Odločitev za poljsko meso na prekmurskem Bogračfestu še vedno bega – tudi ekonomiste in govedorejce.

Kot smo poročali, se je minulo soboto v Lendavi, v sklopu Festivala Vinarium odvil tradicionalni Bogračfest. Na kulinarični prireditvi se je v kuhanju znane prekmurske jedi tokrat pomerilo sto tričlanskih ekip iz Slovenije in tujine, ki so za prijavnino odštele po 120 evrov.

Organizator, Zavod za turizem in razvoj Lendava, je tekmovalcem zagotovil gasilsko mizo, dve klopi, en senčnik, trinožno stojalo za kotel, mali emajlirani kotel, kurišče in drva, vrečo za odpadke, zaščitno ograjo, tri predpasnike in papirnate brisače, poskrbeli pa so seveda tudi za sestavine za pripravo kulinarične specialitete.

A medtem ko so na razstavnih prostorih poskrbeli za lendavsko vino, naravne sokove, vode in mineralne vode, se je njihova izbira mesa za bograč izkazala za bistveno manj posrečeno. Govedina je namreč bila poljskega porekla.

Dobavitelj govejega mesa za dogodek Bogračfest je bilo podjetje Krismit iz Škofje Loke. Kot je razvidno iz deklaracije na mesu, je bilo govedo rojeno, vzrejeno in zaklano na Poljskem, razsekali pa so ga v Italiji.

Zagotovili bi lahko tudi meso slovenskega porekla

Izbira ponudnika govejega mesa je ob nedavni aferi s poljskim mesom, ki je še vedno sveža v spominu Slovencev, vsaj presenetljiva. Odgovore smo zato poiskali neposredno pri organizatorju, Zavodu za turizem in razvoj Lendava. Po pojasnilih direktorja Romea Varge so se pri izbiri živila po načelu dobrega gospodarja odločili za najugodnejšo ponudbo.

Ponudnika za dobavo mesa, ki mora biti sledljivo po slovenski in evropski zakonodaji, so izbrali na podlagi prejetih ponudb dobaviteljev, ki so jim posredovali svoje ponudbe za vse tri vrste mesa. 

“Tudi kot javni zavod smo primorani spoštovati načelo dobrega gospodarja in tako je ponudba naslednjega dobavitelja bila za dobrih 33 odstotkov višja od izbranega ponudnika, ki je eden izmed največjih dobaviteljev mesa v Sloveniji. Tako velikost oziroma tržni delež ter reference ponudnika so bile zagotovilo za dobavo kakovostnega mesa”.

A povsem zadovoljiv njihov odgovor le ni, saj pri postopku nižje vrednosti, tako imenovanem evidenčnem naročilu pravzaprav niso bili obvezani upoštevati določil Zakona o javnem naročanju; zavezani so bili le načelu gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti. Brez težav bi torej lahko postavili še druge pogoje in tako zagotovili ne le domačega dobavitelja, temveč tudi meso slovenskega porekla.

»Zares žalostno«

Nad odnosom organizatorja do slovenske govedine je presenečen tudi Branko Buček, predsednik Zveze govedorejcev Pomurja:

»To je zares žalostno, da se organizator odloči, da uvozi cenejše, manj kakovostno meso, namesto da bi na takšni prireditvi, kjer se promovira domače, ponujali domačo govedino. Kajti vemo, da domača govedina  je dosti bolj kvalitetna, kot tista iz uvoza. Z ene strani je tudi sramotno za organizatorja, da naredi tako napako.«

Pa je razlika v ceni med uvoženim in domačim mesom res tolikšna, da pojasni tako nenavadno odločitev? Buček meni, da vsaj v trgovinah prav velikih odstopanj ni, a ugotavlja, da se ljudje še vedno odločajo za tuja živila in izdelke.

»Seveda bi se bolj splačalo vzeti domače meso. Ampak ne vem, pri nas to še ni tako osveščeno kot v drugih državah, da bi kupci posegali bolj po domačih izdelkih. Čeprav so mogoče malo dražji, so dosti bolj kvalitetni in zdravi,« ocenjuje Buček.

»Ikonična jed, kot je bograč, ne more biti skuhana iz drugega kot iz lokalnih surovin«

Agrarni ekonomist Aleš Kuhar je medtem v pogovoru s Planet TV ocenil, da je pri izbiri mesa za tekmovalni bograč prišlo do zelo velikega spodrsljaja, za katerega upa, da ni bil naklepen, oziroma da je bil zgolj rezultat nepremišljenosti. Obenem poudarja, da se to nikakor ne bi smelo zgoditi. 

»Verjetno je tu v ospredju bila želja, da bi bila surovina, ki so jo ponudili tekmovalcem oziroma udeležencem tega dogodka, čim cenejša,« razmišlja Kuhar in dodaja: »Po aferi s tem poljskim govejim mesom sta cena in ugled poljskega mesa seveda zelo padla in tudi zaradi tega je ta ponudba še bolj privlačna za tiste, ki iščejo cenovno ugodno – in se je to pač znašlo v dobavi za ta dogodek.«

Ob tem izpostavlja, da imamo v Prekmurju in Pomurju kar nekaj zelo uglednih proizvajalcev, pridelovalcev in predelovalcev mesa:

»Najmanj, kar bi človek pričakoval, je, da se organizatorji na tovrstnih dogodkih zelo potrudijo in najdejo lokalno meso, ne pa iz Gorenjske. Z mesom iz Gorenjske sicer ni čisto nič narobe, ampak je nedvomno nenavadno, da je za prireditev v Prekmurju, zaradi razlike v nekaj evrih pri stroških organizatorja, dobavitelj iz Gorenjske, ki potem še ponudi poljsko meso.«

Gre pa pri tem navsezadnje tudi za naš odnos do slovenskih receptov oziroma kulinaričnih posebnosti, zaključuje agrarni ekonomist:

»Slovenski recepti, tradicionalne jedi – predvsem pa tako ikonična jed, kot je prekmurski bograč – ne morejo biti skuhane iz drugega kot iz lokalnih surovin. Sicer to nima nobene zveze s samimi nameni tovrstnih aktivnosti.«

Komentarji (53)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
feri11 (nepreverjen)

Romeo hara.... Pa je tou ešče začejtek, ka ešče bou...? RRRA MURA 2. del??????

beriferri (nepreverjen)

Čakaj, a ni član tiste skrajne Levice? a so tako zelo mahnjeni na evre in kaviar? kaj pa družbena lastina, pa dol s kulaki, pa socializem, pa te fore...

In reply to by feri11 (nepreverjen)

El ninjo (nepreverjen)

Veste kdo je še kandidiral za Levico v ljutomeru
Olga Šparakl, tista ki je z bratom nemočne mačke klala
https://www.slovenskenovice.si/kronika/doma/stanislav-ga-je-drzal-olga-…

In reply to by beriferri (nepreverjen)

im (nepreverjen)

Nej neje član levice...

In reply to by beriferri (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

sem bruhal ko kurba ko sem pojedel ta bograč

In reply to by im (nepreverjen)

Mr. Smith (nepreverjen)

Stranka Levica je smetišče nesposobnih brezposelnežev..

In kot vidimo iz prejšnjega komentarja, tudi sadistov

In reply to by beriferri (nepreverjen)

Soncnica444 (nepreverjen)

Vcite se od avstrijcev. Tu recimo ge zivem je tudi pivovarna to je prece malo mestece, tak kak beltince recmo. Ampak drugega piva kak od te pivovarne tu v gostilnaj nate dobile. Nasplosno pravi avstrijci do rajsi 2€ vec dali ka do jele ka je na njuvi zemli zrastlo... in zato kes je ker se na domacih tleh obraca... zdaj nwm, nemamo lekaj puno izobrazenij ta osnovna logika bi van mogla jasna biti... pa van se itaq ne potegne

Hmmmm (nepreverjen)

S kejc te se? Murau?

In reply to by Soncnica444 (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

za tupe i brezposelne mursko sobočance je i poljsko meso predobro

vodka (nepreverjen)

Če je što tupi te si tou edino ti. Namreč te bograč iz toga mesa so küjali v Lendavi.

In reply to by administrator (nepreverjen)

Dr. (nepreverjen)

Ni produkta katerega ne bi v tujini in v tretjih deželeah lahko našli cenejšega kot v naši Sloveniji.
Najnižja cena je izbor potencialno najslabše kvalitete, a kaj ko nas leta javnih razpisov učijo prav to.
Turizem smo ljudje, in ker se ta slogan drži javnih razpisov in naše pripadnosti nacionalnosti, nam naj ne bo čudno zakaj je v tem poslu vedno manj Slovenščine.
Verjetno je vsem jasno, da bo drugo leto Slovensko meso na bogračijadi, bo pa verjetno malo višja pristojbina.
Naj še dugo diši po bogračijadi v naši Slovenski Lendavi. Srečno!

Ruki (nepreverjen)

Pa to kak san gledal po stojnicah raznih društev ka so kaj delali.. Higiena na nuli. Fuj.. Nejden več v to lendavo na ta sr****

Elim (nepreverjen)

V soboto na Lendavskoj trgatvi do točili vijno iz Argentine

feri11 (nepreverjen)

HAhahaha....

In reply to by Elim (nepreverjen)

Bakovčar (nepreverjen)

Na FB nas je zjutraj pričakal stavek znane bakovčarke "Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade". Sprašujemo se, kaj jo je spodbudilo, da se je tako globokoumno izrazila? Ji je ta stavek napisala njena prijateljica, znana bakovska pedagoška delavka? Že dolgo ni bil članek v sobotainfo o razmerah v Bakovcih!

alkimist

No, to pa je žalostno. Vsak organizator se po svoje odloči kak globoki žep de si sešil. Dobra prireditev s preveč pohlepnimi lidmi.

i-helt (nepreverjen)

Kebab pa te bolane mesne fore. Ne hvala.

nekoč (nepreverjen)

tak je do kda vse skupaj vodi "domači" človek. boli romea za lendavo pa bogračfest. glavno da ima se, može se

FUJ SOBOTAINFO (nepreverjen)

Kak resan nemate kaj drugoga delati kak drek mešate na tom sobotainfo. Vaša nevošćljivost je neizmerna, pravzaprav ne vaša ampak rdeče soboške falange - komunistov. Naj pomečejo pred svojim pragom imajo kaj za pometat. Ka pa te vi v Soboti za ekstra kvalitetnoga mesa imate. Res me zanima kelko je v Kodilovoj robi domačega?
Cena pa seveda domače x 3 .

OŠ IV. (nepreverjen)

To ka ti pišeš že meji na bolezen. Idi poišči malo strokovne pomoči, zdaj že lejko več ali menje vse pozdravijo. Tudi takšin kak si ti se da pomagati.

In reply to by FUJ SOBOTAINFO (nepreverjen)

FUJ SOBOTAINFO (nepreverjen)

OŠ IV kaj je rdeči ? istina prekleto boli, smiliš se mi v svoji nemoči, vzemi dol rdeča očala in gledaj v svet kak vsi normalni lidje pa ti bo odleglo. Sicer pa kaj sem takega zapisal kar ne drži ? hočeš da ti navedem konkretne dokaze, takrat te bo še bolelo. Zakaj pa misliš, da se tako hinavsko pisanje, polno sovraštva, pojavlja ravno na sobotainfo in nikjer drugje ???????

In reply to by OŠ IV. (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Ka majster, si med temi organizatorami ka si tak glasen že pod drugin člankon o toj temi!? Rejsan, podla poteza medija, ka je razkrinko, ka ste "po nesreči" kupili najbole ceneno meso za vaš največji in najbole znani dogodek. Rejsan se mi smilite. Čistak nedužni, delali vse pošteno pa nudili lidan, šteri plačajo za to velki penez, puno kvaliteto.... Zaj pa udirati po MS pa po rdečih pa neven ka vse, ka sploj nema veze s temo...

In reply to by FUJ SOBOTAINFO (nepreverjen)

komunist janša (nepreverjen)

Človik ti si resno betežen. Dobro ti je pravo, idi pa nekšo pomouč poišči. Sicer dvomin ka ti što lejko pomaga, samo probati je nej grej.

In reply to by FUJ SOBOTAINFO (nepreverjen)

Milivoje (nepreverjen)

Ka ste mislili ka de naj dragše mesau kupuvo ka te njemi menje v zep ide. Mi smo pač kak smo šalabajzeri namesto ka se pogoj postavi ka more biti slovensko meso. Cilau je v prekmurji dosti lokalnih kmetov vi pa še prek posrednika z drugoga kunca drzva daj daj...

? (nepreverjen)

Milivoje,
Vsak je dobil 1 kilogram govedine... če bi dal namesto 4€, 7€ ali 8€ za kilogram ga še vedno ne bi bil konec. Ne govorimo zdaj tukaj o dodatnem strošku 30 ali 40€...

In reply to by Milivoje (nepreverjen)

Računko (nepreverjen)

Majster 100 ekip je blo. Če je dau namesto 4€ za KG, 8€ je to 400€ več samo za govedino. Če so takšo računico (najcenejšo) izbrali pri vseh artiklih hrane, je na ekipo prišlo cca. 12-18€ razlike. (9kil je blo surovin, zemimo ka so bile v povprečji 2€/kilo cenejše izbrane kak pa kvalitetne sestavine). 1800€ pa je že fajn če nekomi v žep kapne, samo zato ka ološ podturiš folki. In to dela Zavod za turizem in razvoj občine, keri je itak financejrani iz proračuna, torej je nepridobiten. Ta prireditev bi naj bila namenjena promociji lendavskih ponudnikov, pa ka mogoče še tej ponudniki kakšen € obrnejo več kak pa brez te prireditve. Tu pa mamo pač klasiko, občina nas financejra, dajmo še za sebe naprafti čim več plusa, ker mi pač lejko.

In reply to by ? (nepreverjen)

Pljus (nepreverjen)

Bograč bil odličen je , mogoče poljsko meso krivo je .

Putin (nepreverjen)

Ja, jeli ste staro meso mumije, tak van trebej naivnezi bolani!

In reply to by Pljus (nepreverjen)

pikuš (nepreverjen)

Pljus .......... Če bi človeči drek jedli bi pijsali ka je bil dober .No pa dober tek

In reply to by Pljus (nepreverjen)

ich ferstehe nicht (nepreverjen)

Kakši KODILA, pogledni kelko košta ena velka žlica mastnih ocvirkov v Špari.! Sramota.

Gost13 (nepreverjen)

Vej pa v malicah tudi samo slo meso jemo pa čevapčiči ave ,pršut kras ,kodila šunke.ka pa delate sranje stoga.slo meso je bilo kda so meli pri vsaki hiši štalo zdaj pa je evropa in velike kmetije nan vse spolagajo samo ka več dobička ostane.

bela rit (nepreverjen)

Jebala vas govedina iz Poljske, odkod pa je bila divjačina in svinjina?

betežen (nepreverjen)

Kodila za svoje šunke tuj vozi meso iz Avstrije isto tak slanino in vse drugo, jetra za pašteto in klobase itd..

turušlepinja (nepreverjen)

Tudi z Madžarske ...

In reply to by betežen (nepreverjen)

? (nepreverjen)

betežen, ti imaš dober vzdevek!
Kako lahko trdiš, da ima Kodila šunke iz Avstrije? Pojdi enkrat tja pa naj ti malo razložijo stvari, ne kar na pamet.
Govorimo o prekmurskih šunkah.

In reply to by betežen (nepreverjen)

bela rit (nepreverjen)

idi en den ali pa pa bokše počakaj da pripela hladilnik iz Avstrije z svinjino v Markišavce pa zavine k kodili pa boš te vido Avstrijske štempline na mesi!!!!!!

In reply to by ? (nepreverjen)

La.ra.ra. (nepreverjen)

No evo tu se zaj vidi tipična prekmurska faušija, zahrbtnost pa naivnost...ka eden povej vsi vrvlejo, of je pa to pravo zato ka je fauš...ge genau znan s kec je to meso pa niti pa niti slučajno neje tak kak brezveze neka nafudavlete samo zato ka mate preveč časa...Kodila ma lokalno meso pa či tude je istina ka bi vsi v ton okoliše mele lokalno meso to tak nišče nebe vrvo je tak? zato ka samo en drugome škodo želete pa z muje slona delate za vsako malenkost...vsakič kda je nekša debata sodite vsevpoprek, ka nebi ednok bar podprli nekše dosežek ali podjetnika ali izdelek itd...rajši te vse popluvale...znan ka že leta oden k enin domače sok kipuvat kda je pajdaš keri tudi sok dela ponujo svoj sok san pač odklonela in ka se zgodelo? of je okole začo gučate ka tisti pr keron kipuvlen vodo notr meša...pa nej ste normalne kelko negative vkup skujate da bi rajše vsi dober bograč vkup kujale ?

In reply to by bela rit (nepreverjen)

Pekar lekar. (nepreverjen)

Glede na tou kak velko proizvodnjo ma Kodila in je prisoten v vseh trgovinah, je logično ka vozi meso iz Avstrije. V Prekmurji telko svinjskoga zanjega nega. Zna se pa iti in vsaka čast njemi. Ma dobre izdelke in dosega dobro ceno.

In reply to by bela rit (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Prijavnina 120 Euro, dobavijo pa nekvalitetno meso, sramota za organizatora, se vijdi ka se ide samo za zaslužek ,se tou nazaj prijde pa v negativnon smisli.

....julija (nepreverjen)

O Romeo, moj Romeo.

Kill Bill (nepreverjen)

Občutljivost pa taka.....kelko znan še nihče nej umrl od hamburgerja in kebaba v Murski Soboti ;) vprašanje da se vas večina s Sobotainfo baše s hamburgeri v Mcdonalse. Tudi tam je poljsko meso...
Zdaj te bole merno spali :)
Mogoče je celo te bograč zmago s tem poljskim mesom ite preverite!!!

čarni vrag (nepreverjen)

Dragi moj vsi bograči na tekmovanji so bili skuhani iz te poljske govedine. Tak tudi zmagovalec. Na žalost pa ti in tebi podobni ne razmite v čem je problem. Prešti si ka pravi agrarni ekonomist Kuhar. Če se jed imenuje Prekmurski bograč, potem mora biti skuhan iz prekmurskih surovin. Konec zgodbe. Lejko bi se recimo imenoval tudi EU bograč in bi bil iz poljske govedine, nemške svinjetine in divjačine iz Španije. Ti očitno ne razmiš niti, kaj je naloga medijev v današnji družbi.

In reply to by Kill Bill (nepreverjen)

pi,,,roš (nepreverjen)

Sramota za Lendavo

butalec (nepreverjen)

Pravoverni se selijo s stouca na stolec ......... in stil dela (sranja) idejo z njimi!!!
Glavno, ka so dobro povezani!!

ferdamt (nepreverjen)

pravi originalni pekmurski bograč je iz prekmurskega mesa!

bubek (nepreverjen)

Te Varga je negda lekar bil Krapcov pomagač

čarni vrag (nepreverjen)

Tam so bili sami dobri kadri. Bog nam pomagaj!

In reply to by bubek (nepreverjen)

Kodilka poljska (nepreverjen)

Kako to da je na novici skodilko sunko zaprto komentiranje. Ima tudi on poljske sunke?

?????????? (nepreverjen)

Na Bogračfestu pripravljamo lendavsko-madžarski bograč, ne pa prekmursko političnega.

Putin (nepreverjen)

Ce nekdo zna napraviti pravi bograc so to Mađari, to je tudi njihova tradicinalna jed, lendavcani so samo prekopirali toti bograc od Mađarov... Prakicno to pomeni da so lendavcani lopovi, saj so ukradli tradicionalno jed od Mađarov!

In reply to by ?????????? (nepreverjen)

svetovalec (nepreverjen)

Putin greška. Bograč je jed prekmurskih slovencov, izhaja pa iz madarske jedi bab gulaš, za časa avstro ogrske smo slovenci spadali pod avstrijo, ogri pod ogrsko. Avstrijska monarhija je grah odkupuvala za vojne rezerve, zatao smo prekmurci gostili madarsko jed z krumšami, grah pa odavali monarhiji. In vsekakor se bograč dela v glineni posodi, nej v kotli!

In reply to by Putin (nepreverjen)

?????????? (nepreverjen)

Od "vougrof" so itak Prekmurci vse pokradnili: ozemlje, kulinariko, pesmi (Kreslin, …)………. Tudi "prekmurski bograč".
Svojega originalnega nimate ničesar razen nevoščljivosti, hudobije, sovraštva ...

dji20137

To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje. Prvi mesec sem prejel 29736 USD za delo 3 ure na dan. Začel sem pred štirimi meseci in takoj domov odnesel vsaj 7835 do 9454 dolarjev na teden.

------- >>>> www.Trade46.Com

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice