Različna društva v občini Križevci že več let aktivno pripravljajo razne promocijske aktivnosti o prepoznavnosti prleške gibanice, turistično in izobraževalno društvo Kelih pa je poleg tega zbiralo tudi različne recepte. Po več prireditvah in okroglih mizah pa so v občini dali pobudo za poenotenje recepta. 

Recept so sicer poenotili že junija, javnosti pa so ga predstavili komaj zdaj. Vsako leto je v okviru prireditve Prleška gibanica potekalo strokovno ocenjevanje, vendar pa so se gibanice med seboj vedno zelo razlikovale. 

Končno so sklenili, da je prava prleška gibanica okrogla, visoka med 1,5 cm in 2,5 cm, testo sestavljajo moka, sol, belo olje in voda ter kis in jajce, nadev pa skuta, kisla smetana, sladkor, jajce in sol. Dovolili so tudi peko v lončenem pekaču, prav tako se dopušča uporaba kupljenega testa, čeprav je bolj zaželjeno domače. Gibanica naj bi se pekla nekje 40 minut, na 200 stopinj celzija. 

Prleška gibanica je sicer vpisana v register nesnovne kulturne dediščine, Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih pa že pripravlja pobudo za evidentiranje nosilca k že vpisani enoti v registru nesnovne kulturne dediščine in možnosti, da se v digitalni enciklopediji naravne in kulturne dediščine na Slovenskem popravi recept.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pax (nepreverjen)

Če so recept poenotila različna društva v občini Križevci (članek zgoraj) potem je to lahko samo križevska gibanica in nikakor ne prleška!!!
Za ime prleška gibanica bo pa potreben malo večji konsenz, ne pa nekaj vaških veselic in ozko izbranih ponudnikov samooklicanega društva.
Pustite ime Prlekija na miru in delajte svojo križevsko gibanico še naprej (Prlekija je še veliko več kot samo občina Križevci pri Ljutomeru)!

Roza cvet7 (nepreverjen)

Pax, 3 x bravo za tvoje razmišljanje, mnogi se mu pridružujemo, zato ni kaj več dodati. Morda samo to, da z velepromocijo svojega "prleškega bureka" (skoraj že v vseh medijih) si želijo nekateri zablesteti sami in si ustvariti reklamo kar zase. Pa naj mi kdo reče, da nimam prav!

Starejše novice