Zbiranje plastičnih zamaškov je tudi sicer po ustanovah in v domačem okolju v zadnjih letih postalo že kar ustaljena navada. Otrok s cerebralno paralizo, kot je Mark, je vedno več, denarja za potrebne fizioterapije pa ni. Da bi prišli do ustreznih sredstev se mnogi za pomoč odločajo poiskati med srčnimi državljani.

Pomoč potrebuje Mark s cerebralno paralizo

Pred dnevi se je na naše uredništvo obrnila učiteljica razrednega pouka na DOŠ I v Lendavi, Monika Hobor, ki vse ljudi dobrega srca prosi za pomoč pri zbiranju zamaškov.
 

Tako kot minula leta Hoborjeva tudi letos na našem območju organizira zbiralno akcijo zamaškov, ki so lahko kakršni koli, pod pogojem, da so plastični. Zbirajo se torej zamaški od tetrapakov, plastenk, čistil, krem. S tem pa bomo tokrat pomagali Marku, ki trpi za cerebralno paralizo.

Zamaški se za živahnega dečka na murskosoboškem območju zbirajo v Pokrajinski in študijski knjižnici, zbiranje pa poteka tudi na Osnovni šoli Turnišče in Gornji Petrovci ter v Lendavi na Tomšičevi ulici 43.

Sicer pa na območju celotne države sodeluje petnajst osnovnih šol, tri srednje šole, šest vrtcev in več kot dvajset podjetij ter društev.

Z zbranimi zamaški bomo Marku omogočili več nujno potrebnih terapij

Šestletni Mark iz Maribora ima že od rojstva cerebralno paralizo, zaradi katere ne more hoditi. In da bi nekoč lahko shodil, mu pomagajo s posebnimi fizioterapijami. A ker teh terapij potrebuje zelo veliko, za šestletnika zbirajo zamaške.

Če ima otrok cerebralno paralizo, potem del možganov ne dela pravilno ali pa se ni normalno razvil. Prizadeto področje je običajno eno od tistih, ki nadzoruje mišice in določene gibe telesa. Poimenovanje cerebralna paraliza označuje motnje v gibanju in drži, vendar imajo otroci s to motnjo tudi učne probleme, motnje sluha, govora, vida in lahko zaostajajo v intelektualnem razvoju.

Le redki starši pa lahko svojemu otroku omogočijo samoplačniške terapije, ki pomagajo pri napredku in razvoju otroka. Zato je tudi družina šestletnika Marka zaprosila za pomoč pri zbiranju plastičnih zamaškov, s katerimi si bodo pomagali pri plačevanju terapij, pripomočkov in prehrane. Stroški lahko mesečno znesejo tudi preko tisoč evrov. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starš otroka z PP (nepreverjen)

Res žalostno, da moramo starši iskati terapije v samoplačniških ambulantah ko bi vendar morali le-te dobiti v razvojni ambulanti. Žal v Bolnišnici MS ne kažejo nobenega interesa, da bi otrokom z PP omogočili terapije v okviru razvojne ambulante, tako kot je to v ostali Sloveniji. ZZZS jim plačuje "na polno", morali bi zaposliti terapevte, denar pa namesto pri otrocih končah bog si ga vedi kje. In ravno zaradi neurejenosti Razvojne ambulante v SB MS iščemo starši samoplačniške ambulante, pri čemer stanje na področju Razvojne ambulante močno diši po korupciji in klientelizmu, seveda na škodo nič krivih otrok z PP. To, da moramo z zamaški pomagati pri plačilu terapij je žalostno in bi bilo nepotrebno, v kolikor bi vodstvo SB MS naredilo svojo nalogo, pa jo žal ne in tudi ne kaže kakšnega posebnega interesa (seveda pa je močan interes po denarju iz ZZZS za te namene, ki pa konča drugje).

kanžor

V SB imajo samo brigo o sebi in kak ,čim več zaposliti rodbine .Največja žalost in sramota pa je zbiranje zamaškov .Za bolne ni denarja za metadon pa je letno osemsto tisoč € v državi .In to je pravica ?

In reply to by Starš otroka z PP (nepreverjen)

Starejše novice