FOTO: Krajinski park Goričko
Z nastopom pomladi in toplejših temperatur se začenja tudi čas množičnih selitev dvoživk iz prezimovališč na kopnem do voda. Dvoživkam te dni pomagajo tudi na Goričkem.

V Krajinskem parku Goričko od leta 2003 pomagajo dvoživkam pri varnem prečkanju ceste v času selitvene poti iz gozda do vode, kjer bodo poskrbele za nov zarod.

Največ povozov dvoživk je na regionalni cesti 440, Cankova - Kuzma na odseku pri Ledavskem jezeru. Črne točke so še na drugih, lokalnih cestah okoli jezera, na cesti v Kančevcih, ob Bukovniškem jezeru in povsod pri manjših mlakah.

Dvoživkam pomagajo tako, da jih pred prečkanjem ceste ustavijo z varovalnimi mrežami, jih poberejo v vedra in prenesejo varno na drugo stran ceste. Dvoživke s selitvijo pričnejo ob prvem toplem pomladnem dežju, po tem ko zaide sonce. Največ jih do vode hodi do polnoči.

Vsak lahko pomaga pri ohranjanju življenj dvoživk na več načinov:

  1. v času migracij se ponoči ne vozi po cestah v bližini mlak in jezer, kjer dvoživke prečkajo cesto,
  2. pridruži se prostovoljnim akcijam pri postavljanju varovalnih mrež,
  3. pridruži se prostovoljnim akcijam pri prenašanju dvoživk prek ceste,
  4. v svojem vrtu, na svojem posestvu skrbi za to, da mlake ostanejo žive.

Akcijo na območju Krajinskega parka koordinira Kristjan. Pokličite, vprašajate, sporočite, pridružite se. Kontakt: [email protected], telefon: 041 670 956

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lanaa (nepreverjen)

Lepo in pohvale vredno.

dudekič (nepreverjen)

rajši starejšim ludem ki živijo sami kaj pomorite nej pa žabam...narobe svet.

Bindi (nepreverjen)

Večinoma tak mislijo tisti, keri sami ne naredijo nič. Misliš, ka starejšim nihče ne pomaga? In kak jim pomagaš ti? Vsi, tak lidje kak živali nucajo pomoč. Žab je zaradi takšnih lidi vedno menje, spomni se na tou, npr. gda de pa puno komarov. Če ne bi bilou žab, rib itd. bi jih bilo se dosti več.

In reply to by dudekič (nepreverjen)

dudekič (nepreverjen)

bindek-se pravi če bi meu žabo-e na dvorišči bi meu menje komarof?! ka pa zaj ka že telko lejt neman žabe pa neman komarof...pa domou si jih pelaj pa naj ti ponoči poleti kvakajo.

In reply to by Bindi (nepreverjen)

Modrijašica (nepreverjen)

Eno ne izključuje drugega, to bi lahko vedel!

In reply to by dudekič (nepreverjen)

kje pa je človek? (nepreverjen)

Prav je, da se varuje naravo, okolje, živali. Je že zgoraj nekdo napisal nekaj v smislu, da človek ni vreden nič in bi bilo potrebno marsikje prej poskrbeti za prebivalce. Prvi okoljski primer primer je Anhovo. Pa še bi lahko naštevali. Razni okoljevarstveniki in rešitelji živali so bolj za okras, da se pač lahko reče, da smo moderna družba, ki se zaveda varovanja okolja. To je samo moje skromno mnenje. Ajde spluvajte.

POZOR! Nevarno (nepreverjen)

Zabji vi rus ...

In reply to by kje pa je človek? (nepreverjen)

dudekič (nepreverjen)

ka pa tou nej mučenje živali ka z zaporno ograjo preprečujete žabi do vode-svobode-ok-par jih povozijo ali ene itak pridejo - zaj pa niti ena nede mogla prejk- in pridejo štorkle in jih popapajo in posledično pa de več komarof in krivec je ........štorklja.

hhhg (nepreverjen)

Že nekaj časa nameravam kupiti parcelo, kjer bi skopal velik jarek (ker so komunisti izvajali hidromelioracije in dejansko uničili veliko mokrišč v preteklosti in posledično tudi tudi uničili veliko žabjih habitatov), parcelo zagradil, da bi tam imele živali mir.

Starejše novice