Sobotni večer je bil za Radgončana, ki sta ostala dobesedno brez strehe nad glavo, vse prej kot miren.

Kot smo poročali, sta močan veter in staljeni sneg podrla drevesi, ki sta nato na pol presekali streho hiše na Gubčevi ulici. Stanovalcema se niti sanjalo ni, kaj se dogaja.

Ko sta padli mogočni drevesi, so šibje in drva leteli v vse smeri, v hiši pa so medtem popokala okna, ki ostajajo polomljena. Na podstrešje, kjer se še vedno nahajajo hlodi in polomljeni tramovi, se stanovalca medtem sploh ne upata povzpeti. 

Dom je vendarle dom

Kot je povedal Drago Koren, ju je ob padcu drevesa pograbil strah in pravzaprav nista vedela kaj sploh storiti, naposled sta le obvestila gasilce.

Zaradi slabega stanja, v kakršnem se je nato znašla že sicer stara hiša, je stanovalcema s strani občine bilo zagotovljeno nadomestno prebivališče. Toda navezanost na dom je bila premočna in Drago se je s sostanovalcem kar najhitreje želel vrniti v svoj dom.

»Midva od tod ne bova šla. Ker on je vajen te koče, jaz sem že 20 let tu,« je povedal Drago Koren.

Zaradi nevarnosti pa jima gasilci vrnitve sprva niso mogli dovoliti.

»Nismo pričakovali takega prizora, ker je bilo ostrešje popolnoma uničeno. Večji del ostrešja je bil porušen, zato smo se določili, da bomo izselili stanovalce,« je pojasnil Rajko Lipič, poveljnik PGD Gornja Radgona.

Pri sanaciji bo pomagala občina

Na srečo so naslednji dan streho nato za silo prekrili s folijo in po pregledu hiše s strani statika je stanovalcema le bila dovoljena vrnitev v hišo. Vendar pa tej zdaj še vedno manjka pol strehe, denarja za obnovo pa ni.

Čeprav točen obseg škode zaenkrat še ni znan, je gotovo, da bi obnova za Draga in sostanovalca bila predraga. Živita namreč pod pragom revščine in socialna stiska bo nanju zdaj pritisnila še veliko močneje.

Na pomoč je zato priskočila Občina Gornja Radgona. Kot je dejal podžupan radgonske občine Robert Žinkovič, si bo občina prizadevala in pomagala stanovalcema, da bo hiša sanirana, taka kot je bila prej. 

Do tedaj pa si stanovalca želita vsaj kakšnega električnega radiatorja saj z drvi trenutno ne smeta kuriti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako se piše prekmurskemi glasbenik Vlado?

Starejše novice