Na seji Sveta pomurske razvojne regije je potekala prava farsa okoli izbire kandidatov, ki bodo sedeli v regionalnih organih.

Dobri dve uri in pol je trajala seja sveta regije, organa, ki ga sestavljajo župani in županje pomurskih občin. Od tega je šlo več kot polovico časa za dve točki, ki sta zajemali izvolitev pomurskih predstavnikov v Razvojni svet Kohezijske regije Vzhodna Slovenija za obdobje 2021-2027 in konstituiranje Razvojnega sveta Pomurske regije v obdobju 2021-2027.

Nesoglasja so bila tako ali drugače povezana z 'desnim bregom reke Mure' oziroma konkretno z občinami, ki jih zajema območje ljutomerske upravne enote. 

V razvojnem svetu vzhodne kohezijske regije zastopa Pomurje pet članov, ki so predstavniki občin, razvojnih agencij, gospodarstva in nevladnih organizacij. Gre za organ, ki sodeluje pri sprejemanju odločitev, povezanih z izvajanjem kohezijske politike, pri tem sodeluje z ministrstvi in opravlja druge razvojne naloge, sestaja pa se 2 do 3 krat letno. Teh pet članov pa ima tudi svoje nadomestne člane, ki jih v primeru odsotnosti nadomeščajo. 

Leljak postal član in Karbova njegova zamenjava

Pri izbiri novih članov za obdobje 2021-2027 je nesoglasje nastopilo pri tem, ali bo član predstavnik občine Radenci in nadomestni član predstavnik občine Ljutomer, ali obratno. Obe občini sta namreč želeli imeti člana, kot kompromis pa se je ponujala rešitev, da bi članstvo vendarle pripadlo ljutomerski občini, ki bi pa nato odstopila od namere pri članstvu v razvojnem svetu pomurske regije.

Številni župani, med drugim župan soboške občine Aleksander Jevšek in župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, so pozivali k enotnosti, eden od dosedanjih članov, podžupan občine Puconci Branko Drvarič pa je poudarjal, da gre za področje, kjer se odloča o denarju, zato je pomembno, da je pomurska regija v organu slišana. 

Predsednik sveta regije, župan Moravskih Toplic Alojz Glavač, je kljub razočaranju, da med pomurskimi občinami ni dogovora, na drugi strani pa so predstavniki gospodarstva in nevladnih organizacij podali usklajen predlog, dal na glasovanje naslednje kandidate:

Predstavniki gospodarstva - Robert Grah, nadomestni Tadej Ružič, Vlado Mandič, nadomestni Jernej Zupančič
Predstavniki občin - Janez Magyar, nadomesti Mojca Breščak, Roman Leljak, nadomestni Olga Karba
Predstavniki nevladnih organizacij - Bojan Vogrinčič, nadomestni Romeo Varga. 
Predlog je dobil 80-odstotno podporo, proti so glasovali v soboški občini in občini Rogašovci, vzdržali pa so se v občinah Cankova in Puconci.  

Miholič si želi v razvojni svet

Kompromisni predlog, ki je bil prej podan kot rešitev, se je pri volitvah članov v razvojni svet pomurske regije izkazal kot kamen spotike. V organu usklajevanja razvojnih pobud in razvojnih interesov v regiji, ki med drugim vodi in usmerja pripravo regionalnega razvojnega programa, sedi 10 predstavnikov občin, od tega dve mesti pripadata štirim občinam na desnem bregu reke Mure, torej prleškim občinam, ki administrativno spadajo v območje Upravne enote Ljutomer. 

Ljutomerska občina se je namreč po besedah župana Razkrižja Stanka Ivanušiča opredelila šele tik pred zdajci in kot člana predlagala svojega podžupana Nika Miholiča. Do sedaj sta bila sicer člana veržejski župan Stanko Petovar in ljutomerska županja Ogla Karba, na listi kot kandidata za 2021-2027, pa sta bila predstavnika občine Križevci in Razkrižje.

Določeni župani so predlagali, da bi dali na glasovanje vse tri kandidate in bi potem prva dva bila uvrščena na listo, o kateri bi se potem v nadaljevanju izrekli. Spet druga varianta je bila, da bi potrdili usklajene člane, o dveh manjkajočih mestih, ki pripadajo prleškim občinam, pa bi se izrekali naknadno. 

»Se opravičujem vsem, ki nas morate poslušati. Blamiramo se pred celim Pomurjem kot majhni otroci. To je odraz našega sodelovanja, ko se ne moremo zmeniti o enem človeku, ki ima relativno pomembno vlogo v tem svetu,« je bil kritičen župan Veržeja Slavko Petovar. »Tragikomično,« je stanje opisal tišinski župan Franc Horvat.

Več podobnih pozivov in stališč je bilo slišati s strani županov in županj, a na koncu je Glavač umaknil točko z dnevnega reda, z zavezo, da bodo predlog uskladili z območjem Ljutomera in ga v celoti sprejeli na korespondenčni seji. 

Dve imeni sta prosti za kandidata iz območja UE Ljutomer.

Še o projektih in evropskih sredstvih

Pomurski župani in županje so v nadaljevanju sprejeli še nekaj vsebinskih točk, med drugim so se seznanili z izvajanjem Dogovora za razvoj regij, ki ga je predstavila Sabina Potočnik z Razvojnega centra Murska Sobota. V slednji točki je župan Gornje Radgone Stanislav Rojko pozval k podpori njihovemu projektu poslovne ocene, saj bi bilo v primeru, če občina ne dobi razvojnega denarja, ogroženih 1000 novih delovnih mest.

Seznanili so se tudi s pripravo Regionalnega razvojnega programa za 2021-2027 in s programiranjem finančne perspektive v navedenem obdobju, kar je predstavil Tadej Pirc z RC MS. Končni predlog RRP bo posredovan do 25. marca, s strani občin pa je bilo prejetih več kot 400 projektnih predlogov, ki so težki več kot tri milijarde evrov. Kot je opozoril Pirc, je želj več kot bo na voljo sredstev. 

Sabina Potočnik je predstavila še projekt Regionalno skrbništvo, Glavač pa je opozoril na problematično razdelitev turističnih destinacij, kjer je 27 pomurskih občin združenih v eno vodilno destinacijo. To pa pomeni, da ima regija manjši potencial za kandidiranje na raznih razpisih. Z njim se je strinjal tudi soboški župan Aleksander Jevšek.  

Župan Lendave Janez Magyar je ob koncu nekaj besed namenil še predstavitvi projekta, s katerim želijo umestiti gondolo nad Lendavo, ki bo vodila do razglednega stolpa Vinarium.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
hetetll (nepreverjen)

to pa je namen da ima vsak zaselek svojo obcino in rondo. 100 obcin v prekmurju, da se nic ne bodo mogli zmenit in bodo se naprej zaostali. so kot petelin na svojem kupu gnoja. VLj so ze vedeli zakaj so dovolili toliko mini obcin, ki so prezadolzene.

HojSS PRESS (nepreverjen)

Res, kot majhni otroci v peskovniku.

Itak pa kaj bodo neki župani odločali?

V Ljubljani se bo vse odločilo. In srečni so lahko za vsak evro, ki jim ga Ljubljana nameni.

In to so potem neki predstavniki ljudi in šefi občin, ki se še na nivoju regije ne znajo dogovoriti.

Le kako bi naj potem zastopali interese Pomurja v Ljubljani ???!!!

Zato pa bo Pomurje še doooooooooooolgoooooooooooo bistveno manj razvito od ostale Slovenije !!!!!!!!

Pred kakšnimi 20 leti sem se pogovarjal s takratnim politikom na državni ravni in mi je rekel, da Pomurci sploh ne znajo povedati kaj bi radi in še manj, da bi stopili skupaj in enotno nastopili. In zato so ostale regije dobile bistveno več denarja.

No, koliko vem je ona ljutomerska županja že davno nazaj rekla, da s političnimi strankami noče imeti nič.

Hmmmm, denar v Ljubljani še vedno delijo politiki političnih strank, ki sprejemajo proračun.

In kakšen odnos ima ona do njih, takega imajo potem oni do nje !!!

dringi22 (nepreverjen)

...trla baba lan ......

Slovenski Prekmurec (nepreverjen)

Bliže si koriti več maš šans do pejnez za sebe pa svoje priti. Takša je ta stvar.

. (nepreverjen)

Pravi organi so to.

gostj (nepreverjen)

Župani se ne morejo niti zmeniti, kdo bo kje sedel, potem pa naj stopijo za šank, tam se vse zmeni !!

navadni občan (nepreverjen)

Ja velika Olga dela red!. Vedno ko se gre za skupne zadeve velika Olga napravi s....e. Pa tako je bilo za Pomurski vodovod na desnem bregu, pa pred časom za CEROP in sedaj za stolčke. Da se vidi kdo koga lahko j....!

Cezar (nepreverjen)

gda vidin tej lidi ka so na listi, pa če si zmislin ka v preteljij 20 lejtaj nika naj napravi, pa se jih li dale rivle, te mi slabo grata....samo ka do cuja k plači še neka vlekli....

Starejše novice