Največja težava pri zaščiti živali je po besedah direktorja PU Murska Sobota Draga Ribaša zakonodaja, predvsem področje pristojnosti in obravnavanja primerov kršitev.

Na Policijski upravi Murska Sobota so danes pripravili javno debato na temo zaščite živali in pristojne zakonodaje, katere so se udeležili direktor PU Murska Sobota Drago Ribaš, policijski inšpektor vodja enote za službene pse Drago Kocbek, direktor uprave MOMS Bojan Petrijan, direktor Veterinarie in zavetišča Mala Hiša Marjan Ivan Kerčmar, Xsena Curkov Novak iz Veterinarske inšpekcije MS ter predstavnica Društva za zaščito živali Pomurja Petra Gjureć.

Boljša skrb in odgovonost lastnikov do živali

Razlog za izvedbo današnjega dogodka je še vedno neurejeno stanje na področju zaščite živali, tako v Sloveniji, kakor tudi v Pomurju, kjer je še za korak slabša situacija kakor v Sloveniji nasploh,” je uvodoma pojasnila predsednica društva za zaščito živali Pomurja Breda Habjanič, ki meni, da je dotična zakonodaja dobra, želijo pa si izboljšanje stanja na področju nege in skrbništva predvsem domačih živali. “Da so psi vsakodnevno zaprti v bokse brez rednega gibanja, brez redne oskrbe, brez pravilne hrane, takšne stvari se danes ne bi smele dogajati.” V primeru nepravilnega ravnanja ali mučenja živali je prvi vrsti pristojen VURS, še dodajaj predsednica. Eden izmed razlogov za izvedbo današnje javne debate pa je po besedah Habjaničeve tudi izboljšanje relacij med organi, ki posredujejo pri tovrstnih zlorabah in kršitvah.

Težava glede pristojnosti pri posredovanju

V Pomurju v zadnjem času ugotavljamo problematiko na področju varstva in zaščite živali,” je povedal direktor PU Murska Sobota Drago Ribaš. Prvi mož soboške policijske uprave meni, da so težave predvsem na področju informiranosti glede organa, ki je pristojen za področje zaščite živali, s tovrstnimi dogodki in javnimi debatami pa se izboljšuje stanje odgovornosti pri lastnikih hišnih ljubljenčkov ter skrbnikih živali. Zbrani gostje in predavatelji so se dotaknili tako teoretičnega oz. zakonodajnega dela kot praktičnega dela zaščite in varstva živali, manjkalo pa ni niti napotkov o pravilnem ravnanju lastnikov v določenih primerih, ko se skrbnik s svojim hišnim ljubljenčkom poda med ljudi.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
hušimuši

To kar so imeli na konferenci je vse lepo in prav, se strinjam. Niso pa nič povedali kje naj se naši ljubljenčki-psi razgibajo, ko pa morajo biti non-stop na ketni.Meni je inšpektor rekel naj grem na njivo z svojim psom, da me bo lahko kmet preganjal. Ne bi bilo v redu da bi nekje staknili kos zelenice, ga ogradili in tam bi se lahko psi prosto razgibali, tako imajo urejeno lepo v Ameriki. Za psa nista važna samo hrana in voda ampak tudi razgibavanje. Takšno je pač moje mnenje in še marsikoga. Lep pozdrav

teddy

mesto za sprehod psov pa resno ne bi smelo biti problem v pomurju..toliko lepih in prostranih travnikov imamo. ali pa kužija daj v agility šolo in se bo lahko razgibaval po mili volji :)

pizdun

hušimuši te pa ide v Ameriko,pes je žival na njivah pa se sprehajajo tudi ljudje,če sem jaz lovec in vidim psa ki ni na povodcu veš kaj se zgodi,ka se pa idete me zanima kere lastnik pobere drek za svojo nesnago

Cucurbita Pepo

Vsaka javna debata o tej temi pomaga. vendar je stanje na področju domačih živali v pomurju res katastrofalno. slabo se godi psom, o mačkah pa sploh ne bi rada govorila, ker je še slabše.
dokler ne bo ljudem potegnilo, da ima žival svoje potrebe in da če jih ne nameravamo izpolnjevati, da je bolje, da si živali ne omislimo. tako dolgo ne bomo prišli nikamor.
po mojem mnenju bi morali pred lastništvom živali (prav tako otrok) ljudje na psihični preizkus ter pregledati finančno stanje. Žal mi je, grdo se sliši, vendar nekdo, ki živi na socialni, ne more skrbeti za psa, ker mu ne more nuditi kvalitetne oskrbe.
Poleg vsega pa si ljudje omislijo žival brez vsakega znanja o njej in njenih etoloških potrebah.

Starejše novice