Ekipa ALFEGMS3 z Gimnazije Murska Sobota se je na Evropskem statističnem tekmovanju v kategoriji 3. in 4. letnikov uvrstila med najboljših pet ekip.

Minuli ponedeljek so bili po mesecih tekmovanja končno razkriti rezultati Evropskega statističnega tekmovanja, na katerem so se med najboljše uvrstili tudi pomurski dijaki. 

Soboški gimnazijci med najboljšo peterico

Oktobra lani je Eurostat v sodelovanju z enajstimi nacionalnimi statističnimi uradi začel prvo evropsko statistično tekmovanje te vrste. Sodelovalo je več kot 11.000 dijakov od 14 do 18 let, tudi 394 slovenskih dijakov

Tekmovanje je bilo v slovenskem jeziku najprej izvedeno na nacionalni, nato pa še v angleščini na evropski ravni. 

Mladi so se torej v okviru nacionalnega tekmovanja lotili statističnih nalog, brskali po podatkih in sami pripravljali statistične analize, v kategoriji dijakov 3. in 4. letnikov pa je na koncu zmagala ekipa z Gimnazije Murska Sobota - ALFEGMS3, ki se je posvetila temi antidepresivov v Sloveniji.

Tako so se uvrstili v evropski finale, kjer so morali posneti 2-minutni video in ponuditi odgovor na vprašanje: "Zakaj je uradna statistika pomembna v naši družbi?"

Soboški dijaki so s svojim izdelkom prepričali žirijo in se uvrstili med najboljših pet v svoji kategoriji:

Lažnim novicam po robu

S tekmovanjem si organizatorji sicer prizadevajo predvsem za krepitev zavedanja o zanesljivosti statistike v dobi lažnih novic s spodbujanjem statistične pismenosti in radovednosti med dijaki. 

V okviru tekmovanj med drugim preverjajo poznavanje uporabe uradnih statističnih virov ter razumevanje razlage statističnih poročil.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kanžor

Spet zaprejto komentiranje na soboškem ekranu oziroma pogovor z šerifom

Starejše novice