Tudi leto 2016 bo odšlo v zgodovino kot eno najtoplejših. Pomurje pa je močno zaznamovala spomladanska pozeba ob koncu aprila, ki je uničila velik del pridelkov. Prizadela so nas tudi neurja, ki so odkrivala strehe.

Leto se bliža koncu in to je tudi čas, da preverimo kakšno vreme je zaznamovalo letošnje leto. Tudi leto 2016 je bilo nadpovprečno toplo in bo odšlo v zgodovino kot eno izmed petih najbolj vročih v zadnjih sto letih.

Pomurje pa je bolj kot nadpovprečno toplo vreme zaznamovala spomladanska zmrzal, ki je uničila velik del poljščin in neurja, ki so odkrivala strehe.

Vremenska katastrofa: Zmrzal, kakršne ni bilo že 25 let

Vremenske skrajnosti so zobe pokazale v mesecu aprilu. Tako so še v prvi polovici meseca temperature skoraj ves čas vztrajale precej nad običajnimi, v posameznih dneh celo do deset stopinj Celzija nad dolgoletnim povprečjem. To je pospešilo rast in razvoj rastlin, na koncu meseca pa je celo Slovenijo, predvsem pa Pomurje, prizadela zmrzal, ki je uničila velik del poljščin.

V nekaj urah več kot pet stopinj razlike

Najnižjim temperaturam smo bili priča v 26. aprila od pol četrte do pete ure zjutraj, ko je temperaturna razlika ob jasnem jutru v 3 - 4 urah znašala tudi več kot pet stopinj. Živo srebro se je ponekod spustilo celo do -3,6 stropinj Celzija, mraz pa je tako uničil zelene dele rastlin.

Spomladanska pozeba je močno prizadela celotno območje Pomurja, največjo škodo pa so utrpeli vinogradi in sadno drevje. Močno poškodovane so bile tudi poljščine, predvsem vznikle buče, krompir in koruza. Nekateri kmetje so morali sejati znova, nekateri pa celo pozabiti na letino

Spomladanska zmrzal je prizadela večino pomurskih trt, dodatno škodo pa je povzročila še lokalna toča. Na radgonsko-kapelskem in ljutomerskem območju je bila uničena skoraj tretjina pridelka, v Lendavskih goricah pa ponekod kar 60 odstotkov

Neurje z vetrom in točo odkrivalo strehe

Leto je prineslo nekaj večjih nalivov. Pomurje je najbolj prizadelo neurje z vetrom in točo 13. julija, ko sta brez strehe ostali osnovni šoli v Turnišču in Dobrovniku, toča pa je poškodovala ka 2000 hektarjev pridelkov. Dež je poplavil tudi nekatere ceste in ulice.

V Turnišču je močan veter odkril streho osnovne šole. Veter je odprl večji del strehe, ki je bila prenovljena pred leti. Na strehi je bila nameščena tudi sončna elektrarna, ki je prav tako pristala na cesti. Pri tem pa je bila lažje poškodovana ena oseba, ki se je v trenutku, ko je odneslo s šole nahajala v bližine le te.

Bo spomin na leto 2016 izboljšal bel božič?

Na vreme v letu 2016 bomo torej Pomurci imeli nekoliko slabši spomin, saj je to na našem območju povzročilo kar nekaj škode. Lahko pa se zgodi, da bo vreme, predvsem snegoljubcem, polepšalo božični dan. V za zdaj še dolgoročni napovedi ARSO namreč napoveduje tudi možnost sneženja 25. decembra zjutraj.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice