Med letošnjimi štipendistkami programa L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« 2019 je tudi Barbara Petovar, Radgončanka, ki preučuje metode za analizo težkih kovin v sledovih.

Na današnji mednarodni dan žena bosta L'Oréal Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO na slovesni podelitvi štipendij L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« 2019 trem perspektivnim mladim raziskovalkam podelila štipendijo v višini 5.000 evrov

Priznanje za svoje izjemno raziskovalno delo, ki odraža znanstveno odličnost, zavzetost in skrb za družbo, bodo poleg analizne kemičarke Barbare Petovar, ki prihaja iz Gornje Radgone, prejeli še farmacevtka Janja Mirtič in biologinja Katja Uršič.

Velik rez po študiju

Odstotek žensk na doktorskem študiju v Sloveniji je spodbuden, saj znaša kar 54 odstotkov, a pri zaposlovanju v znanosti drastično upade, na 34,5 odstotka. Še nižja je številka 20 odstotkov, ko pogledamo ženske na vodilnih položajih v znanosti, podoben je tudi odstotek žensk med rednimi profesorji na univerzah, saj znaša le 23 odstotkov.* 

Zato je osveščanje o položaju žensk v znanosti in spodbujanje mladih raziskovalk, da svojo karierno pot nadaljujejo v znanstveni stroki, nuja. Pri tem ima v Sloveniji že 13 let pomembno vlogo program L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« in dosedanjih 34 štipendistk, ki s svojim delom razbijajo stereotipe in dokazujejo, da imajo ženske pomembno vlogo pri razvoju znanosti. 

Danes se jim bodo pridružile še tri nove štipendistke, vsaka s štipendijo v višini 5.000 evrov, ki je nagrada za njihovo delo in prispevek slovenski znanstveni sferi. 

Farmacevtka Janja Mirtič, analizna kemičarka Barbara Petovar in biologinja Katja Uršič bodo nagrade prejele iz rok Brigitte Streller, generalne direktorica L'Oréal Adria, Jerneja Pikala, ministra za izobraževanje, znanost in šport, ter Radovana Stanislava Pejovnika, predsednika Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

Potrditev in motivacija

27-letna Barbara Petovar opravlja študijo in razvija nove metode za analizo težkih kovin v sledovih. Zaradi vse bolj razvite industrije, prometa in vse več odpadkov se v okolju kopičijo različne težke kovine.

Te se postopoma nalagajo v vseh organizmih, med drugim pa škodijo tudi človeku. Barbara tako v okviru doktorskega študija na Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru ocenjuje že razvite metode za analizo težkih kovin v sledovih in razvija nove senzorje, pripravljene s kombinacijo bizmuta in antimona. Ti so poceni, enostavni in hitra metoda za analizo. Hkrati pripravlja tudi nov senzor za detekcijo vodikovega peroksida. 

Barbara pravi, da ji je razgibano delo znanstvenice všeč, na razpis za štipendijo L’Oréal–UNESCO »Za ženske v znanosti«  pa se je prijavila, saj ji je to predstavljajo izziv: 

»Želela sem kandidirati in si dokazati, ali se dovolj trudim. Dejstvo, da sem prejela štipendijo, mi pomeni potrditev, da sem na pravi poti. Hkrati je to nagrada za moje delo in velika motivacijo za naprej.« 

Podpora izjemnim mladim znanstvenicam

Prijave na letošnji 13. razpis programa L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« 2019 je sicer pregledala strokovna tričlanska Ocenjevalna komisija, potrdil pa Nacionalni odbor. 

 »Prizadevanje za izboljšanje položaja žensk na področju znanosti je izjemen doprinos programa »Za ženske v znanosti«. Spodbujanje enakih možnosti ter podpiranje in prepoznavanje izjemnosti posameznic je tisto, zaradi česar je ta program edinstven in mednarodno odmeven. Tudi v Sloveniji je v minulih letih pripomogel k podpori izjemnih mladih znanstvenic na njihovi raziskovalni poti ter promociji njihovega raziskovalnega dela. Veseli me, da je v Sloveniji vsako leto nekaj izbranih štipendistk. Tako je tudi letos. Vsem iskreno čestitam in želim obilo znanstvenih izzivov, s čim manj ovirami na nadaljnji poti,« je povedal Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport.

Program v Sloveniji sicer deluje od leta 2006 in je del širšega L’Oréal-UNESCO partnerstva »For Women in Science«, ki že več kot 20 let nagrajuje znanstveno odličnost žensk po celem svetu. Poleg nacionalnih programov v 117 državah vsako leto podelijo tudi 15 mednarodnih štipendij za mlade raziskovalke ter pet mednarodnih nagrad za že uveljavljene znanstvenice z izjemnimi dosežki v znanosti.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
3dva (nepreverjen)

Velik dosežek! Iskrene čestitke

Mura je večna (nepreverjen)

kdo pa je ta mali poleg gospe

In reply to by 3dva (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Gnes ga budem opet meria
znate 22 cm nije malo i trebam pomoč kakvog školnika ili dasileca

Starejše novice