Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je konec junija podpisalo pogodbo z izvajalcem za izvajanje aktivnosti na območju severovzhodne Slovenije za izvajanje posipanja točonosnih oblakov s srebrovim jodidom z letalsko obrambo pred točo.

Na vladni spletni strani so zapisali, da je pogodba bila podpisana v višini slabih 260.000 evrov. Od tega zneska ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prispeva eno tretjino, občine pa preostali dve tretjini zneska.

Na območju severovzhodne Slovenije je izvajalec letalske obrambe pred točo Športno društvo Letalski center Maribor, ki je bil izbran na podlagi skupnega javnega naročila, h kateremu je pristopilo 58 občin, pojasnjujejo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Izvajanje letalske obrambe pred točo zajema obdobje od 25. junija 2020 do vključno 15. septembra 2020. Branjeno območje zajema vseh 27 občin v statistični regiji Pomurje, vseh 41 občin v statistični regiji Podravje, občini Slovenske Konjice in Zreče iz Savinjske regije in občino Podvelka iz Koroške statistične regije, so zapisali na spletni strani ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Nevarnost pojava toče v Sloveniji je velika, Slovenija pa sodi med območja z največjo pogostnostjo neviht v Evropi

Nevihte s točo na ozemlju okoli enega kvadratnega kilometra se v Sloveniji pojavijo vsako leto nekaj desetkrat; take, ki prizadenejo ozemlje nekaj kvadratnih kilometrov nekajkrat, tiste z večjim obsegom pa vsakih nekaj let enkrat.

Ob nevihtah škode na pridelkih ne povzroča samo toča, temveč najbolj pogosto tudi močan veter in intenzivne padavine. Torej, četudi bi bilo mogoče nastanek toče preprečiti, ni mogoče preprečiti močnega vetra in intenzivnih nalivov, ki v največ primerih naredijo največjo škodo, so opozorili na spletni strani ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Najboljši obrambi pred posledicami toče sta zaščitna mreža in zavarovanje kmetijskih pridelkov pred točo

Vendar je zaščitne mreže mogoče uporabiti le v trajnih nasadih, predvsem sadovnjakih. Večji del na novo posajenih sadovnjakov že vključuje tudi postavitev mreže.

Kmetijske pridelke je mogoče zavarovati pred posledicami škode zaradi toče in pridobiti nepovratna sredstva za sofinanciranje zavarovalne premije. Postavitev zaščitnih mrež je podprta tudi z ukrepom Programa razvoja podeželja, in sicer v deležu od 50 do 90 odstotkov.

Višji delež podpore je za območja z omejenimi dejavniki za pridelavo, ekološko kmetovanje in kmetijsko-okoljsko-podnebna plačila, kolektivne naložbe in mlade kmete, še poudarjajo na spletni strani ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Upravičen strošek za mrežo proti toči v intenzivnih nasadih je 31.000 evrov

Če se kombinira še s folijo za zaščito proti pokanju plodov je za višje rastoče rastline 68.334 evrov, za nižje rastoče rastline je 50.000 evrov.

Delež podpore za sofinanciranje zavarovanja in obseg razpoložljivih sredstev se je dvignil in z letom 2019 za zavarovanje rastlinske proizvodnje znaša 50 odstotkov obračunane zavarovalne premije, so še zapisali na spletni strani ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gost110033 (nepreverjen)

Leve vlade nikoli niso našle denarja za to. Sedaj pa pride osovraženi Janša na oblast in problem je rešen.

Zato pa vsi k Zidanu v novo pisarno in vam bo pomagal rešit problem😉.

gost654654 (nepreverjen)

Čisti populizem, kere je kak že v navadi pri toj vladi, skregani z logiko in resno stroko.

In reply to by gost110033 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Obramba pred točo z enim letalom na tako velikem področju je iluzija.

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Ena od res dobrih stvari , ki so ji vodilni na občinah sküper spravili. Upan ka de tou na dolgi rok ostalo, ka nede ljudi ob vsaki nevihti strah ali de ali nede toča. Vsak vložen evro se tü desetkratno povrne.

.,., (nepreverjen)

Zakaj pa zavarovalnice ne prispevajo svoj delež?

letalec123 (nepreverjen)

Z enin avionon mislijo pokrivati skoraj eno tretjino Slovenije? Gda de letalo šprickalo na Koroškon in de iz Babjoga kouta v 20 minutaj iz Avstrije nad Goričko priletejla nevihta, de pilot lejko samo lejpe pozdrave poslo goričancon. Tudi če de avion na letališči v MB nede mogo fizično tak hitro prijti nad naše področje, še celo če do nevihtni oblaki prekrivali večji del SV Slovenije. Znano nan je pa tudi kak hitro zadnje čase potujejo fronte in v kakšnon časi iz sončnoga vremena grata neurje s točo. Pa tudi spremljanje satelitske slike nemre točno več napovedati smer nevihte. Ges osebni mislin ka, če nede takšnoga aviona na letališči v Rakičani je to za Prekmurske občine ta vrženi pejnez.

Lowflyer (nepreverjen)

Letališče je nej v Rakičani ampak v Murski Soboti. Ostalo pa se strinjan.

In reply to by letalec123 (nepreverjen)

jao mene (nepreverjen)

z ničemer eni niste zadovoljni, non stop samo tarnanje in šimfanje. če res toliko veste in znate, dvignite svoje riti pa akcija, pokažite Vaša dejanja, ne pa pljuvanje vse prek

lkasdjfhglaksdjfh (nepreverjen)

To ka tej avionček nede mao nekšoga haska so dejstva, nej pa šinfanje. Opozarjanje na zapravljanje denarja za brezveze je akcija!

In reply to by jao mene (nepreverjen)

Vipko
buldog

To me spominja na tisto sceno iz filma Ko to tamo pjeva ko po nemškem napadu s vso mašinerijo jugovojaki stojijo s "pripremljenim malim topom"....hahahha. Samo nepoučeni lahko verjame, da je tale špilika sposobna kaj opraviti v energetskih velikanih imena kumulonimbus... Pa tam so notri ogromna sproščanja energije, vlaga, močni vzgonski vetrovi, kondenzacija... Škoda izpostavljati pilota, ki je tam notri v resni nevarnosti.

lkasdjfhglaksdjfh (nepreverjen)

Ti si še živ? San mislo ka te je že korona pobrala glede na to kak si biu paničen pred čason.

In reply to by buldog

gnom (nepreverjen)

2020 leto pa kak da bi palig odkrivali toplo vodo.... kelko pa te avion lejko pospricka teh oblakov? Pa zakoj mamo avione na letalisci v “ msoboti”? Samo za sport? Nisce se nemre zgucati pa placati ten deckon ka bi tuj rezervoare notri dali pa bi jih vec lejko te sodelovalo pri obrambi? Dvomin ka bi se branili dodatnega zasluzka.

čanči12 (nepreverjen)

Tou bi lejko naši trije pilatosi delali, nej ka se brez veze prevažajo nad nami v lejpon vrejmeni.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice