Ko so uradniki fizičen vpis na višje šole spremenili v elektronskega, so delo šolskim uradnikom olajšali. Vso bedo življenja mladih, ki se je še nedolgo nazaj pokazala ob spopadanju z omejenim vpisom in izgubo statusa pred vrati šol, so zdaj prestavili za

Predsednik republike Danilo Türk je v petek s pomurskimi podjetniki debatiral o problematiki v podjetništvu in morebitnih rešitvah.

Polena pod noge tujim investitorjem

Kljub uspešnim investicijam se tuji partnerji niso pritoževali zaradi splošnega okolja, ampak zaradi specifičnih težav, ki so bile v večji meri povezane z administrativnimi postopki, z dolgotrajnostjo in togostjo naših pravnih postopkov, prostorskim planiranjem in podobnimi problemi, ne pa toliko z materialnimi vložki. V razpravi so obrtniki izrazili tudi pripombe na delo inšpekcijskih služb in na neodzivnost države, glede predlogov obrtnikov in podjetnikov za poenostavitev in večjo učinkovitost upravnih postopkov. Sedanja vlada je začela svoj mandat z najavo, da bo poenostavljala postopke, da bo olajšala vse zadeve, ki zadevajo podjetništvo, doda predsednik na pripombe podjetnikov.

Ko podjetništvo pomeni kruh, a tega denarja ni

Namen srečanja je bil predsednika seznaniti s tremi pomembnimi težavami, s katerimi se podjetniki v Pomurju (in nasploh v Sloveniji) srečujejo, in sicer je to, z delom na črno, plačilno nedisciplino in s problemom zaposlovanja, je povedal predsednik OOZ Murska Sobota Vlado Mandič. Predvsem pa so hoteli z njim deliti podatek, koliko ljudi je dejansko zaposlenih v vseh petih združenih območnih zbornicah in s tem poudariti pomembnost samega podjetništva za ljudi, katerim podjetništvo pomeni kruh. Kot je na srečanju pojasnil predsednik Türk “moramo veliko bolj biti odprti do ustvarjalnega dela, podjetnosti, saj so to vse lastnost, ki jih podjetniki imate, ki pa v Sloveniji ne prevladujejo” istočasno pa je poudaril, da imamo premalo podjetniškega duha, premalo podjetnosti, premalo pripravljenost sprejemati tveganja ter premalo ustvarjalnost.

Pozitivni vzgled tuje investicije

Ker pa ima vsaka zgodba dve plati, je kot pozitiven primer uspešne tuje investicije navedel podjetje Carthago, katerega si je isti dan tudi ogledal. Opozoril je, da pri nas pogosto pretiravamo oz. govorimo o tem kako je naše okolje nenaklonjeno tujim investicijam. Uspešne investicije, po mnenju Türka obstajajo. Ob zmanjšanju birokratskih zapor, bi tuji investitorji lažje vstopali na slovenski trg.

Mladi nezaintresirani za poklicno izobraževanje

Primanjkuje nam poklicnih izobrazb, kar pomeni, da imamo premalo razvito poklicno izobraževanje in usposabljanje, hkrati pa je opozoril, da se je v pogledu kariernega svetovanja mladim ljudem veliko grešilo, saj po njegovem mnenju danes študentje začnejo študirati, ne da bi takoj na samem začetku razmišljali o svoji zaposlitvi in se od samega začetka zanimali, kako bodo razvijali svojo kariero. Poudari, da nimamo sprejete oz. razvite industrijske strategije, kjer je velik del investicij vezan na industrijsko proizvodnjo. V Pomurju imamo posamična podjetja, vendar jih ne znamo povezati in na organiziran način vzpodbujati rešitve, ki bodo razvijale ta podjetja naprej, kar pomeni, da nismo napredovali v pogledu logistike.

Nujnost strukturnih reform za vzpostavitev ravnovesja

Predsednik Türk je poudaril tudi nujnost strukturnih reform, ki bi vzpostavile pogoje za vzdržne javne finance in za razvoj gospodarstva. Kot je dejal, je čas za pokojninsko reformo že prišel, glede reforme ureditve delovnih razmerij pa bodo potrebna skrbna pogajanja vseh socialnih partnerjev.
 

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
slavko1958

kaj pa dobri avtomobili in celo helikopterji?

Vipko
tinka78

Ciljaš s tem na Pavlinjeka? Imamo več vrst podjetnikov. Dobre in slabe. Take, ki so sami postavili podjetja in take, ki so bili postavljeni v podjetja. Če je nekdo dober in sposoben podjetnik, redno plačuje svoje delavce in davke, potem ne vidim razloga, zakaj si ne bi smel privoščiti helikopterja, dobrih avtomobilov in jahte. Če je nekdo, ki je bil postavljen na mesto direktorja, tam dela več škode ker koristi, na koncu vse skupaj spravi na kant, pobere odpravnino in gre na drugo dobro plačano delovno mesto, potem pa je to zelo narobe. In take nastavlja politika. Türk in njemu podobni. Zaradi takih so potem tudi dobri podjetniki in obrtniki na slabem glasu.

slavko1958

zate je Pavlinjek dober podjetniK, če bi jaz dobil toliko državnega denarja, bi pozidal celo M.Soboto

skandi

Tinka včasik si kelko telko kaj dobroga s komenterala(za smej).Zdaj pa vidin ka ti resno nega pomoči!

anton54

ka nüca türk točke,slovenija de tan ge je,pa ne bojte nevoščljivi tistim,ki še kelko telko delajo-tipično za nas

itak

...dragi moji...obrtništva pa obrtnijkof že več dugo nega...(poglednite v slovar, ka pomejni rejč "obrt")... ... ... z Turčinon so se na seansi najšli več eli menje slabo stoječi podjetniki...odraz stanja v regiji... šteri dobro znajo, ka njin predsednik drtžave nikak nemre pomoči...zatou, ka tou neje njegova pristojbina...pocejni volilna kampanja...ge se je predsednik kumaj letos spoumno, ka je v Sloveniji tüdi Prekmurje...od regrutacije dale v B"ltincaj je sakši tjeden v toj našoj vukojebini...na sakšo pesje senje prijde...prle pa sploj nej znau za Prekmurje...takšoga jebiv"tra meni nej trbej za predsednika...dol s Turčinon...te en njegof mandat je deleč predugi...što šteč drüjgi za predsednika samo Turčin nej...ne ven, či šče Artur ne bi bül boukši prezident...!!!...!!!...!!!...

Starejše novice