Znana mariborska podjetnica je na svojem Facebook profilu objavila zapis, v katerem je razkrila, da je svojo najmlajšo hčerko izpisala iz srednje šole.

Uspešna mariborska podjetnica Špelca Morojna je svojo najmlajšo hčerko izpisala iz srednje šole. Dekle se bo šolalo doma, tako kot najstarejši sin podjetnice. Vključena bo v zasebno spletno srednjo šolo s sedežem v Združenih državah Amerike.

Nekateri so nad dejanjem navdušeni, drugi ne. To je njen zapis na Facebook profilu:

»Danes se je izpisala iz srednje šole.
Po ogromnem odzivu na sporočilo, kako smo se prebijali skozi porodne krče odločitve, ali bo naša najmlajša ostala v srednji šoli ali se bo šolala kako drugače, vam danes lahko napišem nadaljevanje te zgodbe.

Prvi korak, ki me je čakal, je bil sestanek z razredničarko in ravnateljem.

Malo sem bila napeta in strah me je bilo, kako se bo to izteklo. Pa ne prav zares strah, saj sem odrasla, kompetentna oseba, ampak vseeno … Saj veste, tisti črviček, ki se v meni oglasi, ko začuti »avtoriteto«. Ranljiva sem, ko gre za moje otroke, nisem si želela merjenja moči ali prepričevanja in ker sem pionirka v odločitvah, kot je alternativno šolanje srednješolke, sem se pripravila na vse mogoče scenarije.

Na sestanek sem prišla 5 minut prezgodaj in že pogled in stisk roke razredničarke me je pomiril. Res je topla in srčna, kar žal mi je, da mora delati v tako togem sistemu.

Takoj sva šli k ravnatelju in bila sem prijetno presenečena, ko sem zagledala mladostnega in energičnega človeka, ki je sicer tekal sem in tja z milijon opravki, ampak sem v njem čutila iskreno predanost svojemu poklicu.

»Vi pa naredite veliko kilometrov«, sem se mu nasmehnila in on se je nasmehnil nazaj: »Res je, se kar nahodim«.

Led je bil prebit. Hvala Bogu.

Torej, tukaj sem zato, ker bi rada svojo hčerko izpisala iz vaše šole.

Na poti v šolo, ko sem parkirala avto, sem jo še zadnjič poklicala. »A si prepričana, da te izpišem? Ali se ne bi vsaj tako dogovorili, da boš hodila poslušat predavanja in ne bi imela ocen?« sem še poskusila.

»Ne, mami«, je bila odločna, »izpiši me prosim.«

Takrat sem vedela, da je nisem poklicala zaradi sebe. Globok materinski čut v meni je želel preveriti njeno odločnost in pripravljenost soočenja s to pomembno odločitvijo.

»Test mama« je opravila in bila je pripravljena.

Sem slišal, pravi ravnatelj. Kaj pa vas je privedlo do te odločitve?

Povedala sem mu svojo zgodbo. Da imam sina, ki se je šolal sam, in je danes izjemno uspešen start-up podjetnik.

Da je hčerka kreativka, ki potrebuje svobodo. Da tekoče govori angleško in špansko in da se bo šolala v online mednarodni šoli, ki omogoča vpis na fakultete.

Da sem sama v svojih zgodnjih 30-tih letih zapustila odlično službo na fakulteti, ker nisem želela zapravljati svojih talentov zato, da pišem znanstvene članke, ki so namenjeni samo zbiranju točk za napredovanje.

Da sem podjetnica in da zagovarjam svobodo, ki pride z disciplino.

Obnemela sem, ko je bil navdušen! Tudi sam je pustil službo na fakulteti iz istih razlogov. Žalosten je, ker je naš sistem tako tog in ne dopušča svobode in kreativnosti. Žalosten je, ker štejejo samo ocene in se ne vidi človeka.

Skrbelo ga je, če imamo alternativno, če bo za otroka poskrbljeno. Tako sem bila vesela, ko sem slišala, kaj mu je pomembno. Pomemben mu je bil otrok! Ne ego, ne sistem, ne ocene, niti ne način, kako bo otrok postal uspešen in kompetenten odrasel.

Pomemben mu je bil otrok.

Dotaknil se je mojega srca. Lepo smo se vse dogovorili. Čestital nam je za pogum in nam zaželel veliko uspeha. Razredničarki je bilo žal, da ne bomo skupaj in po pravici povedano, meni tudi. Zaradi ljudi, ki sem jih tam spoznala. Če bi lahko imela njih brez sistema, bi z veseljem ostala.

Čeprav še vedno ne vem, kako in kam bo vodila hčerkina pot, sem bila pomirjena. Ko si na pravi poti, dobivaš drobna potrdila, in to je bilo eno izmed njih.

Hčerka v teh dneh v glavnem ustvarja in veliko spi. Sumim, da se bori z najstniško izgorelostjo in ima čas, da jo pozdravi in se globoko spočije. Z online šolo bo začela, ko bo pravi trenutek (šola omogoča vpis kadarkoli med letom).

Ko sva včeraj zjutraj skupaj peljali psa na sprehod in zraven nabirali kostanje, je ves čas ponavljala: »Mami, jaz sem tako srečna. Mami, jaz sem srečna. Jaz sem res srečna!«

Tudi jaz, srce moje. Ti si me naučila, kako upočasniti in zares poslušati sebe.

Oprosti, če sem bolj počasna učenka. Imam leta in leta treninga v hitenje, lovljenje sreče zunaj sebe in oziranja na okolico v strahu, da bom izločena.«

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čistilko (nepreverjen)

Ne vem no... Amerika mi ne deluje kot država z dobrim šolskim sistemom.

Batman (nepreverjen)

Svaka čast! Šolski sistem je v glavnem proizvodnja ovc, pa nej samo prinas. Podjetniški duh, jajca, pa razvoj posameznika so bistveno pomembnejši kak brezumno na pamet dudlanje za točke.

qwq (nepreverjen)

Sigurno. Zatau je pa telko šolanij lidij volivcov SDS. :D

In reply to by Batman (nepreverjen)

???? (nepreverjen)

Ti teslo se enkrat že odloči, če so SDS volivci šolani ali pa neukie babice in dedeki, vaški zahojenci,....

Levičarski retardi pišete, kak vam je v danem trenutku potreba, čisto po vetru...

In reply to by qwq (nepreverjen)

???? (nepreverjen)

neukie=neuki

In reply to by ???? (nepreverjen)

bog pomagaj (nepreverjen)

Saj zakoj pa misliš ka šče SDS ukinoti javno šolstvo? Zatau ka lidje nebi meli dostop do izobraževanja in bi meli armado sumarov... s tem bi si zagotovili armado volilcov.

In reply to by ???? (nepreverjen)

Djdjdhdh (nepreverjen)

V ameriki tudi če si slabsi ucenec lahko napredujes v sloveniji pa te se bolj onesposobijo ucitelji

bog pomagaj (nepreverjen)

Koga boga? Malo na pamet, a?

In reply to by Djdjdhdh (nepreverjen)

Gondor (nepreverjen)

Ja , glih me briga , če nekdo nekoga izpiše iz šole .

Hmmmm (nepreverjen)

Ja, saj, smotrno je poslušati mnenje ene 14- ali 15-letnice, na sredi pubertete, o ton, ka pa ge se ščej izobraževati pa kak dugo. Ova je verjetno zaj vsa srečna ka se je rešila šole pa je lejko fraj, pa makar za tri dodatne mesece, mama pa zaj vse ponosna, kak je kao bog in na splošno pomembna oseba, ker deco ne pistij šolati na slovenskih šolaj, ker so vse katastrofalne in slabe... Tisto omenjanje s sinon, šteri je kao tudi brez šole uspešen in vodi start-up podjetje pa mi je tudi legendarno. Ja, sinko je to vse uspešno napravo s svojimi močmi in s svojin znanjon. Kapital in poznanstva in vpliv njegove mame, uspešne podjetnice, tu ziher ne špilajo nobene vloge... Jaj, jaj, mediji, odali bi se za en cent. Pa makar to pomeni ka delate reklamo proti državnin institucijan in s ten (ne)vede vplivate na mnenje ljudstva. V negativno smer... In nej, slovenski šolski sistem je nej perfekten. Daleč od toga. Ma dosta pomanjkljivosti. Ampak taaaak slab kak ga ščete eni predstavlati, pa tudi neje. Predvsem pa eni palik idete v politično smer, ker mate argumente, ka vsak školnik vči v levo in je zato volilna baza SDSa premala. Saj ne pravin, FDV je, kelko san ges čul, precik levičarski. Ampak tej argumenti so palik iskanje drugoga krivca za poraze v politiki. Vi ste nikdar nej krivi. Krivi so vsi drugi... In četudi je FDV levičarski. To nema nika veze s osnovnimi in srednjimi šolami...

srednjaska (nepreverjen)

so what? in kaj nas briga. srednja sola ni obvezna. lahko se izoise po mili volji.

glupi starši (nepreverjen)

Ja itak, šolala de se privat, ge se plača. Poznate koga ka je privat šoule nej napravo? Itak ka ga ne poznatem ker privat šoue sakšen nimaček napravi. Privat šoule si zaradi renomeja nesmijo privoščiti ka nehče nebi končo teh super plačljivih šolskih programov. Eni od modrije že več ne vejo ka bi. Pa te mislijo ka so kul pa tej zadeve. Pa tista fira s start-up podjetjen je tudi komična. Za tou glij rabiš biti nekši uspešen majster, ka ta blentava mati razlaga za svojoga sina. Na start-upi lejko uspe sakši, samo zadosta nimačekov more najti ka njemi pejnaze dajo. In takši modrijači so kao naša prihodnost? Svašta.

teta pehta (nepreverjen)

V Sloveniji imamo že en čas ON LINE študij. Od doma delaš fakulteto. V MS so že v določenih službah diplomiranci teh fakultet. To je drugje v razvitem svetu že praksa en čas. Tudi rednje šole. Eni pri nas pač težko razumejo, da gre lahko nekaj tudi drugače. Da se lahko nekdo tudi malo drugače izobražuje. Danes v digitalni družbi, ko imamo industrijo 4.0 je možnosti za izobraževanje nešteto. Potrebno je imeti voljo, red, disciplino, biti odprt za novosti in še kaj. Na žalost je tako, da imamo v Sloveniji ljudi, zudi na tem portalu, ki vsakogar popljuvajo, če vsaj malo štrli iz povprečja in ne sledi ostalim ovcam, ki gredo po stari začrtani poti. Zato tudi razvit svet težko dohajamo. Še dobro , da imamo posameznike, ki si upajo iz tega povprečja. To so ponavadi tudi uspešni podjetniki.

Uspešen podjetnik (nepreverjen)

Končal sem klasično osnovno šolo še v Jugoslaviji, nato klasično srednjo šolo že v Sloveniji, za tem sem končal klasičen visoko šolski program v Sloveniji (vse javno šolstvo), en moj otrok je tudi vse to končal v Sloveniji v javnem šolstvu, drugi otrok bo pravtako čez par let vse to končal v Slovenskem javnem šolstvu. Jaz sem lahko rečem kar uspešen podjetnik, tudi moj sin uspešno vodi svoje lastno podjetje, hčerka se pa po študiju pripravlja za prevzem mojega podjetja. Očitno živimo v zablodi in delamo vse narobe, da so naša podjetja uspešna.

In reply to by teta pehta (nepreverjen)

teta pehta (nepreverjen)

Na žalost ne razumeš kaj so nekateri želeli povedati. In tudi gospa, ki je hčerko izpisala iz srednje šole. Če si ti naredil vse šole na klasiče način, hvala Bogu, da si jih in s tem pridobil neko znanje, še ne pomeni, da nekdo drug ne more sedaj malo drugače. In nekoč seveda to ni bilo mogoče. Sedaj v dobi interneta in digittalizacije pa je pač možno šolanje na daljavo. Tako kot delo na daljavo, ki se na žalost vse prepočasi prebija k nam. Na primer pred 10 leti še nismo poznali kaj je to blockchain in tudi nikjer ni bilo govora o tem. Sedja o tem na nekaterih fakultetah že predavajo. Časi se spreminjajo.

In reply to by Uspešen podjetnik (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice