Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je včeraj v grajski dvorani podelil priznanja prostovoljcem, ki so si v minulem letu še posebej prizadevali na področju prostovoljstva.

Cvetka Vereš

Posebna komisija je tudi letos obravnavala vloge, ki so prispele na javni županov poziv in »Naj prostovoljka 2016 v Mestni občini Murska Sobota« je postala Cvetka Vereš, predsednica Dobrodelnega društva Pomagajmo odprtih src in Večetničnega kulturnega, izobraževalnega, turističnega in športnega društva, ki ga je v Bakovcih ustanovila pred štirimi leti, je prostovoljka že od mladih nog. Prvenstvena naloga društva je pomoč socialno ogroženim družinam in posameznikom v neposredni bližini, pa tudi  širše v domovini in celo tujini. Društvo je dejavno pri zbiranju hrane, igrač, njegovi člani obiskujejo bolne in osamljene, organizirajo srečanja in pomoč za mamice z otroki s posebnimi potrebami.

Cvetka Vereš je dobitnica priznanja Turistične zveze Slovenije, leta 2015 pa je za svoje udejstvovanje na področju prostovoljstva prejela priznanje iz rok predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Društvo tabornikov Rod Veseli veter

Priznanje za »Naj prostovoljno društvo 2016 v Mestni občini Murska Sobota« je prejelo društvo tabornikov Rod Veseli veter. Taborniki so mladinska vzgojna organizacija, ki skozi zanimive in pestre aktivnosti, večinoma v naravi, prispeva k vzgoji mladih. Rod veseli veter iz Murske Sobote je najstarejši taborniški rod v Pomurju, v letu 2017 obeležujejo 65-letnico delovanja. Trenutno je v društvo včlanjenih 40 članov, predvsem mladih. Taborniki so zelo dejavni tudi na humanitarnem področju. Leta 2015 so pomagali pri postavitvi centra za begunce v Lendavi in, da otrok v begunskih centrih ne bi zeblo, za njih izdelovali kape, šale in rokavice. Leta 2012 so sodelovali v vseslovenski akciji Očistimo Slovenijo. Kot soorganizatorji za pomursko regijo so letos nadaljevali z akcijo Gremo v naravo.

Srednja zdravstvena šola Murska Sobota

V kategoriji »Naj prostovoljna organizacija« je komisija izbrala dijake in kolektiv Srednje zdravstvene šole Murska Sobota, ki skozi množico projektov skozi vse leto izvaja številne aktivnosti na področju prostovoljstva. Mnogi med njimi kot prostovoljci obiskujejo stanovalce v domovih starejših in jim prinašajo veliko pozitivne energije. Sodelujejo tudi kot spremljevalci bolnikov v Splošni bolnišnici Murska Sobota ali le-te obiščejo. Sodelujejo tudi na božičnih in velikonočnih delavnicah. Dijaki s pomočjo mentorjev na različnih dogodkih merijo krvni tlak, krvni sladkor, delijo preventivne zdravstvene letake ter osveščajo o preventivi in zgodnjem odkrivanju različnih bolezni. Sodelujejo tudi z društvom paraplegikov Pomurja, pomurskim osteološkim društvom in pomagajo na božičnem bazarju. Dijaki že več let pomagajo z zbiranjem hrane na socialno najbolj šibke in tako sodelujejo pri akciji Anina zvezdica. Srednja zdravstvena šola Murska Sobota sodeluje tudi v projektu »botrstvo«, s katerim pomagajo najrevnejšim otrokom iz Brazilije.

Pomagajmo Luni Sofiji

V kategoriji »Naj prostovoljni dogodek« je komisija izbrala dobrodelno akcijo »Pomagajmo Luni Sofiji«, ki je v pomoči mali sokrajanki združila prebivalce Kroga. Krajevna skupnost Krog in ŠKTD Kroške tikvi so septembra 2016 organizirali obsežno dobrodelno akcijo, s katero so zbirali finančna sredstva  za osemletno deklico Luno Sofijo Wernig iz Kroga, ki je nujno potrebovala samoplačniško operacijo srca v Izraelu.

Eho podpornica

Svoje izkušnje s prostovoljstvom skozi delovanje EHO podpornice, ki je bila proglašena za naj prostovoljno organizacijo v Mestni občini Murska Sobota pred dvema letoma, je z zbranimi delil Leon Novak, duhovnik evangeličanske cerkvene občine Murska Sobota.

V kulturnem programu današnje prireditve so sodelovali nekdanji učenci Glasbene šole Beltinci s komorno tolkalno zasedbo Beat Chasers.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2

Vsem, ki ste nekaj lepega in dobrega dali ljudem, hvala za to. Uspešno delo še naprej. Več takšnih ljudi bi rabili v današnjem izgubljenem svetu.

sedner (nepreverjen)

Eni na sliki v prvi vrsti pa rejsan ne spadajo zraven. To morejo delati že po svoji profesiji. Tak, ka zbirati med tistimi, ki to rejsan delajo iz čistega sočutja in nej po nečijen naroku.

Gost (nepreverjen)

Lepo ka so prostovoljke, spoštujem to, ali v prosten čase bi morale narediti tude nekaj za sebe. Vagajo 1x več kak bi lejko.

Starejše novice