Danes bodo podelili nazive in priznanja občinam, ki so sodelovale na letošnjem jubilejnem vseslovenskem natečaju »Planetu Zemlja prijazna občina«, ki ga od leta 2010 organizira društvo Planet Zemlja. Med njimi je tudi občina Razkrižje.

Komisija letošnjega natečaja v sestavi strokovnjakov Zavoda za gozdove RS, Direktorata za kmetijstvo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Nacionalnega instituta za javno zdravje, društva za ENO glasbo, zavoda Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, Gospodarskega razstavišča Ljubljana, Okoljsko raziskovalnega zavoda, Gradbenega instituta ZRMK in društva Planet Zemlja, je izbrala občine, ki so s svojim delovanjem na področju varovanja gozdov, lokalne samooskrbe, onesnaževanja s hrupom, trajnostnega turizma, sejemske dejavnosti, ravnanja z odpadki, energetike in okoljskega komuniciranja, zaslužili najvišje ocene ter s tem naziv Planetu Zemlja prijazna občina 2014.

Planetu Zemlje prijazne občine 2014 so:

V kategoriji do 3.000 prebivalcev – občina Razkrižje

V kategoriji 3.000 in 5.000 prebivalcev – občina Poljčane

V kategoriji med 5.000 in 10.000 prebivalcev – občina Zreče

V kategoriji nad 10.000 prebivalcev – občina Žalec

V kategoriji Mestnih občin – Mestna občina Ljubljana

Natečaj Planetu Zemlja prijazna občina

Novost letošnjega natečaja pa je nabor okoljsko-družbenih pobud, ki so se jim sodelujoče občine lahko pridružile in odločile, da jih izvedejo. Gre za neobvezujoče pobude, ki jih je pripravilo društvo Planet Zemlja. Nekatere občine so jih zaznale kot pomemben prispevek pri razvoju kvalitete bivanja občank in občanov.

Tako so v občini Razkrižje izvedli Občina naravnega blišča in Občanova stojnica.

Obrazložitev ocene občine Razkrižje

V občini vlagajo sorazmerno veliko sredstev za okoljske investicije in so uspešni na razpisih za energetsko sanacijo javnih stavb. Razmišljajo tudi o mikro daljinskih sistemih ogrevanja. Občina sicer ni tradicionalna oziroma gozdarsko pomembna, večkrat je dokazala, da zna živeti z naravo in materiali, ki jih nudi. Enako je tudi z lesom, ki ga v manjši meri uporablja za gradnjo, deloma za ogrevanje. Posvečajo tudi veliko pozornost dobri zvočni krajini, zavedajo se problematike, ki jih hrup predstavlja v bivalnem okolju in pri tem zelo aktivno sodelujejo z občani.

Razkrižje izstopa glede na ostale občine, ki so pri natečaju sodelovale in tudi sicer kaže na resen pristop ter željo  po ohranitvi dobrega stanja s prostorskim načrtovanjem v bodoče. Ravnanje z odpadki, sejemska aktivnost, promocija okoljskih projektov, veliko aktivnosti pri komuniciranju o okoljskih vprašanjih in veliko pozornost izkazuje tudi k dobremu počutju in zdravju zaposlenih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice