Michelinov vodnik je znova podelil že kultne zvezdice, ob tem pa še ostale nagrade. Tudi tokrat močno izstopa vzhod države, kjer je Michelin vključil le peščico restavracij.

Vsako leto znova slovenski kuharski mojstri in restavracije dosegajo nove ravni kakovosti, kar dokazujejo tudi podeljene Michelinove zvezdice.

Tako, če smo pred tremi leti ob prihodu Michelinovega vodnika sezono odprli s šestimi restavracijami, ki so prejele zvezdice, jih imamo danes deset

»Tretja izdaja Michelinovega vodnika za Slovenijo izraža višanje gastronomskega standarda, ki ga je moč opaziti po vsej državi. Deset novih restavracij, ki so se letos pridružile izboru ali so napredovale, se nahaja v sedmih različnih mestih in naši inšpektorji so z navdušenjem opazovali, kako se vsako leto po vsej državi pojavljajo ali napredujejo visoko kakovostne restavracije,« je ob podelitvi povedal Gwendal Poullennec, direktor Michelinovih vodnikov.

A lahko pri pregledu lokacij restavracij hitro ugotovimo, da tudi v kulinaričnem smislu prednjači zahod države, saj lahko največ restavracij z Michelinovimi zvezdicami najdemo v Ljubljani in okolici.

S čim se lahko torej ponaša vzhod in katere restavracije so na našem koncu vredne omembe?

Na vzhodu le ena restavracija z Michelinovo zvezdico

Izjava Gwendala Poullenneca o kakovostnih restavracijah po vsej državi ne drži najbolj. Najbolje je, da povzamemo trenutno stanje. 

Z Michelinovimi zvezdicami se v letošnjem letu ponaša deset slovenskih restavracij, tri več kot lani. Ana Roš je s Hišo Franko iz Kobarida v Michelinovem vodniku za leto 2022 obdržala dve zvezdici, devet restavracij pa se jih ponaša z eno.

Po eno zvezdico so na novo prejele restavracije Cob iz Portoroža, kjer ustvarja Filip Matjaž, Milka, kjer kulinariko v Kranjski Gori vodi David Žefran, ter ljubljanska Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem. Uroš Štefelin, ki si je zvezdico v preteklih letih že prislužil z Vilo Podvin, jo je tokrat na novo prejel z novo restavracijo Hiša Linhart iz Radovljice.

Po eno zvezdico so obdržale Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem (Vipava), Dam z Urošem Fakučem (Nova Gorica), Hiša Denk z Gregorjem Vračkom (Zgornja Kungota), Atelje z Jorgom Zupanom (Ljubljana) ter Grič z Luko Koširjem (Šentjošt nad Horjulom).

Na vzhodu države lahko najdemo le eno restavracijo s prestižno Michelinovo zvezdico. Kot že omenjeno, gre za Hišo Denk iz Zgornje Kungote, ki jo vodi Gregor Vračko.

Odsotnost tudi pri zelenih zvezdicah in znaku Bib Gourmand

Michelin sicer podeljuje tudi druge vrste znakov, eden od njih so zelene zvezdice za restavracije, ki so posebej zavezane trajnostni gastronomiji.

Na novo sta zeleni zvezdici letos pridobili Hiša Linhart (Radovljica) ter Gostilna Repovž (Šentjanž), skupaj pa je takih restavracij v letošnjem vodniku šest, ob omenjenih še Gostilna Krištof (Kranj), Gostilna Mahorčič (Kozina), Gostišče Grič (Šentjošt nad Horjulom) ter Hiša Franko (Kobarid).

Skupno sedem restavracij pa si je medtem prislužilo znak Bib Gourmand, ki označuje izkušnjo z dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo.

To so Gostilna na Gradu (Ljubljana), Gostilna Repovž, Jožef (Idrija), Mahorčič (Rodik), Rajh (Murska Sobota), Ruj (Dol pri Vogljah) ter TaBar (Ljubljana).

Tudi pri podeljenih zelenih zvezdicah in znaku Bib Gourmand so restavracije znova neenakomerno razporejene.

Vzhod države zastopa Gostilna Rajh iz Murske Sobote, ki si je prislužila znak Bib Gourmand in tehnično tudi Gostilna Repovž iz Šentjanža, ki se sicer nahaja v Posavski regiji, a bi jo lahko uvrstili v območje Štajerske.

V izboru priporočenih restavracij na vzhodu le pet izbranih

Nenazadnje Michelinov vodnik podeljuje tudi tako imenovane Michelinove krožnike, kjer pa je kategorijo letos nadomestil Michelinov izbor priporočenih restavracij, v katerega je v Sloveniji uvrščenih 41 restavracij.

To so Altroke (Ljubljana), City Terasa (Maribor), Restavracija 1906 (Bled), Restavracija Mama Marija (Kranjska Gora), Špacapanova hiša (Komen), Vila Podvin (Radovljica). Sicer pa ta izbor sestavljajo še AS (Ljubljana), B-Restaurant (Ljubljana), Calypso (Nova Gorica), Cubo (Ljubljana) in Dvor Jezeršek (Cerklje na Gorenjskem).

V izboru priporočenih restavracij so še Etna (Divača), Galerija Okusov (Petrovče), Gostilna Danilo (Škofja Loka), Gostilna Francl (Celje), Gostilna Krištof (Kranj), Gostilna Vovko (Brusnice), Gredič (Dobrovo v Brdih), Harfa (Ljubljana), Hiša Krasna (Sežana) in Hiša Torkla (Izola).

Izbor pa omenja še JB (Ljubljana), Kendov Dvorec (Spodnja Idrija), Julijana (Bled), Landerik (Ljubljana), Mak (Maribor), Monstera Bistro (Ljubljana), Ošterija Debeluh (Brežice), Otočec Castle (Otočec na Krki), Pavus (Laško), Pikol (Nova Gorica), Restavracija Hotela Marina, Rizibizi (Izola), Sedem (Maribor), Separe (Ljubljana), Shambala (Ljubljana), Sophia (Portorož), Stara Gostilna (Piran), Sushimama (Ljubljana), Valvas'or (Ljubljana) ter Vila Planinka (Zgornje Jezersko).

Michelinov vodnik na vzhodu priporoča le pet restavracij. In sicer City Teraso, Galerijo Okusov in Gostilno Francl, Mak in Pavus.

Dvigovanje ravni gastronomske ponudbe v Sloveniji je impresivno, je ob izdaji tretjega Michelinovega kulinaričnega vodnika za Slovenijo dejal mednarodni direktor Michelinovih vodnikov Gwendal Poullennec. A se pri tem poraja vprašanje: Ali je vzhod države res tako kulinarično nerazvit, kjer moramo dobre restavracije iskati s povečevalnim steklom?

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
upokojenec70 (nepreverjen)

Prekmurci, nikar se ne sekirajte, če nimate Michelinove zvezdice, je prav nič ne rabite. K Ani Roš, ki ima dve, prav gotovo nikoli ne bom šel na kosilo (za 600€), v Murski Soboti se pa lahko do sitega najem za 10-15€ na vsakem vogalu. Tam bom pa večkrat pustil svoje evre.

Tuz (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

No evo, me je en prehito gda san tipko. To je to o kon gucin spodaj. Za prekmurske loleke je vse dobro.

In reply to by upokojenec70 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

n. pr. v laguni ali pri zvezdi

In reply to by upokojenec70 (nepreverjen)

lolo (nepreverjen)

v laguni ja ge podgani lečejo

In reply to by . (nepreverjen)

Tuz (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ce pa v nasih gostilnaj glavno ka je dunajski prek rouba tanjera gor pa kilo pomfrija. Te je za prekmurce to super gostilna. Kak pa je kaj malo nacik je pa ze predrago in trbej takoj doj posrati. Vecina zabitih prekmurcov se norca dela iz Ane Ros pa ostalih majstrov ka so predragi pa ka je malo gestija na tanjeri. Te pa se cudimo zakoj je tak kak je napisano v naslovi toga prispevka.

Kristal (nepreverjen)

Neje ker tej ne ocenjüvlejo samo hrana, mamo mi tude hrano dobro, ti či drügo ne vides kak dunajskoga pač ne odeš na prava mesta gejst.

In reply to by Tuz (nepreverjen)

Kristal (nepreverjen)

Znamo, samo nas boli k. za tej zvezdice pa priznanja. In praf je tak!

. (nepreverjen)

znamo, samo nismo tržno usmerjeni. v zadnjem času so eni gostinci kar nabili cene, pa kuhamo doma

Slede (nepreverjen)

Ja nabili so cene ja ale nej se se pito zakoj so nabile! Skoz je nikak kriv štere je končni produkt! Vej v baute te je nej drago? Skoj se pa plačajo prispevki pa najemnine pa ostale stvari? Aja to je šenke nej pa davki?vsi delajo za to ka do meli za plače pa ka do doma deco nakrmele.. ALE ti ne odiš delat? Pa zakoj odeš tak ka te doma nej duge čas.? Te ne ode delat pa z lüfta žive bedak!

In reply to by . (nepreverjen)

303e (nepreverjen)

Ne, kakšni bedaki, ravno obratno. Na vzhodu smo edini, ki še doma kuhamo in ZELo dobro znamo kuhati in jemo za družinsko mizo, pristno domačo hrano, ki jo sami skuhamo.

gru (nepreverjen)

Res je in naj vedno tako ostane.

In reply to by 303e (nepreverjen)

Cezar (nepreverjen)

pa si znamo ka se v Sloveniji promovejra samo brda, primorje lublano pa gorenjsko ... ostalo za lublančane pa odločevalce ne obstaja, razen gda trbej iti po pšenico, krumče, oli, pujceke ... dosta pa so krivi tudi lokalni ponudniki ka ne stoupijo vkuper, sakši gleda samo na svoj žep, pri ton pa ne vidi, ka bi kak del skupnosti zaslužo 10x več ... mamo dobre kujare pa kunje, samo nejso predstavleni .... frtau z ponfrijon na avtobusni pa furt zmaga

eeeee (nepreverjen)

Res se promovira samo to kaj si napisal, če pogledaš samo kmetijsko odajo na RTV, v vsaki odaji Primorska, Prekmurje bolj redko, čeprav je največ kmetijstva v Pomurju. O Prekmurje na RTV samo občasno in bolj negativnimi prispevki...

In reply to by Cezar (nepreverjen)

rojko rules (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

pri takih komentarih se čudite ka ni mišelinovih zvezd,če so pomembni samo prezli pa tikvino olje.Zaostal narod pač v osnovi pa vedno najbolj pameten problem je samo v tem rezultati ne kažejo neven kakšno strašno pamet

realnooo (nepreverjen)

jezos kaksni naslov, SAMO SENZACIJE PROVOKACIJE, SAMO DA SE KLIKA.

Vejpa (nepreverjen)

Se ve da je vzhod Slovenije zapostavljen. Me te Michelinove zvezdice ne ganejo. :)

tuncika

Vsaka prekmurska iža in gospodinja, ki kuha po domače, ima vsaj po pet zvezdic - minimalno (rožic). Poglejte po kučaj. Gostilne pa so itak samo za "petičneže" in zato nimajo zvezdic. Bogati imajo zvezdice na trr, siromaki pa na šporetu.

gru (nepreverjen)

Pomembno je, da so eni in drugi siti.

In reply to by tuncika

l🤦‍♂️ (nepreverjen)

Kera v Prekmurje pa bi si zaslužela?

Sumič (nepreverjen)

Še ta zvezdica v Prekmurju je "šenkana"
Dosti dobro se v Prekmurji jé, samo velika večina že doma je, ker je standard v Prekmurji zelo padel, velika večina gostincev kupuje nizko cenovne artikle, prodaja pa kot zlato. Znan ka so stroški še drugi, samo ka so pa pizze po nekaterih pizzerija že po 12-15eur.???

Pika na I (nepreverjen)

Pri nas ni kupne moči in kulture prehranjevanja za take restavracije.
Mi smi še izda vaščani.

gru (nepreverjen)

V Prekmurju smo v gostiščih pojedli več dobre hrane, ko so je po drugih, zahodnih regijah videli. Michelinova priznanja gostiščem krepko dvigujejo cene, kar pa ni več za vsak žep.

StaraMatiMichelinka (nepreverjen)

Za malenkostne zategnjence kerin je prezentacija na tanjeri več kak pun blek nega pač telko mesta v Prekmurji.

lukčev mesec (nepreverjen)

Sobotainfo, malo se zamislite.
Totalno butast naslov.
Očitno pojma nimate za kaj so dobijo te zvezdice.
Na vzhodu Slovenije že znamo dobro kuhati.
Imamo tudi nekaj zelo dobrih lokalov.
Pri teh zvezdicah gre za prestiž in s tem povezane visoke cene.
Na zahodu, kjer je koncentracija zvezdic, je bistveno višji standard ljudi in bistveno več zelo premožnih.

100-100 (nepreverjen)

Najbokši so dödoli pri Dragici, v kmečkon Lipovci. Za mene majo mojo zvezdico.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice