Od 54. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA nas ločita še dva meseca, a priprave so že stekle. Z odzivom razstavljalcev so organizatorji več kot zadovoljni, saj beležijo polno zasedenost sejmišča. 

Zaključili pa so tudi že z mednarodnimi strokovnimi ocenjevanji kakovosti, ki so letošnjo pomlad potekala pod okriljem kmetijsko-živilskega sejma. Velika večina izdelkov se je izkazala za vrhunske, rezultate ocenjevanj pa so predstavniki komisij in Pomurskega sejma danes predstavili na novinarski konferenci.

Meso in mesni izdelki

Na področju svežega mesa in mesnih izdelkov letos opažajo povečano število tekmovalcev. Ocenjevanja svežega mesa se je udeležilo 8 podjetij, ki so prijavila 32 izdelkov, več kot polovica teh pa je bilo ocenjenih z zlato medaljo ali celo z nazivom šampion kakovosti. Slednjega podeljujejo izdelkom, ki so že tretje leto zapored osvojili zlato medaljo. 

Letošnje ocenjevanje je bilo eno uspešnejših v zadnjih letih, tako po številu vzorcev kot v oceni kakovosti in podeljenih priznanjih.

Na podlagi asortimana prijavljenih vzorcev bi lahko sklepali, da Slovenci ljubimo žar in peko mesa, vendar bolj kot svojim rokam zaupamo proizvajalcem čevapčičev, pleskavic, nabodal, ražnjičev in kebaba. Po kakovosti in številčnosti sicer tudi letos prevladuje perutninsko meso.

S Šunko kuhanko si je Kodila d.o.o. prislužila zlato medaljo, s Prekmursko šunko pa srebrno priznanje.

Panviti MIR d.d. je Piščančja posebna prinesla zlato medaljo, Grajska salama, Hrenovke in Domači suhi ocvrtki AVE pa so bili nagrajeni s srebrno medaljo.

Mleko in mlečni izdelki

Komisije z veseljem ugotavljajo, da raste kakovost vse večjega števila manjših proizvajalcev, ki jim pridelava mleka predstavlja dopolnilno predstavnost, s tem pa tudi kakovost lokalne slovenske samooskrbe.

Hkrati opozarjajo, da izdelki z nazivom »naravno« oziroma »brez posebnih dodatkov« še ne zagotavljajo kakovosti ali uspeha proizvoda.

Na ocenjevanju je letos sodelovalo 28 proizvajalcev s 155 izdelki, ob tem je 10 izdelkov osvojilo naziv šampiona. 

Posebno priznanje za izjemno kakovost je komisija soglasno podelila Pomurskim mlekarnam d.d. za odličen program masla (Slovensko surovo maslo, Ljutomersko maslo in Slovensko čajno maslo), skoraj vsi njihovi predstavljeni izdelki pa so bili deležni zlatih priznanj.

Gorički raj d.o.o. je medtem s svojimi jogurti osvojil bronasto medaljo.

Sokovi, brezalkoholne pijače in embalirane vode

Tudi pri sokovih, brezalkoholnih pijačah in embaliranih vodah je opazno vse večje število manjših proizvajalcev. Komisija je ocenila 21 podjetij s 95 izdelki in imenovala pet šampionov. Ob tem se je prvič zgodilo, da med tekmovalci ni bilo prav nobenega negativno ocenjenega proizvoda, zlatih medalj pa so podelili kar 19. 

Pri pijačah so opazili predvsem zmanjšano vsebnost sladkorja, kar predstavlja velik napredek na področju izobraževanja potrošnikov in odzivnosti proizvajalcev. Veliko je tudi novih kombinacij sadnih vrst, torej se proizvajalci s svojo ponudbo vse bolj skušajo približati različnim starostnim skupinam.

Eko-socialna kmetija Korenika je prejela bronasto medaljo za svoj osvežilni zelišči sirup, Radenska pa je domov odnesla kar dve veliki zlati medalji, dve zlati medalji ter tri srebrne.

Slovenski oskar za embalažo

Vsebina je morda najpomembnejša, a pri Pomurskem sejmu niso spregledali niti podobe in tako 13. maja pripravili ocenjevanje 36. Slovenski oskar za embalažo 2016. Znanih je že 12 nominirancev, zmagovalec pa bo imenovan šele 22. avgusta, ko bodo podelili priznanja. Vse sodelujoče izdelke bodo sicer tudi razstavili v okviru posebne razstave na sočasnih sejmih INPAK in AGRA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice