Danes ob 17. uri je vlada RS pripravila izjavo za medije o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom.

Na tiskovni konferenci so sodelovali gospodarski minister Zdravko Počivalšek, predsednik GZS Boštjan Gorjup, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah, predstavnica Ameriške gospodarske zbornice Slovenije Nevenka Črešnar Pergar ter vladni govorec Jelko Kacin.

"Vlada je do sedaj opravila izjemno delo. V rekordnem času smo pripravili največji paket ukrepov v zgodovini države. Imamo ukrepe, ki nimajo ideološke barve. Prostora za prepire ni, zdaj je čas za timsko delo," je uvodoma povedal Zdravko Počivalšek.

Povedal je, da so na področju dela med drugim govorili o možnosti koriščenja letnega dopusta v več delih, o skrajšanju delovnega časa po vzoru Avstrije, o razlikah v kriznem dodatku med delavci, ki so bolj obremenjeni in ostalimi ter zagotavljanju in podpori sezonskemu delu v kmetijstvu. 

Paziti moramo na zaščito zaposlenih

Boštjan Gorjup je povedal, da se je potrebno zavedati, kako pomembno je ohraniti delovna mesta. Gospodarstvo namreč potrebuje finančno injekcijo, ampak ne v obliki subvencij. Gorjup predlaga transparentni kredit, ki ga bo gospodarstvo po uspešnem okrevanju znalo vrniti. Tudi on se je dotaknil severnih sosedov.

"Avstrija je gospodarstvu priskočila na pomoč z odlogom plačil davkov in prispevkov. Tako lahko podjetja hitro in transparentno pridobijo finančna sredstva. Slovenija ima zaradi uspešnih ukrepov malo število obolelih in zato lahko gospodarstvo s pametnimi ukrepi ponovno zaženemo že danes. Pri tem moramo imeti v podjetjih visoko mero zaščite naših zaposlenih".

Paket ukrepov obsega vse rizične skupine

Mariča Lah je dejala, da je paket ukrepov izjemno dober, saj zaobsega vse rizične skupine, ki so kakor koli prizadete in jim želi pomagati po najboljših močeh.

"V moji dolgoletni karieri nisem še doživela takšnega dela vlade. Gospodarstvo ima možnost sodelovanja z ministrstvi. Svoje predloge lahko posredujejo in spremljajo njihovo implementacijo. To je izjemno produktiven način". 

Nevenka Črešnar Pergar pa pravi, da tokratna kriza ponuja priložnost za spremenjene načine dela, nove poslovne modele, hitrejšo digitalizacijo in povečanje učinkovitosti. 

"Iz krize lahko pridemo bolj povezani in ambiciozni kot je bila doslej. Kar bomo sedaj sejali, bomo želi".

S spleta

Komentarji (46)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Počivalšek de slovensko kljuse včil ka de delalo brez krme. Tak je negda probo tudi legendarni Cigo. Samo kda se je kljuse že skoraj navčilo, je na žalost do kraja crknolo. Tak de tudi s slovenskim digitaliziranim konjon.

Jebiveter (nepreverjen)

Konj je pametna žival...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

dgfdsfg (nepreverjen)

"Mega anti korona zakon (ZIUZEOP)"

Kda se frizer odpre, ženske navalijo, frizerka preseže v drugon polletje več kak 50 % lanskoga prometa, papa pomoč. vračaj. Metanje peska v oči. Kak je naša vlada fajn ka pomaga. MRŠ

dgfdsfg (nepreverjen)

Do pomoči so upravičeni tisti delodajalci, ki jim bodo po njihovi oceni prihodki v prvem polletju 2020 upadli za več kot 20% glede na isto obdobje leta 2019 in v drugem polletju 2020 ne bodo dosegli več kot 50% rast prihodkov glede na isto obdobje leta 2019. V primeru, da ta pogoj pomoči ob predložitvi letnih poročil za leto 2020 ne bo dosežen, bo moral upravičenec naknadno vrniti celotno pomoč

In reply to by dgfdsfg (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Mislin ka je tisti, ka si je izmislo te pogoj prekoračo nevidno črto.

In reply to by dgfdsfg (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Zakaj bi jo prekoračil? Čisto pravilno je, ko se postavi na noge potem je čas da denar vrne. Pa ja ne bomo vsi plačevali tega zapitka, je že zadosti da smo in še plačujemo zapitek pri reševanju NLB oz. priviligirančkov, ki so pokradli ogromno denarja.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Gloguc (nepreverjen)

Ce bi meli cedno vlado zapitka sploj nebi bilo.

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Beli Strojan (nepreverjen)

Živa istina, Ze do mogli frizeri še doplačilo kaserati za dukše lase:)

In reply to by dgfdsfg (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

ginekolologi pa budi računali ginekološki pregled glede na velikost frače
Večja rit večja frača dražji je pregled
Zakaj bi morala biti uravnilovka

In reply to by Beli Strojan (nepreverjen)

VojkoZMajolko (nepreverjen)

De pač še manj računov izdajal, kot do zdaj. Če se oni delajo kretene, se lahko tudi mi.

In reply to by dgfdsfg (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Bojo pa delale na domu, penaze v žep. Znajdi se efekt de trebalo upoštevati.

In reply to by dgfdsfg (nepreverjen)

smrkci (nepreverjen)

morja nebo,morja nebo,morja nebo.........................................................kaj pa sedaj vi bogataši,ki ste virus prinesli v Slovenijo,kaj ste si skuhali sedaj tudi pojejte.

simon j. (nepreverjen)

...ti nisi jezen na bogate. Ti si jezen nase. Zelim ti vse OK v prihodnje, da bi svojo sreco lahko delil z okolico.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

dgfdsfg (nepreverjen)

Namesto, ka bi "pozabili" na malo pejnaz, ohranili podjetja in delovna mesta, pa te bi lejko malo bole ogulili vse. Nej! Rajši do vidli 100.000 lidi na borzi.

Beli Strojan (nepreverjen)

Hja treba spremeniti razmerje ponudba in povpraševanje na trgi dela, cejt je opet za šišanje delavskih pravic pa plač....

In reply to by dgfdsfg (nepreverjen)

Zaprimo vse ne… (nepreverjen)

V casu epidemije bodo vsa nepotrebna podjetja zaprli ... da bodo pocivala.

In reply to by dgfdsfg (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Počivalšek: Po vzoru Avstrije razmišljamo tudi o skrajšanju delovnega časa

Daj Počivalšek, nej si še čul, ka je Avstrija že dosegla največji procent nezaposlenosti po Drugi svetovni vojni. S punim gasom v propast!

Korona-COVID-19 (nepreverjen)

Bla, bla bla, glupan!

Ocala (nepreverjen)

co.vid-19.

In reply to by Korona-COVID-19 (nepreverjen)

12 (nepreverjen)

Dobro je kekec rekel-)se drugje bi lahko silinge posnemali

Malo nori (nepreverjen)

Naj me vrak vzeme,če ges neman korone te je nišče nema.
Že cejle den me boli kurac za vse skuper..

Spela93 (nepreverjen)

Hehehe.mejne pa boli pička ..
Šta če bit..pripremite se moji dragi ljudi iz bivše SFRJ.
Moj tata je dobro kazao.
Tito mu je kazao neče biti vas brez mene..
Use ide u 3.pm

In reply to by Malo nori (nepreverjen)

Malo nori (nepreverjen)

Ges mijslen ka mo odo delat samo še pol ure na den..
Ka pošlen svoje šefe nekan,jin raztalan delo pa iden domov..
Koj kurac moji šefi,šta želit bre,imaš da šutiš i radiš

In reply to by Spela93 (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Pivčeva je carica
Počivalšek je car
oh kako bi bila lepi par

In reply to by Malo nori (nepreverjen)

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

Vi vsi bi morali razmišljati samo o tem, da čim prej odstopite. Ker zaradi vas bo pri nas še večja recesija kot bi bilo potrebno. Sramota Janševa vlada.

enaaa (nepreverjen)

Edini moralno sprejemljiv kredit je KREDIT BREZ OBRESTI! Do srednjega veka je bilo oderuštvo - jemanje obresti največji smrtni greh, potem je pa papež zaradi lastne koristi to lepo izbrisal. Vendar je vsakemu ki malo razmišlja jasno, kako nemoralno delujejo banke, ki pa jih podpirajo politiki. Veliko večji zaslužki kot v realnem gospodarstvu, se ustvarjajo v špekulantnem gospodarstvu z obrestmi, delnicami, skladi. Hvala vladi za takšno pomoč, da bankam zrihtajo kredite (=zaslužek od obresti). Obstaja na svetu nekaj etičnih bank, ki dajo kredite brez obresti, ampak to je drugi film, ki ga pohlepni ljudje ne dojamejo.

Suli (nepreverjen)

Jaz sem čuu za takše banke, ka o njih opejvleš tij. Samo so na tržišči zdržale dva mejseca. Da je trbelo dati drugo plačo osebji, te so prišli gor ka je blagajna prazna. Si tij vido šteruga norca, ka posoja svoj zaslužen denar brez obrejsti.

In reply to by enaaa (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

v NLB še glavnice ni bilo treba vrniti
to ti je banka
ŽIVEL direktor NLB
bom Molil za dolgo življenje

In reply to by Suli (nepreverjen)

Grk (nepreverjen)

Počivalšek, puste vse to in se raje bavi s svojimi telicami. Za tisto si veliko bolj sposoben, kot za ministra v teh časih. Sedi na traktor in uživaj.

Banda Banda (nepreverjen)

"700 policistov ste poslali na kontrolne točke med občinami po državi zaradi ene sobote in 50-tih avtov na obali in Bledu?! Prisežite?! Kot da smo zdaj vsi mi državljani največja gamad. Hodimo vsi več ali manj v eni maski kot kreteni, gledamo na uro kdaj lahko gremo v trgovino, fotografiramo sosede, če jih je več kot 5 in gledamo kdaj nas bo Kacin zvečer vsaj malo pohvalil, da lahko gremo delno pomirjeni spat. Ker to, da ste se skregali z Nacionalim inštitutom za javno zdravje, nas ne pomirja. Nehajte narodu v eno žugat s prstom, ker draga moja vlada, nekaj so ukrepi, ki so nujni, nekaj pa je jebanje v glavo kot posledica vaše vojne v parlamentu."

Beli Strojan (nepreverjen)

Eni že pridno granitne kocke zbirajo .. ode korona pa bo ulica opet PUNA.

In reply to by Banda Banda (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Tou je bijla samo "suha vaja". Ta prava pa sledi "po" koronavirusu, ko bomo dobili novi ZUJF in se nam bo pamet mešala, pa bomo hoteli na ulice. Te pa bo!!!! Pa vojska de pomagala!

In reply to by Banda Banda (nepreverjen)

Beli Strojan (nepreverjen)

Kocke se že zlagajo na kup :)

In reply to by butalec (nepreverjen)

Soskada (nepreverjen)

Točno tak Invazijci pa brezi problema v Evropo ka še več bolezni privlečejo.Enin bi prav privoščo ka dobijo te virus in se ga ne rešijo.

In reply to by Banda Banda (nepreverjen)

HusarG (nepreverjen)

Gonite se nekan poitiki pokvarjeni in vsi tisti ka to podpejrate. Ka se ide en predsednik vlade zaradi svojoga egoja v taksi situaciji kak je ta epidemija, skrejgat z nacionalnin instituton za javno zdravje je katastrofa za drzavo. In samo kaze kama pela svojo politiko ta vlada. Briga njih za lidij pa za nase zdravje, ide se jin samo za uveljavljanje totalitarne oblasti v drzavi in unicenje, diskreditejranje in ignoreranje vseh keri se ne strinjajo z njimi in jin upajo ugovarjati. Nej me je straj virusa, straj me je nase vlade.

CoronaParty (nepreverjen)

Joj joj .Da bi bar meli avstrijske zakone pa sodstvo njihovo.Nej pa leta pa leta gledamo kcoj, kak kradnejo vsi keri so polek kopanje.Od levih do desnih .Čisto vseeno !!

AT sodstvo (nepreverjen)

Ce bi meli avstrijsko sodstvo bi jansa biu se dale zapornik in nej predsednik vlade. Njegovi pajdasi sedijo v avstrijskih zaporih, on pa tu kak najvecji frajer terorizejra drzavljane Slovenije. Prekprokleti svercer lopovski, tudi za njega negi siba rastej

In reply to by CoronaParty (nepreverjen)

Bioja (nepreverjen)

Kmet

. (nepreverjen)

Počivalšek de lejko zaj poceni prodal slovenske hotele, kelko jih je še ostalo.

. (nepreverjen)

Treba pripraviti ekipo, ko se jim konča. Ki de nas vodila v "švico", nej gradila svoj imperij.

Soskada (nepreverjen)

Počivalšek je lažnivec in eden naj bolj slinavih oseb .

Rico (nepreverjen)

Ne se zajebavat FOLK.SLOVENIJA DELUJE.Kaj vam #e ni jasno?? Živela doooolgo moja država SLOVENIJA.Proti drugim smo CAAARJI.Edina škoda, da se to vidi le ko zagusti.Zadnjič je Trump izjavil, da je Ameriki nevoščljiv veš svet. Koja traparija.Nam so vsi fouš, ko pridejo v SLOVENIJO.Ampak,če nikamor ne greš, ne veš.Ne samo TV gledat, življenje je treba živet... Na Balkanu je, kot je, v Nemčiji, npr,.pa ništa bolje.Ampak v razmislek:kdo pa gre na dopust u Deutchland? Evo, noben.Ker se počutiš ko en scheisse.. Edino, če maš ker ga gor. Ko pa prideš čez Ljubelj... Že srce drugače bije.. Aja, pa za une,bem ti 2500eur,če daš 1500 za stanovanje, kar pa ostane pa za konzerve...

Darko Oder (nepreverjen)

Tako globokih in v praksi udejanjenih misli, na cvetno nedeljo, še nikoli nisem slišal! Lastna hvala, cena mala. Dobro blago naj bi se samo hvalil, kajne?

Srecko ponosen (nepreverjen)

Dobro blago se samo hvali, ce ga drugi nescejo,

Čengiz (nepreverjen)

Počivalšek sanja, čudijo me ta tisti, ki hvalijo delo te vlade in ukrepe. Kaj pa so doslej naredili? Razdelili bodo med ljudi nek drobiž s čimer si želijo kupiti glasove na naslednjih volitvah. Ne zavedajo se, da bo gospodarstvo odvisno od razmer na evropskem in svetovnem trgu. Delež slovenskega izvoza v bruto domačem proizvodu je kar 85 %.

Anti Komunist/… (nepreverjen)

Slovenija mora čim prej vstopiti v Višegrajsko evropsko skupino, k Madžarom, Poljakom, Slovakom in Čehom. Mi nočemo biti privesek Bruslja in lopovov od tam ter islamističnega multi kultija. Levičarji so GNOJ od gnoja. Zaradi tega "internacionalizma" oz bolje rečeno globalizma imamo zdaj ta kitajski virus in islamizem. MARŠ

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice