Pomurski policisti med poostrenim nadzorom ugotovili številne kršitve.

Agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo je tudi letos od 14. do 27. januarja pripravila nacionalno akcijo, s katero so opozarjali na nevarnost uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Zavzemali so se tudi za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju voznikov, ki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon, so sporočili z agencije.

Pomurski policisti so v času trajanja preventivne akcije ugotovili 165 kršitev uporabe mobilnih naprav med vožnjo.

Policisti opozarjajo, da zaradi telefoniranja med vožnjo voznik slabše zaznava okolico in dogajanje v prometu, počasneje se odziva na prometno signalizacijo, zavorni čas in pot pa se bistveno podaljšata. Vse to poveča tveganje za nastanek prometnih nesreč. V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se voznik ustavi na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljuje šele, ko konča s pogovorom.

Nevarno raba mobitela med vožnjo s kolesom

Policisti svetujejo, da so tudi kolesarji in pešci v cestnem prometu pozorni na različne prometne situacije. Še posebej nevarna je raba mobitela med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje. Zato policisti med vožnjo oziroma pri prečkanju ceste odsvetujejo uporabo mobilnih telefonov.

Globa za voznika motornega vozila, ki med vožnjo uporablja mobilni telefon je 120 evrov. Voznika, ki za vožnjo ne potrebuje vozniškega dovoljenja, na primer kolesar, pa se za telefoniranje med vožnjo kaznuje z globo 40 evrov.

Policisti bodo z aktivnostmi in nadzori glede uporabe mobilnih telefonov med vožnjo nadaljevali tudi v prihodnje. Zato svetujejo: Kadar voziš, ne uporabljaj telefona!

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lane moje (nepreverjen)

Ka pa če imaš Blutut v avtoji monterani? te so tuj kazni?

. (nepreverjen)

Prostoročno telefoniranje je dovoljeno (z Blutut). Zatao tude zdaj v večine naoveh autojaj je blutut vgrajene, ka bi se lidge odvadile telefonarite z mobitelon v rokaj. Jih pa je kar nekaj, ka majo vgrajene blutut v autoje, pa segle z mobitelon v rokaj dale telefonarejo... na žalost...

In reply to by lane moje (nepreverjen)

S M (nepreverjen)

Večkrat sem ušel nezgodi " večini " DEKLET ki so ob telefoniranjem pozabile na PROMETNO SIGNALIZACIJO. Morala bi biti kazen odvzem vozniškega za 3 MESECE in 300 E kazni.En primer vam napišem, večina ve za most v Rakičanu- imel sem prednost sem zapeljal do sredini mostu, punca je telefonirala in se zapeljala v istem času na most, sam bog ve kako je mimo mene prišla gospod ,ki se je z kolesom pripelal do mostu je stopil dol in se
#križal # ko je to videl , morda pa sedaj to bere, ha tudi ŠTOP znake so prevozle in če nebi bil pozoren bi nasanjkal večkrat. Še enkrat večina ŽENSKE z telefoni v rokah.

Poksi (nepreverjen)

Kar se telefoniranja v avtu tiče, ti pač vidiš dekleta, jaz pa moške, ki najbrž opravljajo poslovne razgovore.

In reply to by S M (nepreverjen)

smrkci (nepreverjen)

Dati jim kazen,odvzem vozniške za vedno in bi se narod naučil ter še 5000€ kazni.

butalec (nepreverjen)

Tako je,
dokler se za telefoniranje med vožnjo ne bodo odvzemala vozniška dovoljenja, iz te lepe želje ne bo nič.
Več kak polovica, ki se vozi, istočasno tudi telefonira. Vsaj moje izkušnje so take.
ODVZEM 3 mesece, obvezno!!!

čarni vrag (nepreverjen)

Policisti svetujejo, da so tudi kolesarji in pešci v cestnem prometu pozorni na različne prometne situacije.

Ali ste policaji ali babe? Vaša naloga ni svetovanje, ampak opozarjanje in kaznovanje.

Izzzzi (nepreverjen)

SAMI PAMETNJAKOVICI
DOJ SE STREJLITE

bridki (nepreverjen)

Telefon je enako nevaren kot alkohol. Predvsem ko pišeš sporočila.

Starejše novice