Lani spomladi je Boris Ferencek povozil pešca in odpeljal, ne da bi poškodovanemu nudil pomoč. Zgodba je te dni končno dobila sodni epilog, saj se je storilec po priznanju krivde na sodišču pogodil s tožilstvom ter prejel pogojno kazen.

Predsednik Okrožnega sodišča v Murski Soboti je kazensko zadevo zoper 49-letnega Borisa Ferenceka iz Turnišča že na predobravnavnem naroku končal po hitrem postopku.

Pod vplivom alkohola zbil pešca in odpeljal

Spomnimo, da je obtoženi v vinjenem stanju pešca podrl 30. aprila lani ob 22.15.

Z 1,34 promila alkohola v organizmu je v naselju Nedelica trčil v domačina, 50-letnega Marjana Dominka, ki je hodil ob robu cestišča. Ta je bil v nesreči hudo ranjen, obtoženi pa po trku ni ustavil in mu ponudil pomoči, temveč je kraj dogodka zapustil.

Krivdo priznal

Odvetnik Dejan Rituper in okrožni državni tožilec Drago Farič sta se zdaj sporazumela o priznanju krivde, sodišče pa je le preverilo, ali je kaznivo dejanje potrjeno tudi z dokazi, ter zadevo z izrekom sankcije končalo.

Sodnik Branko Palatin je sledil sporazumu, po katerem je tožilec Farič ob upoštevanju olajševalnih okoliščin, nekaznovanosti in priznanju krivde, za kaznivi dejanji predrzne vožnje v cestnem prometu ter zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči predlagal po šest mesecev pogojnega zapora s preizkusno dobo dveh let.

Nato je določil enotno kazen enajstih mesecev pogojnega zapora s preizkusno dobo dveh let in Ferenceku izrekel še prepoved vožnje kategorije B za šest mesecev, s čemer sta se obtoženi in njegov odvetnik strinjala že prej.

Sodnih stroškov mu niso spregledali

Odvetnik obtoženega je sodišče prosil še za oprostitev plačila sodnih stroškov, saj naj bi njegov varovanec z ženo prejemal skromno plačo, ob tem pa mora plačevati še odškodnino oškodovancu oziroma zavarovalnici.

Toda sodnik navedenega ni upošteval, obtoženi pa bo tako moral plačati tudi sodno takso.

Sodba pravnomočna

Sodba je že pravnomočna, saj sta se stranki odpovedali pritožbi.

Sicer pa naj bi Ferencek že pred izrekom sodbe dejal, da se z oškodovancem normalno pogovarjata in da sta se pred nekaj dnevi celo srečala.

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kići (nepreverjen)

coll nekoga buješ pa dobiš pogojno.... bravo naše sodvstvo !

Gost (nepreverjen)

kići kje piše,da je koga bujo...

šofer (nepreverjen)

Samo v banana R Sloveniji je alkohol olajševalna okoliščina !

kići (nepreverjen)

skoraj bujo....

A323232 (nepreverjen)

Oskodovanec je pristal na takso sankcijo. Ce ne bi, bi o sankciji odlocilo sodisce, tak ka ne piste ci nemate pojma.

Gost (nepreverjen)

Tau je pa jebeno naše sodstvo!!

Nekoga skoraj buješ, pa tudi či ga buješ dobiš pogojno ali 1-2 leti zapora.
Vsaka goljufija, samo ka ma veze z penezami dobiš takoj 5+ let zapora.

Očitno je slovenskome sodstve več vreden pejnez kak pa življenje človeka. Sramota!!!

čarni vrag (nepreverjen)

Ne iščite pravice na sodišču.

kodačitamslove… (nepreverjen)

Obsojeni je potemtakem imel 0,63 mg alkohola/l izdihanega zraka.
Novinarčki, pišite v enotah, ki se uporabljajo danes in ne pred leti.

BB

Švaba ti rukne poskus uboja iz malomarnosti ker si bio pijan za volanon...

Vajz (nepreverjen)

@kodačitamsloven... Ge si pa najšo podatek, ka se promili alkohola v krvi več ne uporabljajo? mg alkohola/l izdihanega zraka je enota, če opravlaš alkotest z izdihanjem. Ešče itak pa je važno, kelko maš alkohola v krvi, nej v izdihanon zraki. mg/l izdihanoga zraka je samo ekvivalent, nej pa mus, ka držij. Lejko ti alkotester pokaže nula, v krvi maš pa 1 promil. Ali pa kontra.

čarni vrag (nepreverjen)

Čudna sojenja se odvijajo v Butalah. Tako je nek šef tehničnih pregledov za 200 Eur podkupnine dobil dve leti zapora nepogojno. Tu pa naš junak dobi pogojno, čeprav je pijan povzročil nesrečo in ranjenca pustil brez pomoči na cesti. Kakor pač piha veter.

strejaš (nepreverjen)

Za pametnjakoviče: kazensko sankcijo določa zakon. Sodišča jo morajo določiti v zakonskem okviru.

Če se že bunite zavolo višine kazni, se bunite na zakonodajalca, na poslance, keri so sprejemali kazenski zakonik. Mimogrede, sedaj veljavni je bil sprejeti v času Janševe vlade.

čarni vrag (nepreverjen)

Za pametnjakoviče: kazensko sankcijo določa zakon. Sodišča jo morajo določiti v zakonskem okviru.

Očitno enkrat maksimalno možno, drugič minimalno možno. Kakor pač nanese. Takšne sodbe nizkega ugleda sodišč ne bodo popravile.

čarni vrag (nepreverjen)

Mimogrede, sedaj veljavni je bil sprejeti v času Janševe vlade.

Zopet ta Janša, ta je hujši od samega Luciferja.

strejaš (nepreverjen)

čarni vrag, najboukši pravni strokovnjak daleč naokoli, šef tehničnih pregledov niti slučajno neje napravo samo enoga kaznivoga dejanja za 200 eur. Napravo je večje število kaznivih dejanj za dosta večje vsote.

Sploj znaš, ka po sedaj veljavnon kazenskome zakonike (keri je bil sprejet v čase Janšove vlade) za kazniva dejanja nad določeno dobo neje mogoče date pogojne zaporne kazni?

Sodišča so sodila po zakone. Či ti kaj ne paše, se buni na zakon. Aja to se pa ne boš ker je Janšov? Pa ker je Janša pravo ka so slovenska sodstva zanič?

Ne sodi tistoga o čemer se ti niti najmenje ne senja.

Gost (nepreverjen)

Kak pa te lejko eni dobijo za cisto isti prekrsek v MS 1,5 let zopra v LJ pa za isti prekrsek pogojno?

Gost (nepreverjen)

*zapora

strejaš (nepreverjen)

Za prekršek nega zaporne kazni. za isto kaznivo dejanje pa lejko pride do razlike, ka nešče ide v zapor, nešče pa dobi pogojno, to je čista logično. Te, ka ponavla kazniva dejanja, de dosta težje dobo pogojno in de njeme ta praviloma spremenjena v zaporno kazen. Za kazniva dejanja do dveh let zapora, posebno či storilec neje bil prle kaznovani in či se zaveda teže kaznivoga dejanja in če obžaluje kaznivo dejanje, pa lejko prle dobi šanso za pogojno kaznivo dejanje. Kapiš? Tak pravi zakon, sodišča pa odločajo po zakone. kapiš?

čarni vrag (nepreverjen)

strejaš ti se nekak dobro razmiš na zakonodajo. V glavnem za vse slabo kar se zgodi pri nas je kriv Janša. Ne vem kako bodo takšne mile kazni vplivale na udeležence v prometu. Že zdaj se upoštevanje prometnih pravil hitro slabša, število žrtev se veča že drugo leto. Takšne mile kazni bodo povzročile še več kaosa in žrtev na cestah.

Gost (nepreverjen)

Čarni-vrag pa ti bi moral biti bejli angel-človik bez napake pošli mi tel ka jo dan moji sosidi .Ona že cejlo živlenje takšoga išče. Ti si v živlenji še nikše pizdarije nej napravo ali pa jih delaš redno pa se ti še nej posrečilo

čarni vrag (nepreverjen)

Na žalost nisem noben angel. Pred skoraj 30 leti so mi zaradi alkohola za tri mesece vzeli vozniško. Nikoli več nisem pijan sedel za volan.

Gost (nepreverjen)

No in zdaj se postavi v vlogo toga možakara šteroga zdaj vsi gledamo obsojamo.
Vsakšomi od nas se tou lejko zgodi, na konci koncov smo vsi samo lidge z svojimi
napakami kerih ne pripoznamo.

Gost (nepreverjen)

a je sodnik tudi pijanec, da razglasi tako sodbo ?

nagicigan (nepreverjen)

hahahaha bravo < Gost 5 ur nazaj > izgleda ka je to tak, kak si napiso...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice