FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in poslana na tržišče v minulem letu.

Nagrado za najbolj inovativna živila, ki jo inštitut podeljuje že šestič, letos prejme deset podjetij za skupaj enajst živil, ki so v svojih kategorijah izstopala.

Panorganicu posebna nagrada

Nagrade za najbolj inovativna živila so prejeli Bio dobrote - Kmetija Žgajnar za jogurt z lanenimi semeni, Ljubljanske mlekarne za gosti jogurt Siggi's skyr, Don Don za kruh proteinc in Mercator IP za Minute zelenjavni namaz Veganski tatarc. 
 

Posebno nagrado za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil je prejelo podjetje Panorganic za linijo slovenskih rezanih solat.

Podjetje Mercator Emba je prejelo posebno nagrado za inovativnost pri zmanjševanju vsebnosti sladkorja pri kakavovem prahu Benquick in desertnem prelivu Sladki greh. 

Letos tudi posebnost

Posebnost letošnjega razpisa je bila, da so bili proizvajalci vnaprej povabljeni k razvoju izdelkov z ajdo. V tej skupini izdelkov so nagrade prejeli Spar Slovenija za kruh tatarski hlebček, Mlinotest za polento naše none z ajdo, Kmetija Klepec za ajdove hrustavčke, Mercator IP za Minute ajdov narastek s tofujem ter Mlinarstvo Rangus za testenine - zlate tatarske bio ajdove valvice. 

"Z inovativnimi živili vzpodbujamo celotno verigo preskrbe s hrano, skrbimo pa tudi za razgibanost lokalnega trga, ki inovativna živila prepoznava kot posebna. S temi živili pa lokalno hrano povezujemo tudi z zdravim načinom življenja,”je na današnji razglasitvi dejal državni sekretar Jože Podgoršek.

Podgoršek je še izpostavil resolucijo »Naša hrana, podeželje in naravni viri 2021«, ki je bila pred kratkim sprejeta v Državnem zboru.

Osnovni cilj projekta ozaveščanje potrošnikov

Inštitut za nutricionistiko nagrade za inovativnost podeljuje že šesto leto. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oziroma izboljšana živila ter  spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo. Na lanski javni razpis so bili povabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil v Sloveniji. Dve tretjini vseh prispelih predlogov je bilo podanih s strani proizvajalcev, sodelovale pa so tudi kmetije. Skupno je Inštitut za nutricionistiko obravnaval 84 predlogov.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mučačos (nepreverjen)

Zmoremo mi še več!

Prlek10 (nepreverjen)

Dajte se vi "Wunderkindi" na PanOrganic malo razgledajte tudi v smeri zmanjsevanja uporabe plastike in uporabe ekoloske oz. razgradljive embalaze...ne pa samo dobicek in prodaja, pofückate se pa na "zeleno".
To je cisti kretenizem, da se v danasnjem casu nekaj 100g solate pakira v embalazo ki se je se 100 let ne da odstraniti.
Walk like you talk, ker vsak dan vec ljudi spregleda vase "pakiranje izdelka in seveda KAO lepo zapakirane znamke"...

Gorčanec (nepreverjen)

Kdaj si nazadnje kupil njihovo solato? Nisi...
Ce bi, bi vedel da je njihova embalaza razgradljiva

In reply to by Prlek10 (nepreverjen)

Prlek10 (nepreverjen)

Samo prvic in nikoli vec, ker se po tem prebral kako raziskavo o npr. hranilnosti in ko sem videl kako dolgo svezino NE-zdrzi.
Zalostno res, ce na plasticni embalazi pise da je razgradljivo je razgradljivo!? Ovce ene...tako je tudi svinjski zrezek lahko vegeterianski, ce na njem pise vege...

In reply to by Gorčanec (nepreverjen)

Starejše novice