Slika je simbolična.
Poginuli divji prašič s Pohorja ni bil okužen z virusom afriške prašičje kuge.

Preiskave vzorcev poginulega divjega prašiča, ki so ga lovci v nedeljo našli na območju občine Ribnica na Pohorju, so pokazale, da prašič ni bil okužen z virusom afriške prašičje kuge.

Ob tem pristojni poudarjajo, da je zaradi zgodnjega odkrivanja te bolezni potrebno prijaviti najdbo vsakega poginulega divjega prašiča.

Lovec Lovske družine Podvelka je v nedeljo, 26. septembra, na območju občine Ribnica na Pohorju našel poginulega divjega prašiča in o tem skladno z zakonodajo in ustaljeno prakso obvestil regijski center za obveščanje in Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Higienik veterinarsko-higienske službe pri Nacionalnem veterinarskem inštitutu je nato truplo poginulega divjega prašiča pobral na lokaciji in ga odpeljal v prostore inštituta v Mariboru, kjer so pri pregledu trupla ugotovili, da je bil divji prašič zastreljen, odvzete vzorce pa so poslali na preiskavo v laboratorij v Ljubljano.

Nacionalni veterinarski inštitut je že v ponedeljek popoldne kmetijsko ministrstvo obvestil o negativnem rezultatu opravljenih preiskav na afriško prašičjo kugo, so danes za STA sporočili z ministrstva.

Letos so našli 230 poginulih prašičev

Na kmetijskem ministrstvu v zvezi s tem izpostavljajo, da je v skladu z zakonom o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašičih obvezna prijava vsakega najdenega poginulega divjega prašiča.

Tako je vsakdo, ki v naravi najde poginulega divjega prašiča ali njegove ostanke, o tem dolžan takoj obvestiti regijski center za obveščanje na številko 112. Gre za ukrep, ki se v Sloveniji izvaja že od leta 2014 in je namenjen zgodnjemu odkrivanju bolezni, so navedli.

V letošnjem letu so tako na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer imajo v ta namen aktivirano dežurno številko, sprejeli obvestilo že o 230 najdenih poginulih divjih prašičih, so v ponedeljek še pojasnili na kmetijskem ministrstvu.

Afriška prašičja kuga ni nevarna za človeka

Afriška prašičja kuga je nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev, za katero ni cepiva. Bolezen ne predstavlja nevarnosti za zdravje drugih živalskih vrst in ljudi.

Bolezen v Sloveniji še ni bila ugotovljena, vendar pa predstavlja njeno širjenje iz vzhoda Evrope proti zahodu vse večje tveganje tudi za populacije domačih in divjih prašičev pri nas, je navedeno na spletni strani uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Zaradi neugodne epizootiološke situacije glede afriške prašičje kuge pri divjih prašičih v sosednjih državah je tudi v Sloveniji od 23. januarja letos razglašena visoka stopnja ogroženosti divjih prašičev zaradi afriške prašičje kuge.

Od takrat se morajo izvajati nujni ukrepi za preprečevanje in zgodnje odkrivanje afriške prašičje kuge pri divjih prašičih.

Nujni ukrepi so prepoved prejemanja in odpreme živih divjih prašičev na druge lokacije, intenzivni odstrel divjih prašičev, prepoved in omejitev krmljenja na krmiščih, biovarnostni ukrepi v zvezi z lovom in ustrezno ravnanje z najdenimi poginulimi divjimi prašiči.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Svetlana Maka… (nepreverjen)

Ta prašič je brrat od Dejana svinskoglavega ki je pred cepljenjem porival Tanjo flaskom

tanja flaškon (nepreverjen)

Res je ta prašič brat od Dejana svinskoglavega ki je sedaj ženski peder postal

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

Kejd (nepreverjen)

Najprej spet strašite, sedaj pa "to je vzrok pogina". Mislim, novinarji pa takšni...

brez komentarja (nepreverjen)

Če pa je nej svinjska gripa, te pa se je najbrž pujček cepo z Jansenon pa ga je ruknola kap.

penzionist (nepreverjen)

afriška prašičja gripa, pa kaj si boste še izmislili .... a niso tam muslimani???

. (nepreverjen)

Kakši blesavi naslov. Napišejo ka je nej okužen, samo to pa je vzrok ka je mrou.
Što piše tu besedila?

janko špehsvinjski (nepreverjen)

Dejan svinskoglavi ti si peder

Starejše novice