Luna Sofija Wernig prijetna ter radoživa deklica iz Kroga trenutno obiskuje tretji razred osnovne šole. Na videz popolnoma zdrava deklica pa trpi za hudo boleznijo srca. Po tem, ko je prebolela že dve zahtevni operaciji v Sloveniji, jo zdaj čaka še tretja v Izraelu, za katero pa Luna potrebuje vašo pomoč.

Čudežna deklica

Luna se je zaradi nepravilno vodene nosečnosti rodila prehitro. Težave z njenim zdravjem so se začele pojavljati takoj po porodu, saj se je v inkubatorju okužila z bolnišnično okužbo ter prebolela sepso z multiorgansko odpovedjo. Zdravniki so ji tedaj pripisali žalostno usodo, a je Luna, kljub odpovedi več organov preživela, s tem pa dobila vzdevek čudežna deklica

Pozneje so pri njej odkrili še možgansko ishemijo in prirojeno napako srca, pri kateri se pojavljajo štiri srčne napake skupaj. Pri desetih mesecih je prestala prvo operacijo, kjer so ji napako odpravili. Zdravniki so staršem Lidiji Gider in Darku Wernigu tedaj povedali, da bo imela Luna zaradi ishemije hude težave, a se to na srečo ni zgodilo. Vsi, ki Luno danes poznajo, vedo, da je vesela in živahna deklica.  

V Sloveniji Luni ne morejo pomagati

Težave pa ji je še naprej povzročalo srce, in tako je morala pri treh letih in pol ponovno na operacijo. Zamenjali so ji pulmonalno zaklopko in zaklopko na aorti, ki pa jo bo treba sčasoma ponovno zamenjati. Luna pa zdaj potrebuje še tretjo, zelo zahtevno operacijo za razširitev obeh pljučnih arterij.

''Luni se je v zadnjem letu stanje zelo poslabšalo. Če ne bo pravočasno operirana, lahko njeno stanje vodi do odpovedi srca,'' je povedal Lunin oče.

Zdravniki iz UKC Ljubljana so starše postavili pred dejstvo, da se ne da storiti ničesar več, ter da deklici z operacijo ne morejo pomagati

Upanje dobili v tujini

Strokovno mnenje sta bila starša primorana iskati v tujini, kjer so jima znova vlili upanje. Tako v Nemčiji kot Izraelu sta dobila podobne odgovore. Luni lahko pomagajo, vendar jo morajo operirati čim prej. Čeprav bo operacija zelo draga, sta se starša tako odločila za operacijo v Izraelu, kjer jo bo, kot že pri prvih dveh operacijah, operiral zdravnik David Mishaly.

Operacija sama bo stala 32.000 evrov, poleg tega pa je treba pokriti tudi stroške prevoza in namestitve.

Krajani pokazali solidarnost

Ker je operacija predvidena že za november letos, morata starša čim prej zbrati potreben denar. Ob tem pa sta zaprosila za pomoč vse dobre ljudi.

Na pomoč so že priskočila tudi društva, ki so v sodelovanju s Podružnično šolo Krog priredila številne kulturne in športne prireditve, na katerih se je nabralo že precej finančnih sredstev.

Družini pa bo pomagala tudi Krajevna skupnost Krog, ki bo s pomočjo Rdečega križa zbirala prostovoljne prispevke za Luno.

Predsednica KS Erika Vogrinčič Barbarič je povedala, da bodo krajane najprej seznanili z Lunino situacijo, nato pa bodo prispevke pobirali kar od hiše do hiše. Prav tako pa nameravajo organizirati še nekaj dobrodelnih prireditev. 

''Luno, kot zelo prijetno deklico poznajo skoraj vsi krajani, nekateri pa že vnaprej sprašujejo, kdaj se bo pričelo zbiranje sredstev.'' 

Pomagate lahko tudi vi

Pomagate lahko tudi vi, z darovanjem sredstev, ki jih nakažete na TRR Območnega združenja Rdečega križa Murska Sobota: SI56 0234 0001 0419 250, sklic SI00 6865-88, namen nakazila: DONACIJA ZA LUNO SOFIJO, koda namena: OTHR

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
KEPA (nepreverjen)

Res, ali imamo tako nesposobne zdravnike??? Predlagam sprejetje zakonodaje, da se vse operacije mladih v tujini izvajajo s financiranjem iz proračuna, da pa se ministri, poslanci in vsi drugi politiki financirajo iz humanitarnih prispevkov ter donacij.

Gost (nepreverjen)

Tocno tak! Naj se poslanci placajo iz prostovoljnih prispevkov in z zbiranjem zamaskov! Za sotore in letovanje 40let starih migrantov na obali drzava ima denar za pomoc boljim otrokom pa se zbira denar ali za operacije alj za stroske saj nima veze! Sramota kam smo prisli sramota! Le vkup le vkup uboga gmajna!!!

Gost (nepreverjen)

Kepa in gost namen članka ni v polemiziranju ampak v dobrodelni pomoči. Sta že nakazala
vsak po svojih zmožnostih ali pa imata čas samo za polemiko tako kot naši politiki brez haska. Pa brez zamere.

Gost (nepreverjen)

Nakazal! Pa vedno nakazem pa ce je 20 ali 50 evrov pac koliko zmorem! In vedno posljem tudi sms, ko vidim kako objavo. Kdaj pa je po tvojem cas za polemiziranje ce ne zdaj? Pomagati je treba in ob enem spomniti ljudi da tisti katere ste volili samo trosijo nas denar za vse drugo samo za tisto kar v veliko primerih nima nobene veze z nami! V bistvu pa bi se za take zadeve kot je to lahko politiki odpovedali ene place in z tem pomagali vec kot enemu bolnemu otroku...

Strelizia (nepreverjen)

Ljudje v take zgodbe vedno mesajo politiko in slo.zdravstvo, ki naj bi bilo nesposobno (pa je dalec od tega po moji dolgi in zahtevni izkusnji). Dejstvo je, da v primerih, ko v Slo.ni resitve, STROSKE ZDRAVLJENJA V TUJINI KRIJE ZZZS. Naj se starsi pozanimajo.

soso (nepreverjen)

[email protected] pa ka bluziš pa ka misliš ka se starši nejso pozanimali pri zavarovalnici samo dobijo nekaj mizernega ne drži me za besedo 500 in ti misliš da starši to prosijo še ob plačili zavarovalnice ,otrok nujno potrebuje operacijo samo so naši zdravniki dvignili roke oni so vse napravili in sedaj bi naj čakali na konec ZA ŽIVLJENJE OTROKA GRE NEJ ZA INVALIDNOST
IN TO DA ZAVAROVALNICA NE PLAČA JE JE PA SISTEM POLITIKA ODGOVORNA
zaj DARUJMO KOLIKO MOREMO IN KDO HOČE KER DANES ONA JUTRI TI ALI MI
kasneje se pa naj gre v tožbo
vaj da sem besem kda ti takšni dolivajo benzin na in pametujejo

Gost (nepreverjen)

Migranti so že požrli 130 miljonov in so deležni hotelskih uslug, za domačega človeka pa zbiramo zamaške, evo, tako skrbi levičarska vlada za svoje ljudi, pa še zavarovanje ima tale otrok!!!

lauraas (nepreverjen)

Kako je minister Šefic ponosno omogočil 500 000 eur letno za 21 otroških migrantov, za slovenskega otroka mu pa dol visi, to je realen obraz levičarjev.

Gost (nepreverjen)

Müjra in buldog, kaj pravita na to, a je tako prav?

MN (nepreverjen)

Nakazala... Žalostno... Za otroke, ki so naša prihodnost bi moral vedno biti zagotovljen denar... Pomagajte Luni, je prijazn, vesela in zelo dobrosrčna deklica.

Starejše novice