Mlada družina s sedemletnima dvojčkoma potrebuje pomoč. Dvojčka Jan in Nik živita s cerebralno paralizo, starši pa ju čedalje težje nosijo po stopnicah, zato zbirajo denar za dvigalo.

Barbara Pestiček Hajnc in Rene Hajnc iz okolice Sladkega Vrha sta dve leti pred rojstvom dvojčkov kupila hišo, ki pa postaja za mlado družino vse večji problem. Dvojčka Jana in Nika je zaradi cerebralne paralize treba nositi po stopnicah. 

Ker dvojčka odraščata, ju starša čedalje težje nosita po hiši. Dvigalo bi dvojčkoma omogočilo vsaj malo samostojnosti. 

Prezgodnje rojstvo in diagnoza so življenje družine obrnili na glavo

Rene, ki se je rodil v Mariboru, je že pri 12. letih ostal brez obeh staršev in nato živel pri babici v Zgornji Kungoti. Leta 2012 je spoznal Barbaro iz Selnice ob Muri. Kmalu sta se poročila, si kupila hišo in vesela pričakovala rojstvo dvojčkov. 

Žal, sta se dvojčka rodila prezgodaj, pri 32 tednih. Začetki so bili hudi, po porodu sta imela zgolj 1,5 kilograma. Prvih nekaj dni so morali počakati, da so sploh videli, če bosta preživela.

43. dan so prišli domov iz porodnišnice, pri šestih mesecih pa so ju diagnosticirali s cerebralno paralizo. Diagnoza je njihovo življenje obrnila na glavo, hiša, ki sta jo dve leti pred rojstvom dvojčkov kupila starša, pa je polna stopnic. Te je z leti čedalje težje premagovati.

Zato nujno potrebujejo dvigalo, ki ga načrtujejo zgraditi na zunanji strani hiše. Kot je povedal Rene, je predračun za dvigalo znašal 30 tisoč evrov. To je bilo izračunano še pred epidemijo, zdaj bo gotovo znašal še malenkost več. Ob tem bodo morali izvesti tudi rekonstrukcijo strehe, da bodo lahko postavili dvigalo. 

Sama ne zmoreta

Mama, ki je junija letos rodila še sina Blaža, je morala zaradi nege otrok pustiti službo, nadomestilo za izgubljeni prihodek pa je skromno. Oče je zaradi finančne stiske moral menjati službo, da je dvojčkoma omogočil terapije.

Službo je našel v Avstriji, kjer dela kot hišnik, a je zaradi razdalje pogosto odsoten. To Barbari povzroča še večje težave, saj mora dvojčka peljati v in iz šole, na terapije, k zdravnikom, na fizioterapije. 

Kot pravita starša, jima je zelo hudo, da sta morala zaprositi za pomoč, a drugače ne gre. Dvigalo bi jim precej olajšalo življenje, hkrati pa Janu in Niku omogočilo več samostojnosti.  

Zbrana sredstva bi namenili tudi za terapije

Že vse od rojstva Barbara in Rene vozita dvojčka na terapije. Te so se začele že tri mesece po rojstvu, od šestega meseca pa še intenzivneje.

Danes sta Jan in Nik učenca na Osnovni šoli Gustava Šiliha Maribor, kamor ju mama vsak dan pelje iz več deset kilometrov oddaljenega Sladkega Vrha.

V šoli imata tedensko tudi eno terapijo, kar je premalo. Po mnenju terapevtov bi potrebovala vsaj tri terapije tedensko. Starša se zato trudita poleg terapije v šoli, ki jo krije zavarovalnica, zagotoviti še dve terapiji tedensko. 

Tako sama plačujeta terapije in plavanje. Če bi ostalo kaj sredstev od zbiranja za dvigalo, bi jih zato namenila za terapije, ki jih dvojčka nujno potrebujeta za razvoj. 

Kako lahko pomagate? 

Tudi vi lahko pomagate, da bodo Barbara, Blaž, Jan, Nik in Rene zbrali dovolj sredstev, s katerimi si bodo uredilo dvigalo in vsaj malo olajšali vsakdan. 

Denarno pomoč lahko nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja, številka SI56 02922-0019831742, s pripisom za Hajnčeve, sklicna številka 7246. 

Pomagate lahko tudi s SMS-donacijami. Pošljite SMS na 1919 z vpisano ključno besedo KRAMBERGER in boste prispevali 1 evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa 5 evrov. 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realnoo (nepreverjen)

Pa PM KELKO JE TEH DRUSTEV???!!!
VSAKI TEDEN NAJ NAKAZUJEMU DRUGEMU...NITI CENTA!

.... ..... (nepreverjen)

Debeli fuknjenec tij ka si cejlo življenje socialni problem tak nemreš dati centa. Glavno ka maš tij za alkohol pa čike.

In reply to by realnoo (nepreverjen)

Smešnež (nepreverjen)

No to ze celi cas gucin. Mamo vcasik krejdi milijone za orozje, za provizije, za nase, za vse mamo krejdi milijone, samo za deco se more okoli zicati. Za betezno deco nega nigdar pejnez…. za zdravo deco se pa takoj najdejo pejnezi za teste in cepiva. 🤮🤮🤮

Lapi (nepreverjen)
Lejkooo (nepreverjen)

Glavno, ka je pejnez za testere brez haska pa nevarna cepiva.

Starejše novice