Radgončan uresničil svoje dolgoletne sanje o zdravem sladoledu.

V dneh, ko temperatura zunaj preseže 30 stopinj, se skoraj vsakemu izmed nas pocedijo sline po odlični zamrznjeni sladici – sladoledu. Najboljši, edini v Sloveniji s certifikatom brez gensko spremenjenih organizmov nastaja izpod rok Radgončana Aleksandra Šikarja.

Začel z Nabuccom v Radgoni

Sladoled, ki je plod domačega znanja, je edinstven glede na to, kako nastaja in kako si ga privoščimo. Brez dodatkov in brez prikrivanja, kot iz domače kuhinje. Sladoled, ki osvaja Slovenijo kot po tekočem traku, lahko sicer okusite tudi v slaščičarni Nabucco v Gornji Radgoni, v kateri je svojo ''sladoledno'' kariero začel mladi Radgončan.

Ko si je ustvaril družino, se je začel bolj posvečati tudi vsebnosti hranil v proizvodih raznih proizvajalcev, ker nikoli ni maral industrijskih sladoledov, pa je takrat začel razvijati tudi svoje sanje o zdravem sladoledu.

Zdrav in edinstven sladoled v uspešen posel

Ker v Gornji Radgoni ni bilo ustreznih prostorov za večjo proizvodnjo, je skupaj s poslovnim partnerjem, ki je že imel prostore na Teznu v Mariboru, tam začel s proizvodnjo sladoledov pod imenom Stork. Podjetje je ustvarilo in na trg lansiralo že enajst okusov – vsi sladoledi pa so, edini v Sloveniji, brez gensko spremenjenih organizmov, aditivov in barvil. Sadni sladoledi so veganski, dokaz dejanske vsebnosti pravega sadja pa je obarvan jezik po zaužitju. Sladoledi so tudi brez glutena in laktoze; za športne navdušence pa ponujajo tudi takšne brez sladkorja in s sirotkinimi mlečnimi proteini.

Lahko pa se pohvalijo tudi z osvojenim zlatim priznanjem za najboljšo inovacijo Štajerske gospodarske zbornice, saj sladoled izdelujejo na tehnološko inovativen način.

Skrbno izbrani dobavitelji in unikatne sestavine

Recepturo sladoleda, ki se ponaša z vizualno lepo zapakirano podobo v lične 125- mililitrske posodice, so razvijali kar nekaj let. Posebno skrb so namenili izbiranju ustreznih dobaviteljev, sestavin in strokovnih sodelavcev, na koncu pa ustvarili sladoled, ki ga s ponosom ponujajo.

Posebnost podjetja Stork, kjer ima Šikar v družbi 30-odstotni lastniški delež, 70-odstotnega pa preko podjetja Alius Denis Ivaniševič, je tudi v izbiri dobaviteljev. Prednost namreč dajejo manjšim podjetjem, ki imajo zagotovljeno neoporečno in certificirano pridelavo. Večina naravnih sestavin, uporabljenih v sladoledih Stork, tako prihaja iz slovenskih podjetij.

Šikar se rad pohvali z njihovim unikatnim izdelkom – sladoledom z okusom bučnega olja, ki ga kupuje pri ekološkem proizvajalcu Oljarni Kocbek iz Pomurja. Prav tako se mu zdi poseben tudi okus prave maline ali jurke z brajd.

Cilj osvojiti svetovni trg

Cilj podjetja, ki trenutno zaposluje osem ljudi, je približno pol milijona prodanih izdelkov v letošnjem letu. Odpirajo pa se jim tudi svetovni trgi – sladolede že lahko kupite na Hrvaškem in v Avstriji, zanje pa se zanimajo tudi v Dubaju in Bahrajnu.

Za nas najkrajša pot do osvežitve s tem vrhunskim sladoledom pa bo verjetno ob obisku stolpa Vinarium, kjer ga prav tako najdete.

Fotografije so iz kavarne in slaščičarne Nabucco. 
FOTO: Andreja Grah

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

oblak (nepreverjen)

Čestitam! To je potrditev garaštva, in seveda, znanja. ?

Gotičko (nepreverjen)

Dober sladoled!

joško 2 (nepreverjen)

Tudi brez surovih jajc?

Pekinška patka2 (nepreverjen)

"Sadni sladoledi so veganski". Torej povsem brez jajc.

In reply to by joško 2 (nepreverjen)

rusija (nepreverjen)

Vö dobra ideja! Sploj za proteinski sladoled. Bravo!

semter

+++

frojer (nepreverjen)

Gej pa se da kupiti ta sladoled... v steri bouti??

Gostja (nepreverjen)

V Spari v BTC-ji san ga vidla, za ostale pa ne ven.

malikrt (nepreverjen)

Pa v tušu ga majo tudi.... vrhunski sladoled.

junior (nepreverjen)

Meni pa se zdi da so ti sladoledi navadna kopija Indy&Pippa. Lahko pa tud da nas potrošnike hočjo okol prnašat s temi sladoledi.

Bujta repaaa (nepreverjen)

"Dober sladoled" bla bla, kr nek spet..., od tazga sladoleda mam rajs mrzu pir

ne oglašaj se (nepreverjen)

Daj ne seri, žabar

In reply to by Bujta repaaa (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice