Poletni meseci so čas ponudbe sezonskih del v kmetijstvu, ki so priložnost za dodatni zaslužek in pridobivanje delovnih izkušenj.

Kljub težkemu fizičnemu delu in nizkemu plačilu zanimanja veliko

Na območni enoti Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje v Murski Soboti je vsako leto od 400 do 500 ljudi, ki so vključeni v sezonska dela skozi celotno leto.  »Iskalci zaposlitve se odzovejo na ponudbe sezonskih del, so zanje zainteresirani, pogosto pa se ponavljajo isti delavci, tudi starejši,« pojasnjuje Stanka Perčič iz Zavoda za zaposlovanje. Plačila za sezonsko delo so različna in največkrat odvisna od opravljenega dela in ne od števila oddelanih ur.

Stanka Perčič: »Na račun sezonskih del se stopnja registrirane brezposelnosti ne zmanjša, ker gre za dela po podjemni pogodbi. Ne sklepajo se delovna razmerja, temveč gre za pridobitev dodatnega zaslužka.«

Pomurski delodajalci zaposlujejo domačine

Na Zavodu za zaposlovanje so za MMC RTV Slovenija glede zaposlovanja domačih delavcev izpostavili Pomurje. Tu, kot so zapisali, tako rekoč v celoti potrebam sezonskega dela zadostijo domači delavci, medtem ko so drugod delodajalci v povprečju še vedno bolj naklonjeni zaposlovanju tujcev. V pomurskih podjetjih povpraševanja domačinov ne manjka, zato vse potrebe zlahka zapolnijo z lokalnimi delavci.

Sezonske delavce iščejo Radgonske gorice

Stanka Perčič: »Zdaj sezonske delavce iščejo Radgonske gorice, kjer potrebujejo 120 oseb za obiranje grozdja. Delo se bo pričelo v začetku septembra oz. takrat, ko bodo pridobili dovoljenja za trgatev posameznih sort.«

Obiranje grozdja poteka v okolici Gornje Radgone in Kapele vse dni, razen v nedeljo. Plačilo znaša 0,055 evra neto za kilogram obranega grozdja, organizirajo topel obrok, delovno opremo pa si delavci zagotovijo sami.

V Paradajzu devet mesecev »sezonskega« dela

Prekmursko podjetje Paradajz, ki slovite paradižnike Lušt prideluje v Renkovcih, sadeže obira večino leta. »Pri nas ni sezonskih delavcev v pravem pomenu besede, ker tu sezona traja devet mesecev,« pojasnjuje Martin Žigo, ustanovitelj in tehnični direktor podjetja. Res pa je, kot še pojasnjuje, da je poleti med 10 in 15 več zaposlenih, kot v ostalih mesecih.

Martin Žigo: »Pri nas iščemo izključno ljudi iz lokalnega okolja, torej iz občine Turnišče in iz sosednjih občin. Trenutno nas je skupno zaposlenih nekje od 75 do 80.«

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mi (nepreverjen)

Ker gre za brezposelne, ki si vsaj tako zaslužijo nekaj denarja bi moralo izplačilo biti brez dajatev ne da potem še za ta minimalni znesek, ki ga dobiš 1/3 daš državi oz. delodajalec. To je čisto skregano z logiko, isto je pri jagodah pri Panviti. Sezonska dela sploh ne ali pa minimalno obdavčiti!

Gost (nepreverjen)

zavod za zaposlovanje pička jin materna

gremo na morje (nepreverjen)

Ti kda prešteješ ka napišeš idiot jedan

Gost (nepreverjen)

Nega več izjem od vsakega dela je potrebno plačati dajatve.Najprej se sekirajo ka nega dela, ko pa se najde zakaj dajatve. Ka te mate rajši socialno kak pa delo. Popolnoma verjamem.

Starejše novice