Dobrodelna akcija za družino z osmimi otroki iz Puconec

Enajstletna Ines, devetletni Matic, osemletna Larisa, šestletni Patrik, petletna Aneja, štiriletna Ana, dvoletna Taja in novorojenček, ki se je rodil prehitro in je zato še vedno v bolnišnici, Dušan. Osem iskrivih in razposajenih otrok iz Puconec, ki jim manjka predvsem igral, da bi popoldanski dnevi po šoli ali vrtcu na domačem dvorišču hitreje minili. 

Do otrok z optimizmom
Otroci položnic in pomanjkanja hrane ne opazijo, mama Simona Jerbic ima pri svojih še ne 30 letih dovolj energije in ljubezni, da odvrača pozornost od resničnih težav. Da se jim je čez kurilno sezono pokvarila centalna peč in so prostore greli z manjšimi električnimi pečkami. Da je položnic toliko, da se blokirajo računi. Da si že v maju dela skrbi, kako bo kljub delu partnerja v tujini kupila za 700 evrov šolskih potrebščin za v septembru že štiri šoloobvezne otroke. Da so otroci asmatiki, prostori pa popolnoma neprimerni, kaj šele da bi imeli primerno opremo za zdravljenje bolezni. In še in še ... 

Trenutno je za vse sama
"Zdaj bo vse lažje, ker pride Dušan domov," pravi o svojem partnerju Dušanu Hedžetu, s katerim ima po smrti moža pri takrat 21. letih pet otrok. Dušan je namreč do sedaj delal v Nemčiji pri suhomontažnih delih, le tako so zbrali dovolj denarja za osem lačnih ust. A vse redkejše prihajanje domov, na tri ali štiri tedne, je bilo tako za otroke kot Simono preveč. Ne le čustveno, tudi organizacijsko, prizna mama. Otroke je treba le pripraviti za šolo, jih urejati, razvažati, vzgajati. 

Otroci vajeni skromnosti
Ko vprašamo otroke, kaj si želijo, jim skorajda zastane beseda. Tudi po daljšem premisleku so želje skromne. Bazen, ja, bazen si najbolj želimo, povejo skupno. Dnevi so namreč vroči in daljši, otroci pa ob trampolinu, nekaj kolesih in zgolj enim rolarjem skoraj brez aktivnosti. Ob 520 evri porodniške, 270 evri pokojnine po pokojnem očetu, 500 evri plače Dušana in 100 evri otroškega dodatka so igrače zadnje na nakupovalnem seznamu. Od oktobra naprej bo lažje, saj bodo dobivali polni znesek 1000 evrov skupnega otroškega dodatka - do takrat pa plačujejo dolg pretekle stiske, ko jim je Center za socialno delo pomagal s "posojilom" v obliki bonov za hrano, zdaj pa slednje vračajo z manjšimi otroškimi dodatki. Simona do socialne pomoči zaradi administrativne napake pri dedovanju po nekdanjem možu ni upravičena, a upanju po rešitvi tudi tega problema še tlije.

Pomagamo!

V sodelovanju s Centrom za socialno delo bosta Sobotainfo.com in TV Idea - Kanal 10 ob pomoči vseh bralcev, gledalcev in vseh ljudi dobre volje poskušala pomagati družini Jerbic - Hedžet. Družina nujno rabi:
- zamrzovalno skrinjo
- opremo za 2 otroški sobi, ki sta sedaj neopremljeni
- omare, ki bi jih uporabili za dnevno sobo ali katero izmed otroških sob
- opremo za kuhinjo, jedilnico
- oblačila za otroke
- stvari za novorojenčka (plenice, robčki, hojica, avtosedež, grelnik za hrano ... )
- inhalator za otroke
- šolske torbe

Seveda pa si otroci goreče želijo še:
- bazen
- kolesa (brez sta 8- in 11-letna deklica)
- rolerje
- igrače in igrala
- miselne in družabne igre
- barvice, voščenke, krede, pobarvanke

Omenjene predmete lahko prinesete na Center za socialno delo Murska Sobota (Slovenska ulica 44 - MS), vsako SREDO med 7. in 17. uro. - v nadalnih dneh pa vas bomo obvestili o posebni stojnici v centru Murske Sobote, kamor boste prav tako lahko prinesli uporabne predmete. Pomagate lahko tudi z nakazilom denarja na namensko odprti račun pri Raiffeisen bank, št. 24900 100 6373706 s pripisom "Pomagamo". Zbrana sredstva bomo namenili za nakup šolskih potrebščin otrok. Če lahko pomagate kako drugače, nas prosim kontaktirajte. 

Za vsa dodatna pojasnila smo dosegljivi na [email protected] oz. 051336263. 

* Zaradi posebej občutljive tematike komentatorje naprošamo za strpno in nežaljivo komentiranje.

S spleta

Komentarji (35)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dupont

ma z veseljon dan €€€ - kda de to mojih 8 komadov!
te pa še pretenciozne želje, like bazen? pa vi najprle pamet nucate. rajši fčite deco kak materialni je svet in kak se s ten spopadati. što de van pa vodo za bazen plačuvo, če kumaj pregurate mesec??

če se moreš odrekati si nej nujno sirotinja, je pač ena izmed borb z življenjon.

to bi se lejko socialno pobrigalo te, kda je bila 8x že noseča.
meti 7 bratecov/sestric v takšij razmeraj je tudi nej fajn, ker se s ten diteti samo reflektejra slika apatije ("nikoli je nej premalo pejnez za dosta dece").

Vipko
čevapčič na ražnje

.. mamica Simona .. cenim tvoj pogum ( če glih bi pravo, ka se glede na psihološki profil gre tu za nekaj drugega oz. je šlo tekom situacij) .. ge ti nemo štenko .. cenim psihološko famo, da si v življenju bolj za romantiko kot pa za ekonomsko stvarnost .. zavedanje določenih stvari v življenju ni romantično, res je .. :)

.. ampak .. mhm, ok, ge ti nemo štenko .. ;)

.. držte se .. čista ljubezen (oblike ljubezni) ima svojo moč, moči ljubezni se ne podcenjuje .. kdo jo podcenjuje, je amater .. še znanost ne more ovrči tega intenzivnega duševnega procesa .. ;)

elanino

&dupont, daj prosim spremeni si nick v "Duplin". Le v kakšni glavi zrasejo tako bolane misli. jao, jao!!
In kaj je narobe z bazenom? saj nikjer ne piše ka more biti 5 x 4 m, mali bazen lahko polepša že tako težko otroštvo. Za vodo te skrbi? mogoče pa majo svoj studenec ki je zastonj, ali?

hilic

elanino, v duplina si ti spremejni! Tebi je tau ka zgoraj piše normalno??? Tau ka si želijo naj pišejo dedki mrazi ali pa božički.

hilic

Aja lejko pa familija malo pogledne na: bolhi ali pa še baukše PODARIMO.SI . Dobiš vse kar ščejo meti in tau še določen stvari zašenki.

šimi (nepreverjen)

Rade volej prispejvan kakši eur.

@hilic, dupont, katastrofa od lidi. S puno ritjo je enostavno srati, a? Vaja moti ka so si deca v povprečji stara 5, 6 let zaželela bazen? Heh, njiva moti ka si deca v toj vročini želijo bazen keri koštajo od 60 eur dale.. Daj poberta se na psihiatrijo

elanino

Vidim da se je oglasil še Duplin2. Dajta mi vidva Duplin 1 in Duplin 2
razložiti kaj so krivi ti otroci da jih je 8? a lahko za dejanja staršev mirne vesti kaznuješ nedolžne otroke in jih prikrajšaš za nekaj kar nekomu doma leži po hiši.Postavi se v kožo npr. te 5-letne deklice. Joj, joj, kakšen šolski sistem imamo da nam generira takšne degenerirance, mislim umske dengenerirance, ne telesne.

še ena

Današnji čas pač ni naklonjen družinam. Še posebno tistim številnim ne. Smo pa zato prekmurski ljudje toliko bolj socialni, da začutimo stisko in prošnjo. Z ozirom na zgornje negativne komentarje se lahko samo sprašujem, do kod pelje prostaštvo in takšen egoizem. Ker pa teh komnetarjev sploh ne upoštevam, zro vame samo jasne otroške očke, ki si želijo nam samoumevne in dosegljive stvari. Ker jih tolče revščina, jim pomagajmo, samo malo nas prosijo. želim jim izpolnitev želja, veliko ljubezni in zdravja.

elanino

če kdo mogoče ve naslov te družine mi ga lahko sporoči na ZS.

Spelah

@elanino: vse predmete lahko oddate vsako sredo na Centru za socialno delo, prav tako pa bomo predmete zbirali na posebni stojnici na Mikkovem bolšjaku, v soboto, 1. junija. Za vsa dodatna pojasnila smo dosegljivi na [email protected] oz. 051336263.

smrt

Vsa čast tej mamici, ki si je upala napraviti 8 otrok, ne da bi prej razmislila, kako jih bo nahranila!

RX7

@smrt - nekateri napravijo samo enega pa nevejo kako bodo ga nahranili!

smrt

Boljše, da je samo eden lačen, kot pa osem.

RobertH

Simonin mož je umrl, kdo je pa Dušan??

ulo13

Če bi bili osmerčki, bi še razumel... Zdaj pa, jah, če ima kdo dandanes 8 otrok, si jih očitno lahko privošči ali pa želi živeti na račun le-teh oz. sociale. Je pa res, da bodo to stisko najbolj občutili prav oni, ne pa nespametni in neodgovorni starši. Ti bodo le jamrali in jamrali in prosjačili… Kdo lahko in želi, pa naj le pomaga!

lethal lexi

Mogoče bom izpadla nesramna ampak, 8otrok???? zakaj za božjo voljo rabiš toliko otrok mi ni jasno razen če hoče imeti svoj nogometni klub. Pa še to kaj pa zaščita na to bi lahko pomislila pri vseh tegobah in revščini ki jo opisuje.Ter da še ni stara niti 30let pa ima že 8 otrok kaj pa bo do njenega 40stega 16otrok?? Mislim nekateri morajo malo pri sebi pospraviti podstrešje pa razmisliti za koga imajo otroke zase ali za državo ali pa zase da državo cuzajo? IN naj mi zdaj nihče ne lajna o brezpogojni ljubezni itd ker otrok nemore živeti samo iz ljubezni. Sama imam le toliko otrok koliko si jih lahko privoščim in to je enega!! Torej imej toliko otrok koliko jih lahko dostojanstveno vzgajaš, oblečeš, nahraniš,itd, ker na koncu itak nastradajo otroci ali zaradi norčevanja, sramu, lahkote, pomanjkanja.

Vipko
buldog

Nikjer ne piše, da je potrebno nekomu nekaj dati. Raznim "degenerirancem"; kot jih kliče elanino tega članka sploh ni potrebno brati. Slovenija itak gre v drugo skrajnost; enega otroka ali pa še tega ne. Glavno je, da je pri hiši nemški avto, po možnosti dva.... pa pes, ki stane 1000 evrov in ki se mu kupuje najdražje brikete. To je druga kruta resničnost. Tretja pa je tista, ki jo tolče večina družin z dvema otrokoma: plačane položnice in najnujnejše za preživetje so že uspeh.

Vipko
tinka78

Tokrat se povsem strinjam z buldogom. Ženski je potrebno čestitati, saj je ljubezen do (svojih) otrok postavila pred kariero, pred nemški avto na dvorišču, pred psa za 1000 evrov in še kaj.
Pred 100 leti je bilo takih družin dosti več. Se vam zdi, da ljudje in njihov način življenja takrat niso bili normalni? Ali pa bi se strinjali, da je družba, ki se, s statističnimi podatki dokazano, pospešeno stara, zavila na napačno pot?
Nihče nikogar ne sili, da kaj prispeva. Lahko prispevate za otroke v Afriki, lahko prispevate za žrtve naravnih katastrof po svetu, lahko pa prispevate za otroke v Puconcih, ki bodo nekoč verjetno zagotavljali vašo pokojnino. Večina vas verjetno ne bo ne eno, ne drugo, ampak boste raje prispevali v žep lokalnega gostinca.

bojci19

hm... samo 100 eur otroškega dodatka? In samo 500 eurov od dušana ki dela v nemčiji?? Kaj pa otroci dobijo brezplačno malico, kosilo, izlete, vrtec,...? skoraj vsako leto enega otroka ob takih finančnih prihodkih? Brez zamere ne razumem takih ljudi!

rija

Verjetno mi je z razlogom zbrisalo moj post ;)

Se strinjam z bojcijem, da je v tej statistiki prihodkov nekaj hudo narobe. 100 eur OD za osem otrok? Edino v primeru, da je dala vlogo samo za enega....

Imam nekaj za zunanje igranje, kar veliko, in če preskrbite prevoz, je vaše. Smo pa blizu.

To je za otroke, ti niso nič krivi za nastalo situacijo. In otroci so vedno moja šibka točka...

Vipko
čevapčič na ražnje

.. dečica moja, če tau štejte in se že zavedate določenih stvari ali razmite, eno sporočilo za vas .. mhm, samo nej se sekejrate preveč pa trpete tekom let odraščanja, kar preci težko de van iz materialnega stališča glejdano, vidli te tudi, kakšna je kruta realnost sistema in ka je sociologija žive tvorbe, ale .. ključ vsega je da se ne onejaš preveč .. ;)

.. vendar bolečina, dostojanstvo in podobno, kot je naštela uporabnica lethal lexi, je nič v primerjavi s strahom .. revščina prinaša strah, strah, kak boš sploj živo .. strah pa je zelo zaj**** stvar .. bogme, moj nasvet iz prve roke: gda premagaš strah pred revščino, izgubiš strah pred vsem - vse je toliko bolj enostavno ..

.. malo črnega humorja: .. recimo zakaj je težka revščina dobra? Ker če jo enega dne premagaš in dobiš možnost in greš recimo študirat psihologijo, sociologijo etc., - tau ti je smešno enostavno .. tau si samo mijsleš "tau je tau, ka trbej znati? vah, analitični presežek - ne me j***"" ob tem pa se moraš napiflat nekaj terminologije .. v fazi odraščanja v revščini se ti določeni možganski procesi poznavanja stvari in razlage razvijejo do genialnosti, ker so določeni gradniki možganov cel čas pod stresom in se razvijajo .. sicer uradne metodike za dokazovanje kaj takega še ni .. :) .. ok, malo realnega črnega humorja, ki ne škodi .. torej: dobro zdravilo za marsikatero bolečino je tudi humor - ne izogibajte se humorju .. ;)

In še precej žalosten pogled: .. nekateri otroci dandanes iskreno govorijo, da bi najraje umrli .. http://www.times.si/slovenija/anita-ogulin-revscina-je-v-velikem-porast…

.. ključni so tukaj psihologi z taktiko .. ;)

Vipko
čevapčič na ražnje

.. folk, ne spravljajte se na mamico - psihologija .. ;)

rija

hahaha čevap, ti tou rajši njenomi povej ;)

divjejabolko

Ampak pred 80/100/200/300/1000 in več leti nazaj so imeli toliko otrok zaradi tega, ker jih je tričert pomrla zaradi vojne in lakote, ostali pa so morali pomagat staršem itn.

Itak je na koncu vedno ostal doma le najstarejši otrok, ki je recimo prevzel kmetijo (ali karkoli je že bila stroka pri dotični hiši), ostali (še živi) pa so morali oditi.

divjejabolko

Pa še besedo "bolezni" sem pozabil v prvem stavku. Ampak, saj razumete?

divjejabolko

Sicer pa, drago uredništvo Sobotainfo.com ... Pod prispevkom ste napisali sledeče:

Zaradi posebej občutljive tematike komentatorje naprošamo za strpno in nežaljivo komentiranje.

Zakaj je sploh omogočeno komentiranje pod tako novico?
Kaj ste pa pričakovali? Ste mislili, da ne bodo burne reakcije na dotično temo? Da bodo metuljčki leteli in ptičke čivkali? Ker vidim, da ste marsikomu izbrisali komentar, čeprav imajo komentatorji v masičem prav. Pa če resnica boli ali ne.

rija

če še živijo, vprašaj te premnoge otroke, česa se spomnijo: vojn, lakote, mraza in revščine....pa dela na njivi, to je bilo tisto ta lepše...

divjejabolko

Saj ... tudi še moja živeča babica bi lahko marsikaj povedala. Njih je bilo sicer (samo) pet. Bilo bi jih sedem, samo sta dva umrla pri porodu. Srečno so preživeli so prvo in drugo svetovno vojno. Pa tudi pozneje so se morali odrekat marsičemu.

Kar hočem povedat: normalno, da starši želijo vse najboljše svojemu otroku. Kar obenem pomeni, da tehno premisliš tudi, ko razmišljaš o dodatnem naraščaju.

kanžor

Neman nika prouti deci ker tudi mam dva sijna .Amapak 8 otrok v takšđon časi in gnjes den je malo preveč .Mijslin pa ka še jih več priveka na svejt

Ta mama mijsli ka de stalno što pomagal ? Ne vej ka so na trgi že dugo zaštite proti nosečnosti ?

Vipko
čevapčič na ražnje

jaz: folk, ne spravljajte se na mamico - psihologija .. ;)

rija: hahaha čevap, ti tou rajši njenomi povej ;)

:) .. zmaga za rijo .. :))

.. ok, nemo se hecali v tak resni temi ..

gajzi

Ta Simona je viditi nekša močna nej je ge na pouti deveto dejte ?

Spy

Deca so med drugin tudi strošek. Kak koli se to grdo čuje je to dejstvo. In to dejstvo moreš pri načrtovanji družine upoštevati. Preci enostavno dejansko...

buldog, mi mamo doma dva nemškiva avtoja. In? Ti jih leko maš 10 pa me sploj ne moti, do tečas ka me neboš fehto za gorivo. Razmiš ka ščen povedati?

Sicer pa vseeno vupan ka de se najšlo dosta lujdi ka de darovalo. Deca nesmijo trpeti, ne glede na vse.

Vipko
buldog

San samo ščel povedati, ka je vse stvar prioritet. Eni nonstop jamrajo, ka nemajo pejnez. Nekateri jih res nimajo,drugi pa majo 500 evrov kredita za avto. In psa.
Ja, in tudi otroci so strošek. Sem pa nekaj prepričan. Če bi vsaki familiji v Pomurju dodal vsak mesec npr. 700 evrov dodatnega denarja, bi otrok nej bilo več. Pač pa bi bili Špar in avtosaloni bolj polni.

tameka

Mislen tao teuko decej meti je ze resno malo višek, sploj gnes den ka človek san sebof ne folga, po eni strani so ta deca leko vsaj srecna ka človek majo se oba starša, znan za primer na gorickon, ka jih je lekar 12 mlajsov in so ostali brez starisov, sto de pa ten kaj pomago pa dao, pa in stao ob strani???

Camila Adrian (nepreverjen)

Moje življenje je postalo uničeno, ko mi je moj mož poslal pakiranje, po 17 letih, da smo bili skupaj. Bil sem izgubljen in nemočen po poskusu toliko načinov, kako bi moj mož odpeljal nazaj. Nekega dne na delovnem mestu sem bil odsoten, ne da bi vedel, da me je moj šef klical, zato je sedel in vprašal, o čem je vse, sem mu povedal in se nasmehnil in rekel, da to ni problem. Nikoli nisem razumel, kaj je mislil s tem, da ni bilo težko, da bi mogel nazaj moža, rekel je, da je uporabil čarolijo, da bi se vrnil ženi, ko jo je zapustil za drugega, zdaj pa so skupaj do datuma in na začetku sem bil šokiran sluh Takšna stvar od mojega šefa. Dal mi je e-poštni naslov velikega čarovnika, ki mu je pomagal, da vrne svojo ženo, nikoli nisem verjel, da bi to delovalo, vendar nisem imel izbire, kot da bi stopil v stik s čarovnikom, ki sem ga naredil, in zahteval je moje podatke in Da je mogel moža, da mu je dovolil urok in sem mu poslal podrobnosti, toda po dveh dneh me je mama klicala, da se je moj mož molil, da me hoče nazaj, nikoli nisem verjel, ker je bilo tako kot sanje in jaz Se je moral spustiti na moje matere in na moje največje presenečenje, moj mož je klečeval pred menoj, da se je zatekel za odpuščanje, ki ga želi jaz in otroke vrniti domov, nato pa sem dal DR IREDII klic v zvezi nenadne spremembe mojega moža in mu je uspelo Da mi bo moj mož ljubil do konca sveta, da mi ne bo nikoli zapustil svojega očesa. Zdaj sva se z možem spet spet spravila in začela delati prijetne stvari, ki jih še ni storil, me veseli in počnejo, kar naj bi storil kot moški, ne da bi se radal. Vse zahvaljujoč DR IREDIA. Če potrebujete pomoč v zvezi s poroko, se za pomoč obrnite na družbo DR IREDIA. Lahko ga dosežete preko e-pošte: [email protected] Je zanesljiv človek.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice