Slika je simbolična.
Na zadnji seji sveta ustanoviteljic javnega podjetja Cerop je padlo nekaj pomembnih odločitev.

Poročali smo že, da Cerop išče novega direktorja, saj prvi in edini dosedanji direktor Franc Cipot odhaja v pokoj.

Že ob objavi javnega razpisa se je šušljalo, da je direktorski stolček rezerviran za Simono Biro, ki je sicer tudi zaposlena na Ceropu. 

Izmed treh vlog izbrana Birojeva

Na razpis so prispele tri vloge, komisija pa je v potrditev svetu ustanoviteljic za štiriletni mandat predlagala ravno Birojevo. Slednja je na zadnji seji sveta ustanoviteljic dobila še zeleno luč pomurskih občin.

Kot nam je potrdil trenutno predsedujoči Branko Belec, župan občine Križevci, bo Birojeva mandat nastopila s prvim septembrom, Cipot pa se bo povsem umaknil iz vodenja podjetja.

Zataknilo se je pri oblikovanju cen

Nekoliko burneje pa je bilo na seji glede predlaganega elaborata o oblikovanju cen izvajanja gospodarske javne službe obdelave in odlaganja odpadkov za leto 2021.

Cerop je v elaboratu predvidel drugačno strukturo cene, ki bi v praksi pomenila okoli sedemodstotni dvig cene. Cena na položnicah bi se tako podražila za 13 centov za gospodinjstvo na mesec, ocenjuje Belec.

Znova na dnevnem redu že za en mesec?

Župani s predlaganim elaboratom niso bili zadovoljni, na predlog moravskotopliške in soboške občine pa so točko umaknili z dnevnega reda

Kot nam je dejal predsednik sveta ustanoviteljic, je bil elaborat, ki je bil tudi predmet revizije s strani revizijske hiše, v zadnjem hipu uvrščen na dnevni red in ga v tako kratkem času niso zmogli preučiti, zato so sklenili, da ga bodo ponovno obravnavali v roku meseca dni. 

Nepravilno oblikovana cena med očitki računskega sodišča

Naj spomnimo, da je bilo ravno v odmevni reviziji poslovanja javnega podjetja s strani računskega sodišča med drugim ugotovljeno, da je Cerop v revidiranem obdobju netransparentno zaračunaval storitve gospodarske javne službe, ni upošteval dobičkov, ki bi morali nižati cene, poleg tega pa je še vključeval neupravičene stroške v ceno gospodarske javne službe.

Cena tako ni bila pravilno oblikovana v skladu z določbami Uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, kar je imelo za posledico v višjih položnicah za potrošnike.

Tu so imele pomembno vlogo ravno občine ustanoviteljice, ki tudi niso pravilno določile vseh izhodišč pri oblikovanju cene, so takrat ugotovili državni revizorji. Iste napake očitno nočejo ponoviti.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
99rop (nepreverjen)

Kaksnih visjih cen? Ze sedaj so previsoke. Koliko imajo dobicka, na racun smeti obcanov.

Debeli fuknjenec (nepreverjen)

Moreš biti socialni problem v toj državi kak jes pa ti čista vredi ide. Slovenija vse časti pa je na konci nikaj nej drago.

In reply to by 99rop (nepreverjen)

ffran

Pomurske občine potrdile Cipotovo naslednico, višjih cen za odpadke pa (še) ne, cene ne povišati, le mala korekcija navzgor, da se uskladijo !!

In reply to by Debeli fuknjenec (nepreverjen)

Gosti223 (nepreverjen)

Ka je prisilno odišo v pokoj?

vaščan vasi (nepreverjen)

Zdaj ,da njemi gorij pod petami se bo upokojil .Če pa mu ne bi nič pripisovali bi še pa naprej bil direktor .Cerop se zelo bogati na račun prebivalstva .Vse kaj poberejo embalaže to vse prodajo na Madžarsko in še kam .Vsak dan je kar nekaj šleperjev v Ceropu

javnojejavno (nepreverjen)

Tako kot vedno v javnem sektorju je izbira polticne primernosti. Zato pa visje cene placujemo prebivalci.

KAjeTO (nepreverjen)

vnaprej znana izbora, vnaprej znano povišanje....ovi dvigajo roke, kak stroji, mi pa tiho, bedaki

Pajoojajoo (nepreverjen)

Počakajte malo. Te vidli ka de cena šla gor, kda do prišli notri levnuharski posli.

Totenhose (nepreverjen)

Bi samo pijto ....pod kakšnimi zakonskimi pogojami ima Cerop pravico SALONITNE PLOŠČE zakopavati v zemljo in drago kasejrati?
Plošče lepo moreš zamotati,küjpiti nalepko Pozor Azbest... oni pa tou fan v grabo porinejo pa od tone 360 ojrof skasejrajo...... Pa še v gotovini moreš plačati......Smrdi ,smrdi CEROP

Normalen (nepreverjen)

Smrad v Puconcih pa nevzdržen to mamo občani v vasi 24 ur/dan celo zvečer Bože nedaj ka bi okno odpro.

Starejše novice