Poskrbite za čisto naravo s cvetličnimi lončki iz reciklirane embalaže.

Skupina Roto bo nadomeščala primarno surovino - nafto ter ponovno uporabila odpadke, ki bi se sicer v naravi razgrajevali več sto let.

Minuli petek so v laboratoriju skupine Roto iz Murske Sobote, v sodelovanju s podjetjem Aquafill uspešno proizvedli prvi cvetlični lonček izdelan iz reciklirane folije po postopku rotomouldinga. 

Proizvedli izdelek iz ekstrudirane odpadne embalaže

Roto je sicer vodilno evropsko podjetje na področju proizvodnje polietilenskih izdelkov. Proizvaja izdelke, ki varujejo okolje. To so čistilne naprave, zbiralniki deževnice in lovilniki olj ter maščob. 

V letu 2020 pa je Roto postavil tudi razvojni laboratorij, kjer so razvili in uspešno uvedli v proizvodnjo cvetlične lončke iz bio razgradljivih polimerov, pa tudi kajake, kanuje in vrtno pohištvo iz recikliranih materialov. 

Velik razvojni preskok pa so naredili prejšnji teden, ko so prvi na svetu proizvedli izdelek iz ekstrudirane odpadne embalaže po procesu rotomoulding. 

Novi izdelki na policah že to jesen

Sodelovanje z družbo Aquafil je za Roto strateškega pomena pri uporabi sekundarnih surovin. Aquafil je prva družba na svetu, ki je začela zbirati in predelovati odpadne ribiške mreže.

Partnerja, ki sta oba člana Združenja za kemijsko industrijo pri Gospodarski zbornici Slovenije, sta v projektu »lončki iz reciklirane folije« uporabila odpadke, jih mehansko in kemično predelala in pripravila nov material, s katerega sta izdelala nov izdelek. 

Roto po principu eko designa že aktivno razvija nove izdelke, ki bodo na police trgovin prišli že jeseni 2021. 

Roto si prizadeva k razvoju okolju prijazne družbe in podjetništva. Razvija trajnostno usmerjene produkte, uvaja zelene tehnologije in ima proizvodnjo organizirano v skladu z okoljskim standardom ISO 14000

Spodbudili tudi poslovne partnerje

Ker se v skupini Roto zavedajo pomembnosti krožnega gospodarstva, ki temelji na konceptu pozitivnega snovnega kroga, so se odločili, da vso odpadno folijo in druge plastične materiale uporabijo za izdelavo novih izdelkov. S tem bodo pripomogli k zmanjšanju odpadkov, ki nastanejo v proizvodnem procesu in prispevali k ohranjanju okolja. 

V poslovanje skladno s krožnim gospodarstvom so spodbudili tudi svoje poslovne partnerje, zato bodo sprejemali tudi njihovo odpadno embalažo za sekundarno surovino pri proizvodnji novih vrtnih Roto izdelkov. 

Komentarji (0)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Starejše novice