Zadnje oktobrske dneve pred jesenskimi počitnicami so dijaki 2. in 3. letnikov obeh programov Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer izkoristili za potepanja po Evropi. Pot jih je peljala v Berlin, London, Prago in München in Salzburg.

Najštevilčnejša skupina, 120 pomurskih dijakov s spremljevalci, se je odpravila na dolgo pričakovano ekskurzijo v prestolnico Češke republike. 

Raziskali praške znamenitosti

Po prvih ogledih v Starem mestu in nastanitvi v hotelu so si prvega dne privoščili še plovbo po reki Vltavi z razkošno večerjo. Naslednja dneva sta minila ob raziskovanju praških znamenitosti, kot so Karlov most, mestna hiša z astronomsko uro, grajska četrt Hradčani z Glorieto in Zlato uličico in številne cerkve in zgodovinske zgradbe.

Obiskali so tudi Muzej Franza Kafke in židovsko četrt Josefov s Staro-novo sinagogo, najstarejšo še delujočo tovrstno zgradbo v Evropi, in z židovskim pokopališčem. Ob povratku pa so se ustavili še na gradu Hluboka.

V Slovenijo so se vrnili polni vtisov, za kar sta poskrbela tudi prijazna in zanimiva vodiča Matija in Vid.  

Utrip metropole

Nekaj dijakov je iz Budimpešte z letalom poletelo proti Berlinu. V Potsdamu so se sprehodili po parku Sanssouci, spoznali so trga Potsdamer Platz, ki jih je navdušil s steklenimi nebotičniki in stavbami Sony center ter 3D Imax. 

Naslednji dan so si ogledali Brandenburška vrata in nemški parlament Reichstag ter se sprehodili po ulici Unter den Linden do »Alexa« – Aleksandrovega trga s 365 metrov visokim TV-stolpom, na katerega so se lahko tudi povzpeli.

Dan so nadaljevali na Muzejskem otoku, kjer so ob vodenem ogledu spoznavali Pergamonski muzej. Sledil je kratek postanek pri ostankih zidu (Eastside Gallery), ki je nekoč delil mesto na dva dela. Zadnji dan so obiskali še DDR muzej.

Dijaki so tako začutili utrip metropole, obenem pa se zazrli tudi v njeno bogato zgodovino.

Obiskali tudi Dachau

Dijaki 3. letnikov pa so se odpravili na tridnevno potepanje po Avstriji in Nemčiji. Najprej so si ogledali rudnik soli Hallein, kjer so se z vlakcem spustili v rudarske rove, del poti pa so se kot pravi rudarji spuščali po lesenih toboganih. Nato so obiskali muzej Haus der Natur ter od blizu spoznali mesto Salzburg. Dan so zaključili v pivovarni Stiegl. 

Drugi dan so začeli v Münchnu z obiskom Tehničnega muzeja, doživeli so tudi utrip bavarske prestolnice na glavni ulici, dan pa zaključili z ogledom živalskega vrta. 

Zadnji dan so si ogledali BMW muzej in BMW Welt, Olimpijski stolp ter Allianz areno. Posebno dramatično izkušnjo pa je predstavljal obisk spominskega parka taborišča Dachau.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Katera je največja znamenitost naselja Grad na Goričkem?

RT (nepreverjen)

Kdo plačuje promocijske prispevke za GImnazijo Franca Miklošiča Ljutomer? To je zdaj že tretja objava v tem mesecu.

Starejše novice