UFO Explorer je igrica za mobilne telefone, ki jo je ustvaril 31-letni Primož Vogrinec iz Kančevcev. Za iPhone in iPad naprave jo je odobril celo Apple. Igrica o letečih krožnikih, ki jih krmili igralec, je nastajala dva meseca. »Igra je zelo preprosta. Igralec kontrolira let letečega krožnika nezemljanskega izvora po votlinah nezemljanskega sveta. Cilj igre je pristati na ploščadi, ne da bi se zaletel v steno votline ali pa v številne različne premikajoče se ovire, katerih cilj je, da te uničijo,« nam zaupa. 

Igra je namenjena vsakemu, ki ima nekaj minut ali nekaj ur časa. »V čem se moja igra razlikuje od podobnih ostalih iger? V tem, da je pogon letečega krožnika usmerjen pod 45 stopinjskim kotom proti samemu sebi. Kar pomeni, da z dvema dotikoma, levo in/ali desno stranjo ekrana, kontroliramo vse štiri smeri letenja.« Na videz zelo preprosta mehanika, a videz vara.

Z letečim krožnikom skoraj ni možno dvakrat odleteti isto pot

Mladi programer je zato precej časa posvetil razmišljanju, preden se je lotil ustvarjanja igrice: »Na koncu se mi je posvetilo, kako združiti izredno preprosto metodo kontroliranja ladjice in pa dokaj preprosto igralno mehaniko, pri kateri je vseeno vsak let letečega krožnika unikaten in praktično skoraj ni možno dvakrat odleteti popolnoma iste poti.« Nekaj navdiha pa je dobil v igrah za stare računalnike izpred več kot 20 let, kot je na primer Lunar Lander.

»Sama igra je bila na voljo za Android naprave preko uradne trgovine Google Play že nekaj tednov, preden jo je odobril še Apple. Ta proces za odobritev iz strani Apple je trajal približno 10 dni od posredovanja iz moje strani. To je najhitrejša možnost odobritve. Poznam prijatelje, ki so morali več mesecev vlogo spreminjati in ponovno pošiljati preden jim je Apple končno ugodil,« še opiše postopek odobritve.

Pri grafični podobi pomagal prijatelj

Primož priznava, da je bila igrica sprva zamišljena precej bolj preprosto in v manjšem obsegu. A projekta se ni lotil povsem sam. »Po nekaj tednih dela, sem imel pripravljeno preprosto demo verzijo igre. To verzijo sem poslal prijatelju iz Irske, katerega sem spoznal preko interneta, ko sem se učil opravljanja z orodjem Unity3d. Na mojo srečo ga je ta demo verzija tako navdušila, da se je sam ponudil, da mi ustvari celotno grafično podobo igre in tako sva začela sodelovati naslednji mesec dni.«

UFO Explorer je le še začetek

Primož je na igrici delal dva meseca v povprečju od 10 do 12 ur na dan. Tudi ob sobotah in nedeljah. A zdaj ni čas za počitek. V razvoju je že naslednja različica igre UFO Explorer, ki bo izvedena v 3D grafičnem načinu in bo tudi funkcionalno nadgrajena v primerjavi z prvo različico. Razvoj te naj bi trajal vsaj leto dni, namenjena pa bo za računalnike in le zmogljivejše mobilne naprave.

V prihodnosti neodvisen studio za razvoj?

Primož, ki je večji del življenja preživel v Murski Soboti, je po izobrazbi računalniški tehnik in se z računalništvom ukvarja v takšni ali drugačni obliki, skoraj odkar pomni. »V mlajših letih je to večinoma pomenilo igranje iger, še pred internetom, a je z leti to počasi prešlo na malo bolj kreativne podvige programiranja,« se spominja. Večinoma je bilo to programiranje spletnih strani, a se Primož počasi poskuša usmeriti v programiranje aplikacij za mobilne naprave. Z ustvarjanjem igric se bo namreč težko preživljati:

»V primeru, da bi se pa zgodil čudež in bi se kakšna igra zelo razširila, bi pa vsekakor rad upravljal manjši neodvisni studio za razvoj ne le iger, ampak tudi ostalih vrst mobilnih ali PC aplikacij.«

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kancevci Fan (nepreverjen)
Hančevec (nepreverjen)

Primož Kančevska legendo!

monika15 (nepreverjen)

@Kancevci fan

Hahahaha pa ka je to?? zgleda (in čuje) obupno

divjejabolko

Niti ne. Čisto solidno, fanta imata dober glas.

In reply to by monika15 (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

Pri 31 lejtaj bi lejko kaj bole pametnoga naredo...pa brez zamere

lp

Mira

Gost - Samo in Iza Login sta obogatela z Mačkom Tomom. Boš za njiju tudi rekel, da bi "pri svojih letih lahko naredila kaj bolj pametnega"?
Zakaj ne znamo pohvaliti kakšnega Prekmurca, ki mu nekaj uspe? Primožu čestitke.

divjejabolko

Čestitke, Primož.

Ghost (nepreverjen)

Gost, se vidi, da ti je razvoj iger tuja tema. Argumentiranje ti pa tudi povzroča preglavice. Pa brez zamere.

dupont

pohvalno, že inštalejran.

pecka (nepreverjen)

To Primož! Čestitke :)

slovan_mb (nepreverjen)

To Vugi...ge maš pa čupo? :)

masjter

Samo opomba - to, ka je bila zadeva potrjena v 10 dneh ni nič posebnega/čudnega/izven nekih splošnih okvirov. Kak hitro ti APP odobrijo je v domeni sreče oziroma naključnosti - nekatere zadeve odobrijo hitreje kot druge, pač odvisno kak trofiš :) (pa seveda kak dobro pripraviš dokumentacijo in ostale tehnikalije, ki jih Apple/Google zahtevata, očitno je to avtor dobro zriktal ka je šlo s prve gladko skoz)

Drugače pa čestitke ob objavi - že to je dosežek ka nekšo takšo zadevo spraviš v store. Za dejanski uspeh de pa treba še malo počakati :)

V poplavi takšij in drugačnij iger je relativno težko izstopati in doseči vidnejše rezultate.

Gostja (nepreverjen)

Bravo, Primož!

Marko844 (nepreverjen)

Pohvale za trud ampak, app ma 100 prenosov pa kao osvaja Apple naprave? Igrico je potrdil celo Apple? Ce je to kaksen poseben dosezek? Resno cenim dosezke mladih ambicioznih ljudi, ampak po moje je tou nej gli "tou".

Mr. XxX (nepreverjen)

Bravo Voogzy! Zdaj pa dale, nega odmora!

Gost te pa nan tij predstave ka si tij uspel napravite v tvojon zivote oziroma dosecte do 31. leta tvoje staroste!

YoYo2 (nepreverjen)

Vugi, še malo pa Blizzard ;)

SOSOŠOLEC (nepreverjen)

Bravo Vugi :) samo tak dale

bono1

Čestitam, bravo.

soboški (nepreverjen)

Bravo Vugi.
Modelar OŠIII

Gostja (nepreverjen)

Pa Marko844, ti nan tudi predstavi kakšen svoj dosežek?! ;)

Rulzz (nepreverjen)

Van je pa resno vsaka igra 'uspešna', to je še daleč od uspešne. Uspešna te de kda de mela milijone prenosov nej pa pod 1000, pa to je nič - s ten ni bi še za burek zaslužu, ma kaki burek, kepico sladoleda. Glede igre pa lejko poven ka je slabo napravlena. Igra je že samo grafično par let nazaj, kar je en velki minus. Bo treba še vsaj petdeset neprespanih noči, da bo igra med top v Sloveniji, drugod po svetu da niti ne gučin.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice