Zapleti okoli preimenovanja Titove ceste se nepresenetljivo nadaljujejo.

Spomnimo, radenski svetniki so po odpravi odloka s strani ustavnega sodišča na junijski seji Titovo cesto znova preimenovali v Cesto osamosvojitve Slovenije. Dva opozicijska svetnika Norma Bale in Andrej Berić sta obenem vrnila mandat.

Civilna iniciativa se, seveda, ni predala, 13. julija so s podporo 288 občanov občini predali pobudo volivcem in volivkam za vložitev zahteve za razpis referenduma s prvopodpisanim Francem Vukajčem.

Referendum bi bil zaradi odločanja o Titu po presoji Leljaka neustaven

Sedaj je radenski župan Roman Leljak obvestil, da je pobuda volivce za razpis referenduma glede spornega odloka o preimenovanju ulice nedopustna. Po njegovi presoji je namreč izvedba predlaganega referenduma v neskladju z ustavo, pri čemer take neskladnosti ni mogoče odpraviti, saj bi se na referendumu odločalo o vzpostaviti stanja, ki bi kršilo načelo enakosti in pravičnosti.

Pri tem se sklicuje na odločitev ustavnega sodišča z leta 2011, ko so ustavni sodniki razveljavili poimenovanje Titova cesta ulice v Ljubljani. 

»Volivci oziroma posamezni volivci, tudi s stalnim prebivališčem v Radencih, bi odločali o imenu voditelja države, ki jih je pravnomočno obsodilo v prejšnjem sistemu, novo nastala demokratična država Slovenija pa jih je v isti zadevi pravnomočno oprostila zaradi bistvenih kršitev človekovih pravic,« je še sklepno poudaril Leljak v obvestilu. 

Najprej na upravno, nato še na ustavno sodišče po pravico

To pa seveda ne bo ustavilo pobudnikov, ki bodo izkoristili vsa razpoložljiva pravna sredstva v boju zoper zadnjo odločitev radenske občine.

Kot nam je potrdil Franc Vukajč, gredo že četrtič v boj za Titovo cesto, najprej se bodo obrnili na upravno sodišče, ki je že dvakrat doslej razsodilo v prid civilni iniciativi.

»Če bo treba, bomo šli tudi na ustavno sodišče, kjer smo že trikrat uspeli. Nad odločitvijo župana glede naše pobude smo malce presenečeni zaradi zadnje zaušnice ustavnega sodišča, ampak težko bi dejali, da je nismo potihoma pričakovali,« je še dejal prvopodpisani pobudnik. 

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Proizvodnja (nepreverjen)

Kot sodelojoci v boju za samostojno Slovenijo sem mnenja, da ima ulica castno ime! Petelini, pa se naj pravdajo za kaj bolj pomembnega! Ni, receno, da jim nebo uspelo. Cudna so pota gospodova!

Saaššš (nepreverjen)

Če nebi bilo tistega, po katerem se Titiva cesta imenuje, tudi ti
nebi imel priložnosti sodelovati v boju za samostojno Slovenijo.

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

Saaššš (nepreverjen)

Dodajam:
Pa namesto "ulica", bi piselo Straße.

In reply to by Saaššš (nepreverjen)

Republika prlekija (nepreverjen)

Pa kaj imaš proti ulici ali Strase poglej kuhar v Avstriski Radgoni zasluži 1500 € bruto, nekje 6 km bek v Radencih in kakih 200 m od Titove ceste pa 960 bruto. Toliko v razmislek
Še Majster se bi danes čudi za kaj se je takrat boril.

In reply to by Saaššš (nepreverjen)

prlebo (nepreverjen)

hahaha misliš, če ne bi bilo zaveznikov, ne bi bilo niti tita

In reply to by Saaššš (nepreverjen)

Jooooj... (nepreverjen)

Kot sodelujoči v bojih za samostojno Slovenijo, sem mnenja, da nimaš prav.
Tito je je naša skupna zgodovina, pa če je to tebi všeč ali ne.
V Radencih je problem v tem, da je predlagatelj sprememb pravnomočno obsojen lopov in tat, ki je ljudem ostal dolžan miljone evrov, dolgoletni delavec kotraobveščevalne služe JNA (KOS), ki je iz pisemskih pošiljk vojakom kradel denar. Zaradi tega in še drugih lupmarij, je bil nečastno odpuščen (po domače: brcnili so ga v rit).
Imel pa je srečo, da se je vse to dogajalo v času slovenske pomladi in procesa JBTZ, zato se je začel predstavljati kot žrtev JNA zaradi teh procesov. Naivna raja mu je seveda verjela. Pocuzal jim je denar in ga nikoli ni vrnil. Tudi, če je kazen odsedel, LOPOV OSTANE LOPOV. Skratka NESNAGA!

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

komunist fašist (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Druže tito, skini svoju zvizdu
pa je stavi jovanki u pizdu!

To parolo sem slišal od starega oficirja jna.

In reply to by Jooooj... (nepreverjen)

Don kihot (nepreverjen)

Lp Jooooj!

V Radencih je predlagatelj LEGALNO izvoljeni ŽUPAN. Ker ti trdiš, da lopov ostane lopov je zaključek, da so si Slatinčari pač izvolili lopova. Kdor podpira lopova je lopov. Torej Slatinčari so lopovi.
Kar se pa tiče Jože iz Kumrovca pa sledeče: hohštapler, kurbir, morilec, maneken, diktator, polpismeni bingelj, ki ni znal povedati dva prosta stavka.
Lpopoldan

In reply to by Jooooj... (nepreverjen)

??? (nepreverjen)

Gre se za to, da en samooklicani 'ustaš' narekuje ljudem, kaj je prav in demokratično! Sicer pa so si Radenčani sami krivi za to kar imajo na čelu občine!

Lipa3 (nepreverjen)

Radencani ste lahko ponosni,da imate takega zupana saj vam je v tem mandatu natedil marsikaj dobrega za Radence.Prejsnji zupani so bili itak sami pijancki.Glede Titove ceste se pa res ne strinjam z zupanom je del zgodovine in tako naj ostane

In reply to by ??? (nepreverjen)

pinć (nepreverjen)

tako je, Tita v muzej, ulice pa posodobiti,

In reply to by Lipa3 (nepreverjen)

Lopof (nepreverjen)

Lopof je lopof!

Munt (nepreverjen)

Rdećkarje ne bodo popustili,preveč imajo radi diktatorja tita.Najbrž so lepo živeli na račun diktature in se jim kolca po tistih časih.

bond (nepreverjen)

Beri: "Iz pisanja takratnega Centralnega komiteja komunistične partije Jugoslavije je razvidno, da so bili nacisti in komunisti ideološki bratje, ki so imeli skupnega sovražnika: demokratične zahodne države. Tito pa je celo opravičeval Hitlerjev napad na Poljsko, Norveško, Nizozemsko in druge države."

In reply to by Munt (nepreverjen)

Vukajć (nepreverjen)

Cesta ima novo ime in to je to, zaključena zgodba. Zdaj pa se par pametnjakovičev s preveč časa najde pa protestira in zaradi tega ker kljubujejo županu hočejo staro ime nazaj. Samo demokracija je pač to da se župana izvoli z večino in le-ta ima potem mandat da odloča - večina je torej posledično za preimenovanje.pika.

V naslednjem mandatu pa če bo kdo drug zupan pa naj nazaj preimenuje v Vukajćevo ali karkoli pač.

Bindi (nepreverjen)

Radencani, rajsi si tisto hungaroring krožišče proti Sratovcon zrihtajte.

Karl Marx (nepreverjen)

Tej Leljak je nej normalen. Psihiatrični primer. S ten ka preganja Titojovo ime v bistvi preganja svojo preteklost. Znamo ka je Leljak bil nižji oficir JNA, torej Titove vojske. Znamo, ka je Leljak prisego večno zvestobo Titoji, zdaj bi pz rad zradiro lastno preteklost. Tou je pa tipična zgodba za obravnavo v ustanovi zaprejtoga tipa.

demos (nepreverjen)

postavi si spomenik duma, pa zijaj totega titeka cejli den, pa daj mir s to črno zgodovino

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

ZDAJ JE TAU VERJETNO ZE 10 OBJAVA GLEDE TOGA SRANJA. FAKE NEWS, KLIK KLIK....

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice