Skupina pomurskih osmošolcev skupaj z mentorico izvaja projekt Bodi nežen, planet ti bo hvaležen. Odločili so se, da bodo 100 dni prihajali v šolo v istih oblačilih.

Učenci Tian, Zoja, Julija, Lara, Eva, Nina Katarina, Gal, Alex in Zara, ki na Osnovni šoli Gornja Radgona obiskujejo osmi razred in njihova učiteljica, mentorica projekta Vera Granfol, že od prvega dne letošnjega šolskega leta, v šolo prihajajo v isti uniformi.
 

Donirana majica modre barve z logotipom šole in sloganom projekta ter iste kavbojke. Sprva je bilo v načrtu, da bodo v istih oblačilih prihajali v šolo mesec dni, ampak so ga podaljšali na kar 100 dni. Tako bodo v istih oblačilih obiskovali šolo nekje do desetega decembra.

PREBERITE ŠE:

Izpostavljajo problematiko hitre mode

Mentorica nam je zaupala, da so se za projekt odločili, da bi spodbudili tako učence kot odrasle k drugačnemu pogledu na hitro modo. Po njenem prepričanju živimo v kulturi ekscesa, kar se odraža tudi na našem odnosu do oblačil, saj kopičimo ogromno oblačil, ki jih v resnici ne potrebujemo. In prav to je povezano z razmahom tako imenovane hitre mode, ki omogoča poceni kupovanje vedno novih oblačil.

V ozadju tega pa je ogromno izkoriščanje delavcev, ki ta oblačila izdelujejo in tudi precejšnje onesnaževanje okolja, na kar želijo s to akcijo opozoriti. Prizadevajo si, da pri izvedbi projekta porabijo čim manj energije.

"Isto majico in iste kavbojke nosimo v šolo vsak dan, med tednom ne peremo, ampak samo čez vikend in v čim manjši količini vode, z minimalno količino pralnega praška in brez mehčalca," poudarja Granfolova in dodaja, da so oblačila sušili na soncu in vetru, dokler jim je vreme to dopuščalo.

Ali obleka naredi človeka?

V projektu sodeluje skupaj z mentorico deset osmošolcev, ki so ga, po besedah Granfolove, sprejeli z navdušenjem, kljub temu da gre za najstnike.
 

 "Zavedam se, da ni preprosto prihajati v šolo vsak dan v istih oblačilih, sploh če gre z najstnike v občutljivem obdobju, kjer oblačila niso nepomemben del odraščanja," in dodaja, da so otroke v tej obliki aktivizma podprli tudi njihovi starši in še sami začeli razmišljati bistveno bolj ekološko.

V razmislek vsem postavljajo vprašanje ali obleka zares naredi človeka in sporočajo, da ljudje ne gradimo svoje identitete zgolj na videzu: 
 

"Človeka ne sodimo po oblačilih. Ne obstaja pravilo, ki bi nam narekovalo, da moramo vsak dan nositi druga oblačila. Kupujmo preudarno. Ne kupujmo cenenih oblačil, ker s tem prehitro kopičimo odpadke. Manj je več. Kupujmo manj in bolj kvalitetno, kajti taka oblačila nam bodo služila dlje in tudi odnos do nekoliko dražjih oblačil bo drugačen".

Tekstilna industrija med največjimi onesnaževalci našega planeta

S projektom opozarjajo na številne svetovne probleme, ki so neposredno povezani s proizvodnjo oblačil. Pri plastiki izpostavljajo dolgotrajno razgradnjo umetnega tekstila, potem še na preveliko uporabo vode in pesticidov, insekticidov pri vzgoji bombaža, na kemikalije pri barvanju tekstila, na onesnaževanje z dolgimi transporti oblačil.

Opozarjajo tudi na nehumane pogoje dela, na nepravično plačilo, na izkoriščanje otrok in navsezadnje na fenomen brezbrižnega potrošništva, razloži Granfolova. V okviru projekta so se vključili v številne aktivnosti.

"Vključili smo se v aktivnosti, povezane s podnebno pravičnostjo, povezali smo se z Rastiščem – poligonom za zelene ideje v Gornji Radgoni in sodelovali pri aktivnostih, povezanih z recikliranjem. Po oddelčnih skupnostih smo začeli ozaveščati učence na predmetni stopnji s problematiko hitre mode in s kopičenjem odpadkov," je povedala Granfolova, ki pravi, da želijo biti del rešitve in ne problema, podpirajo pa tudi 16-letno aktivistko Greto Thunberg, ki je nase opozorila na zasedanju OZN.

Granfolova sicer priznava, da je njihov projekt zgolj kapljica v morju problemov, ki tiščijo naš svet, ampak so osredotočeni v to, kaj lahko naredijo danes in ne v to, česar ne zmorejo. Poudarja, da že en korak šteje in ne smemo več ignorirati podnebnih sprememb, saj smo mi tisti, ki potrebujemo okolje in ne obratno.

"Hvaležni smo, da lahko tudi preko vašega medija povemo ljudem, da nam je mar tako za okolje kot za človeka. Dejstvo je, da je tekstilna industrija zelo agresivna in celo drugi največji onesnaževalec, takoj za naftno industrijo," je ob koncu povedala Granfolova in še izpostavila skrb vzbujajoč podatek, da danes kupimo 60 odstotkov več oblačil, kot smo jih kupili pred petnajstimi leti.

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Če jim je Greta vzor, naj take neumnosti počnejo doma, saj Greta itak ne hodi v šolo. Zelo žalostno je , da otrokom vcepljajo miselnost, da lahko kot mladi spreminjajo svet in da se da živeti od "lufta". Učitelji pa so tako ali tako prisilno indoktrinirani s strani globoke države, da počnejo samo...………..in samo še neumnosti, ki pokvarja in uničuje lastno družbo.

čarni vrag (nepreverjen)

Čudno je tvoje razmišljanje. Ja kdo bo spremenil svet, če ne mladi? Mogoče upokojenci? Ne vem kakšen smisel ma ta hitra moda, ko obleke po nekaj nošenjih romajo v smeti, saj so v trgovinaj že nove modne cunje. Kupi odpadkov pa rastejo v nebo. Tudi meni se ta akcija ne zdi ravno v redu, saj bi nekateri radi uvedli v šolo uniforme.

In reply to by tuncika

Anon2103 (nepreverjen)

Svejt naj bi spreminjali izobraženi in sposobni. Seveda ob predpostavki, ka jih stari prdci ne bi pri ton ovirali. Mladi (beri: osnovnošolci) nemajo kaj spreminjati svejta, ker nemajo niti blage veze, kak svejt trenutno sploj funkcionera. Najležje je prafti "ukinimo jedrske elektrarne, avte na bencin/dizel, zaprimo tovarne, omejimo to in ono".. ali kda jih pa pitaš, ka pa predlagajo za alternativo, pa smrtna tišina. S temi zadevami naj se ukvarjajo tisti, šteri znajo, nej pa deca, šterin se zmeša že, kda jin internet crkne za dvej vri.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Tudi ti boš stari prdec, če ne boš prej crkno.

In reply to by Anon2103 (nepreverjen)

nihil (nepreverjen)

Koga pa si naj te jemljejo za vzor? Hollywoodske zvezdnike, za kere lahko vsakodnevno beremo, da imajo probleme z drogami, alkoholom in podobno sranje.

In reply to by tuncika

bihil (nepreverjen)

Koga? Svoje starse naj imajo za vzor. Ne nekoga, ki ga sploh niso videli v zivo.

In reply to by nihil (nepreverjen)

tuncika

Govor je o institucijah, šolah in učiteljih. Če se dandanes šolajo tako, da pokažejo Greto, ki ne hodi v šolo, potem je z institucijo nekaj hudo narobe.
Nekoč so nas učili za poklice, dandanes pa za zombije.

kretgreta (nepreverjen)

Ko bo Greta promovirala g(k)retenizem in osebno demonstrirala v centru Pekinga, takrat bom zacel verjeti, da mogoce misli resno. Do takrat pa je to nateg naivnih otrok, ki se pustijo voditi, da bi dobili pozornost in vsecke.

In reply to by tuncika

bridki (nepreverjen)

Nihče jih ne sili v nič. Pač so se odločili za akcijo in to jim bo ostalo v spominu za vse življenje. Jaz vidim to kot povezovanje med mladimi.

Tinka13 (nepreverjen)

No mene pa zmotijo tukaj predvsem tri stvari: če se že gremo ekologe,a ni nova majca prav podprla onesneževanje okolja(ful odpadnih voda,strupena barvila, tisk, poceni delovna sila, ki je to majco izdelala,...),Zakaj se niso odločili, da bi npr iz svoje omare izbrali tri-štiri majce, in jih nosili teh 100dni in s tem pripomogli k zmanjšanju odpadkov, kar njihove nove majce enkrat bodo .In nenazadnje: kaj pa osebna higiena?
Pa še to: zastonj lepa lupina(kar ta majca predstavlja), če se vsebina-naša zavest, da ne rabimo toliko oblačil, ne bo spremenila!

F31 (nepreverjen)

huhh... si ne predstavljam kako bodo ta oblačila po nekaj dneh smrdela.

repadovrha

Vupan ka mo se včako ka de enouk nešče svejta začo bole pozitivno glejdate na svejt, kak pa ka iden komentare poglednet pa ži pa nekome neka ne paše pa njeme v nos ide kda nešče neka dobroga naprave. Nej, trbej včase zaničuvate pa doj pluvate zato ka je probo neka spremenite iz slaboga na baukše. Pa bojte malo realne pa začajte brodite z glavame nej z rokame.

Tinka13 (nepreverjen)

Če se kdo s čim ne strinja, še ne pomeni, da ne sme komentirati!
Lej imaš vse možnosti, da se jim v njihovem eko boju pridružiš! Pomisli, kako te bodo gledali(prenašali,ker boš očitno oddajal ene čudne vonjave) v službi, če boš ves teden v isti majci?
Če imaš pa spodaj oblečeno kaj drugega, kar se bo vsakodnevno pralo, potem pa to ni več tisto, kar oni promovirajo

In reply to by repadovrha

111111 (nepreverjen)

Eh pusti jih, sama negativnost tu, zato pa ide vse v kurac

In reply to by repadovrha

Tinka13 (nepreverjen)

111111 daj napiši prosim, kaj bo pozitivnega od 100.dnevnega nošenja te majce prišlo ven? Nova moda? Ali bodo mladi kaj manj nasedali modnim trendom raznih influencerjev in resničnostnih šowov zvednikov?
Pomoje nič! Treba je zavest spremenit! Veliko nas je k sreči,ki ne nasedamo modnim muham in kupujemo le tisto kar potrebujemo in ko potrebujemo! To bi moralo se priučit oz prit v zavest otrokom in staršem, ker nenazadnje so starši tisti,ki plačajo vsako neumnost,ki si jo otrok zaželi

In reply to by 111111 (nepreverjen)

repadovrha

@Tinka13 Neman nika proti izražanje mnenja, ker tak kak si tij zapijso komentar je drugače kak tisto na ka ges cijlan. San si napijso ka se ne strinjaš s ten nošenjon majc in si tau podpro z razlago in tak je pravilno. Te pa maš ene ka samo fčase negejrajo brez razlage oz. za brez veze, pa še po možnoste pri takše stvare politiko ži pa vpletajo.

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Akcija je super, otroci imajo v sebi idealizem, pozitivo.

A realnost je, na žalost, povsem drugačna. Največji onesnaževalci Kitajska, Indija,..... še naprej nezadržno onesnažujejo... Kaplje v ocean na žalost ne bodo rešile planeta.

Poleg vsega pa tudi sama akcija ima mnogo pomanjkljivosti sama po sebi: bodo 100 dni smrdeli v istih oblačilih? Bodo uporabljali več deodorantov, dišav,... Ali pa dostikrat prali, s sušilnim strojem sušili, peglali oblačila, poraba elektrike, praškov, poraba pitne vode,.... Kakorkoli obrneš, se ne moreš izogniti življenju in uporabi stvari, dobrin okoli sebe. Edino kar pokažeš je to, kako si ti dober, plemenit,... ostali pa so seveda pokvarjeni, nerazgledani. Temu signaliziranju plemenitosti pa seveda odločno nasprotujem.

gledih (nepreverjen)

vsem vam nekaj manjka v glavi:)

xxxxx (nepreverjen)

Najbolj ekološko bi bilo če bi hodili nagi in se sploh nebi umivali, kot kak "jamski" človek.
Ekofanatiki bi tako ali tako najraje ukinili civilizacijo.

Domačin (nepreverjen)

V petek že kumaj čakajo, ka se razidejo. vonjave pa to.

ekoekomleko (nepreverjen)

Pomoje bi bilo še bokše če bi nosili recimo 7 majc in bi jih vsak dan zamenjali in enkrat na teden oprali, pa če bi bile majce napravlene v šoli ali pa vsaj lokalno. Kakšni lokalni dizajner bi lejko doniral in bi s ten naredili njemi reklamo. Še bokše bi bilo če bi bila tudi tkanina napravlena lokalno mogoče lanena ali pa iz konoplje, samo neven či to še sploj što dela prinas. Pa fajn bi bilo če bi se več oblek popravlalo če je tkanina še dobra pa se negi ftrgne majca. To je pač nekšni projekt ka pokažejo ka se da. Drugo leto pa mogoče cejli razred, čez dve leti cejla šola,... Za vse nas pa bi bilo dobro če bi se to uveljavilo na večji ravni. Če zanemarimo zastruplene zasužnjene otroke v bangladeši (to nan dobro ide), bi bilo na ta način tudi več dela za naše kmete (lan, konoplja), tkalce, šivilje in dizajnere. Menje bi plačuvali za smeti pa menje za obleke. Ker kvalitetna majca zdrži 10X več pranj kak ove tenke iz H&M ka po dveh pranjih vidiš skozi njo. Tak ka tudi če je 10X drakša je na dugi rok še itak cenejša.

tuncika

Če jim je Greta vzor, naj take neumnosti počnejo doma, saj Greta itak ne hodi v šolo. Zelo žalostno je , da otrokom vcepljajo miselnost, da lahko kot mladi spreminjajo svet in da se da živeti od "lufta". Učitelji pa so tako ali tako prisilno indoktrinirani s strani globoke države, da počnejo samo...………..in samo še neumnosti, ki pokvarja in uničuje lastno družbo.

tuncika

Če jim je Greta vzor, naj take neumnosti počnejo doma, saj Greta itak ne hodi v šolo. Zelo žalostno je , da otrokom vcepljajo miselnost, da lahko kot mladi spreminjajo svet in da se da živeti od "lufta". Učitelji pa so tako ali tako prisilno indoktrinirani s strani globoke države, da počnejo samo...………..in samo še neumnosti, ki pokvarja in uničuje lastno družbo.

Oht (nepreverjen)

To pa je res ekološko, da vsak dan pereš, izpiraš kemikalije iz te ne-ravno-ekološke majice, porabljaš ogromne količine vode (za pranje ene majice tedensko več vode kot če bi pral cel pralni stroj oblačil). Kot je že eden napisal, če že potem 7 majic pa enkrat na teden opereš.

sklopea.... (nepreverjen)

Bolano. zakaj? ker so se bolj obremenili okolje, ko so si kupilite iste hlace in majice vsaj 3x. In potem po 100 dneh in medtem hodijo po novih nakupih za privat life. zelo eko. kaj je namen tega? Lastna promocija, fb, instagram, vsecki in podobna sranja.
Ce se ze grejo ta idiotizem je bolj sprejemljivo do okolja in potrosnistva, da vseh 365 dni si ne kupijo nobene nove osebne garderobe in koristijo obstojeco.

čarni vrag (nepreverjen)

Nikjer ne piše, da majic 100 dni ne bodo oprali. To ste si vi fantazerji izmislili. Majice bodo prali skupaj z drugim perilom pa bo poraba vode in elektrike mala.

Im (nepreverjen)

Bolj poneumljaju decu kak bi jih ka navčili
Kdaj sem jaz hodo v šolo smo nekšo drevo posadili pa radna akcija smo spucali malo ne pa kar nekše {g} kretenizem.
Fali v šoli ka bi jih školnik malo za uha potego pa kakšo z ravnilom po dlani
Pizdo staroga se počutim pa sam 31 dobra stara šola

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice