopljeno na javni vodovod

Vračanje evropskega denarja?

Težave imajo tudi v sistemu A, kjer sedmim občinam grozi, da bodo morale vračati 24,5 milijonov evrov evropskih sredstev, ker občina Velika Polana naj ne bi spoštovala zavez, ki jih je dala pred gradnjo vodovodnega sistema. Občina Velika Polana tako ni priključena na vodovodni sistem, čeprav je fizično dokončan že več kot tri leta, prav tako pa niso podpisali pogodbe s skupnim upravljavcem. 

Tožbe med občinami

V sistemu pa C pa je sedem prleških občin ljutomersko občino in županjo tožilo za tri milijone evrov. Razlog za tožbo je bil ta, da občine tega denarja pri obračunu vode lani in letos niso mogle pobrati občanom. Sedem od osmih županov sistema C pomurskega vodovoda je sicer parafiralo vsebino sodne poravnave, v občini Sveti Jurij ob Ščavnici pa bo 16. oktobra o tem odločal občinski svet. Če bodo svetniki pri Svetem Juriju potrdili poravnavo, to pomeni, da spora ni več, vsaka občina pa bo plačala svoje sodne stroške, piše STA.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Učo (nepreverjen)

mi v šoli ne potrebujemo vode
otroci naj doma se umijejo in gredo na wc

Vodovod235 (nepreverjen)

Srednji vek

dfg (nepreverjen)

No čakam kakega vele majstra ka de napisa če neso gasilci odklopli akumulator.....

expan (nepreverjen)

glavno ka so pejnezi bli za preplacani expano pa marsikaj drugoga

PEJNEZ NI, VODE NI (nepreverjen)

Pejnezi so bili, pa so zmanjkali - izpuhteli, vodovoda pa ni, tam kjer pa je voda za 100 % dražja, tipično Slovensko, zapreti lopove.

burgundijec (nepreverjen)

Še dobro ka sakša vejs nema svojo občino, te bi še bilou problemov. En župan bole pameten od drugoga, te pa pride do takšnih situacij Tak je tou, gda je lejko sakši lolek izvoljeni za župana. Tej ka pa nemajo še vodo pa naj na svoji občini pitajo zakoj jo nemajo. Takšne stvari so v domeni občine.

dfg (nepreverjen)

genau tak kak praviš.....je pa še tudi en problem pri tem vse.....pejnezi pridejo tepa se nevejo zmenti ker de dela pa kak de dela....te pridejo majstri pa raztrgajo pol vesi še tisti božen asfalt kaj je bija pa cevi namečejo notri pa zasiplejo pa asfalt gor....tepa pride za 14 dni še telekom ali pa kaj pa opet isti postopek...pol pa še ugotovijo ka cevi neso dobre pa ftrgajo vse vkup vun z cevami kredit za optiko pa druge položijo nazaj zasfaltirajo...potli pa optika majstri za 2 mesca pridejo notri vlačit kable pa nejde nikan pa se opet ofne in tak se to vrti vse v krogi in se pol namesto 5km naredi samo 2 zato ker se penezi sponucajo pa vsaki bi rad zasluža poleg ka bi si rad blok dela.......eu bi moga dati enega nadzornega za vse vkup pa ga kontrolirati pa mu rečti če de kaj narobe si krif vsega ti....pa bi šlo dosta več vsega nareti pa pošteno bi blo nareto

In reply to by burgundijec (nepreverjen)

občan1 (nepreverjen)

Glavno da so si zaposleni zrihtali bajne plače, pa da je eden od vodilnih zaposlil svojo ženo (z bajno plačo). Briga njih, če nekateri nimajo vode. V EU in Ljubljani pa itak nimajo pravih podatkov o dejanskem stanju na sistemu B, ker če bi imeli, bi že vračali evropski denar, nekateri vodilni zaposleni na sistemu B v M.Soboti, pa bi morali biti nameščeni v Sodni ulici.

goostt (nepreverjen)

Zavožen pomurski vodovod, že pristop k delu je bil napačen, prav tako tudi samo vodenje projekta.

In reply to by občan1 (nepreverjen)

otokar (nepreverjen)

Dobro se ve ,kje je končal ,denar za vodovod .Vsi so bili ,delegati in ,kaj še vse ,ko je bil ,denar sadaj pa ni več nikjer tistih odgovornih .Če pa pride na sodišče pa bodo rekli da se ne spomnijo in ne vedo točno za kaj se gre

Proizvodnja (nepreverjen)

Najprej se ne morem strinjati z enimi komentatorji, ki izražajo svoje mnenje (lahko imajo svoje mnenje, se razumemo). Ker zadeve malo poznam smatram, da je z nastankom občin prišlo več denarja na periferijo (prej je ostal v centrih, pa tudi vprašanje je koliko sposobni ljudje so jo zastopali). Sedaj v te male občine pride denar, ki ga pač porabijo nekaj za delovanje in investicije.
Deloma je odgovornost tudi na volivcih, ki volijo župane in svetnike. Kajti ponekod izvolijo tudi ljudi, ki nimajo pojma za kaj se gre in bolj škodijo. Seveda če pa gledam z županove strani pa sem lahko srečen, če mam take ljudi v OS me vsaj ne gnjavijo in le dvigujejo roke kakor želim.
Vodovod, šolstvo, zdravstvo bi morala imeti čez pokrajina, ki pa na žalost manjka. Jaz podpiram pokrajine, kot ima cerkev škofije.
Med malimi občinami najbolj izstopajo Odranci a bi imeli tak razvoj, če bi bili v Soboški občini?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice