Evropski teden zmanjševanja odpadkov 2016.

V prostorih Ekonomske šole Murska Sobota je te dni že sedmič potekal zaključni dogodek v okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, na katerem so dijaki pomurskih srednjih šol predstavili idejne rešitve učinkovite rabe virov.

Pomurski dijaki polni zelenih zamisli

Dijaki Ekonomske šole Murska Sobota so tako predstavili dnevnik odpadne embalaže, ki so ga en teden vodili doma, in predloge, kaj narediti v prihodnje, da bi v gospodinjstvih nastajalo čim manj odpadne embalaže.

Dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer so medtem predstavili lanske in letošnje eko aktivnosti šole. Udeleženci dogodka so lahko preizkusili tudi stol narejen iz odpadnih plastenk.

Dijaki Gimnazije Murska Sobota so nanizali več argumentiranih in finančno ovrednotenih predlogov, kako lahko že pri nakupovanju zmanjšamo odpadno embalažo oziroma kako ponovno uporabiti embalažo.

Dijak Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota je udeležence dogodka navdušil s pametnim košem, ki omogoča nadzorovanje polnosti zabojnikov s smetmi na daljavo. Izdelali in preizkusili so že prototip imenovane komunalne opreme.

Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci se je osredotočila na predstavitev predlogov zmanjšanja odpadne embalaže v kuhinji, Srednja zdravstvena šola Murska Sobota pa na področju kozmetičnih izdelkov.

Resen problem današnje družbe

Odpadna embalaža je sicer resen problem današnje družbe. Na eni strani je tesno povezan z načinom proizvodnje, saj se za pakiranje izdelkov velikokrat uporabi več embalaže, kot je potrebno, po drugi strani pa tudi z našo potrošnjo, saj vsak dan ustvarimo veliko odpadne embalaže.

Po zadnjih podatkih samo v Evropi proizvedemo povprečno 157 kg odpadne embalaže na prebivalca. Velik delež te embalaže je nepotreben, zato si moramo prizadevati, da zmanjšamo njeno količino.

Evropska unija si z različnimi ukrepi že vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij na tem področju pa je prav Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki letos od 19. do 27. novembra poteka pod sloganom Zmanjševanje odpadne embalaže.

Dogodek sta v prostorih Ekonomske šole Murska Sobota sicer pripravila Zavod PEC Pomurski ekološki center Murska Sobota in podjetje Saubermacher - Komunala Murska Sobota.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice