Računsko sodišče je izdalo revizijo poslovanja javnega podjetja Cerop, v katerem je izreklo negativno mnenje tako javnemu podjetju kot občinam ustanoviteljicam. Preverili smo, kako so to odločitev sprejeli župani.

Kot smo že poročali, je računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti pri reviziji poslovanja Ceropa v letih od 2015 do 2018. Občine ustanoviteljice javnega podjetja, gre za vseh 27 pomurskih občin, so si negativno mnenje revizorjev računskega sodišča prislužile zaradi številnih nepravilnosti in neučinkovitosti pri upravljanju in nadzoru nad delovanjem javnega podjetja. 

Občine niso bile učinkovite pri izvajanju dejavnosti Ceropa

Občine tako niso pravilno določile izhodišč za oblikovanje cen gospodarske javne službe, ki jo opravlja Cerop, torej ceno za odlaganje ostankov predelave ali odstranjevanje komunalnih odpadkov na območju občin, ob tem so še prenizko obračunale najemnino in je niso pravočasno izterjale, na koncu pa še potrdile spremembo cen na podlagi neustreznega elaborata. 

Ravno tako občine niso bile učinkovite pri izvajanju dejavnosti Ceropa, kar je po ugotovitvah računskega sodišča ogrozilo izvajanje gospodarske javne službe na območju občin.

Tako so občine padle na izpitu pri zagotavljanju, da Cerop izpolnjuje pogoj gospodarske odvisnosti, dopustile so, da je Cerop izvajal investicije v tržne dejavnosti (Mensana), ravno tako pa so odgovorne, da je Cerop tržne dejavnosti financiral iz dobičkov, ki bi morali nižati ceno gospodarske javne službe, zaradi katere je bilo podjetje tudi ustanovljeno. 

Računsko sodišče zahteva spremembo ustanovnega akta

Revizorji izpostavljajo tudi način odločanja v svetu ustanoviteljic, v katerem sedijo župani, saj naj bi ta omogočal samostojno reguliranje gospodarske javne službe štirim občinam z največjim poslovnim deležem v javnem podjetju.

V tem primeru gre za Mestno občino Murska Sobota, Občino Ljutomer, Občino Lendava in Občino Gornja Radgona. Navedene ustanoviteljice imajo skupno skoraj 54-odstotni poslovni delež, pri čemer ima največjega soboška občina (27,31 odstotka).

Problematična je še skupščina, kot organ javnega podjetja, saj v njem sedijo praviloma župani. To pa je glede na ugotovitve računskega sodišča v nasprotju s predpisi o integriteti in preprečevanju korupcije. Način odločanja v skupščini namreč ne nudi ustreznega varstva interesov družbe in interesov večine občin z manjšim poslovnim deležem.

Ustanovitelji: Napoved skupne izjave, s sistemom zadovoljni

Soboški župan Aleksander Jevšek pravi, da glede na to, da se negativno mnenje nanaša na vse občine, se morajo predstavniki občin dogovoriti in pripraviti skupno izjavo. Ljutomerska županja Olga Karba v tem trenutku ne želi komentirati zadeve, a pritrjuje, da je v primeru nepravilnosti, treba stvari popraviti in urediti.

Tudi lendavski župan Janez Magyar je bil redkobeseden, kot nam je povedal, bodo župani strnili vrste in se dogovorili, da naredijo, kar je potrebno. Župan Gornje Radgone Stanislav Rojko se strinja, da bo potrebno nepravilnosti urediti, a po njegovem mnenju je ključno, da Cerop ta trenutek deluje in nudi še naprej eno izmed najcenejših uslug v Sloveniji.

"Imamo delujoč sistem, s katerim smo zadovoljni, malo katerih centrov za ravnanje z odpadki v Sloveniji je tako dobrih, če sploh kateri," pojasnjuje Rojko.

Navedeni vidik izpostavlja tudi tišinski župan Franc Horvat, sicer predsednik Sveta ustanoviteljic, ki je skupni organ za izvrševanje ustanoviteljskih pravic občin, in dodaja, da je marsikje problem tudi nedorečenost zakonodaje.

"Ne glede na to poročilo je Cerop eden izmed najboljših sistemov v Sloveniji glede ravnanja z odpadki, a zagotovo je potrebno, da vse poteka v skladu s predpisi in zakonodajo," pojasnjuje. Upa sicer, da bodo našli neko sredinsko pot in bo Cerop še naprej "tako dobro služil svojemu namenu."

Alojz Glavač je dejal, da Občina Moravske Toplice skupne izjave, ki jo je napovedal soboški župan, ne bo podpisovala, dokler ne bodo podrobno proučili poročila računskega sodišča in s tem seznanili občinskega sveta.

"Kar smo kot občina odgovorni, smo, saj smo potrjevali določene stvari, toda zadeve nam nikoli niso bile podrobno pojasnjene s strani Ceropa," pojasnjuje Glavač.

Po pričakovanjih pa je veliko bolj oster radenski župan Roman Leljak, ki je že v času, ko so občine prejele osnutek poročila, pozval direktorja Franca Cipota k odstopu.

Na naš klic se je odzval z izjavo, da "bi bilo veliko bolj pametno, da pokličete kriminalistično policijo za komentar". Kot je še povedal Leljak, bo kot župan Radencev o zadevi obvestil ministrstvo za notranje zadeve in posebni oddelek, ki se ukvarja s kriminaliteto. 

Direktor Ceropa  se do poročila še ni opredelil, bo pa po napovedih podal pisno izjavo, saj načrtovana tiskovna konferenca glede na epidemiološke razmere ni izvedljiva.

V kratkem je tako mogoče tudi pričakovati skupno izjavo občin, ki jo je napovedal soboški župan, in zanimivo bo videti, kdo vse jo bo podpisal in kakšna bo njena vsebina.

S spleta

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gost6444 (nepreverjen)

ajde župani vdarte se po prsaj pa stopite pred tv pa povejte ka ste zajebale. če što čaka ka do se položnice znižale ali pejneze vračale se lejko pod noson zbriše. te še pa malo naj na komunali preglednejo račune pa še drujge občinske firme

Klaus schwabb (nepreverjen)

Vrnite nam takoj denar, šteroga ste nam prekmurcom vkradnuli, lopovi!!!

In reply to by gost6444 (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Morda pa bi se mediji lahko malo ohladili z objavljanjem takšnega nepreverjenega sranja in s tem povzročali manj tenzije med ljudmi... saj zgoraj piše, da očividci predvidevajo, da bi lahko bilo zaradi maske... zdaj bo za vsako sranje v državi avtomatsko kriva Policija.
Upam, da ko boste v težavah, ne boste klicali Policije, takrat se znajdite sami... ampak ne, ravno vi modrijaši boste pričakovali da so v trenutku pri vas in rešujejo vaše težave.
sobotainfo, ni besed za vas...

In reply to by Klaus schwabb (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... či lejko vse drüjge nepreverjene bedarije objavijo ... te naj objavijo tüdi lopovščine komunajzarskij direktorof pa županov ... tü so nešterni lipou pejneze prali ...
... tak ka marxi kak ti je že eden lipou povedal ... malo se dol vgasni ... šče prle pa tableto zemi ...

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

..... (nepreverjen)

Ta je pa najboukša Leljak se oglaša tej ka je milijoune zaprav opa dužen narodi, sramota od človeka. Ja me zanijma da te čestito nouvomi predsedniki ZDA staromi je že čestito.

1919 (nepreverjen)

Lp"....."

Čuj ti pa redno jecljaš (eventualno opojna sredstva). Bo treba po napotnico pa k logopedu.

Lp Ostani zdrav

In reply to by ..... (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Ti si pa Janšov, ker uporabljaš njegov pozdrav ?

In reply to by 1919 (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Spoštovani "per"

Bravo priznam razkrinkal si me. Ti si pa predvidevam od mamice in soseda ali....

Lp Smrt virusu zdravje ljudstvu

In reply to by per (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Število covid smrti v zadnjih 7-ih dneh na dan 17.11.2020 na 1 mio prebivalcev na svetu:

1 Slovenia 108.24 2 Bosnia and Herzegovina 104.21 3 Czechia 102.44 4 Belgium 91.87 5 North Macedonia 76.32 6 Bulgaria 61.79 7 Switzerland 60.99 8 Hungary 60.8 9 Armenia 60.52 10 Georgia 56.98 11 Italy 56.44 12 Poland 55.73 13 Croatia 53.35 14 Romania 45.93 15 Jordan 45.24 16 Portugal 43.92 17 Austria 43.71 18 France¹ 42.31 19 Spain 40.53 20 Moldova 39.51 21 United Kingdom¹ 35.54 22 Argentina 34.36 23 Iran 33.49 24 Kosovo 33.44 25 Tunisia 33.35 26 Puerto Rico 32.25 27 Greece 27,90 28 Slovakia 24.94 29 Mexico 23.66 30 Lithuania 22.97 31 Netherlands¹ 22.27 32 Ukraine 22.17 33 Colombia 21.75 34 USA¹ 19.91 35 Albania 18.22 36 Serbia 16.56 37 Russia 15.83 38 Brazil 15.22 39 Panama 15,70 40 Chile 13,30 41 Costa Rica 12,68 42 Germany 12,65 43 Paraguay 12,21 44 Latvia 12,02 45 Azerbaijan 11,77 46 Morocco 11,65 47 Lebanon 11,38 48 Sweden 10,40 49 Canada 10,16 50 Libya 10,03

znj (nepreverjen)

karl max lažeš včeraj so nemci kazali v evropi so prvi belgijci drugi čehi tretji madžari četrti pa smo mi in to samo zaradi takih pametnjakovičov kak si ti žal ampak prekmurje je rejsen nej neki biser po intelegenci

Karl Marx (nepreverjen)

še nisem videl zelenega psa
in pametnega prekmureca

In reply to by znj (nepreverjen)

Mošt, (nepreverjen)

Ka si še nej zrikto napotnice????

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Čergoli (nepreverjen)

Lijak, usrani, črni domobranec.

kolppp.. (nepreverjen)

kot bivsi zaposlen na udbi in vos.

In reply to by Čergoli (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp "Čergoli"

Halo! Drži se teme. CEROP.
O domobrancih kdaj drugič. Bi šlo!

Lp Ostani zdrav

In reply to by Čergoli (nepreverjen)

Cezar (nepreverjen)

Vsi župani pa njihovi pomočniki so znali ka Cipot dela, zato so vsi tej soodgovorni. Cipota v zapor, ostali naj dajo odpovedi. Mensana stogi že več kak leto in je zazidana iz našij pejnez oz je samo instrument kak potegnoti pejne iz investicije kera nebi smela obstajati. Če bi bili normalni bi se tou poznalo na volitvaj ali ka če so si tej v SD, pojge iz SDS pa ostali pa so v soboti tak nesposobni, ka jih nesmiš voliti...V galvnom če ma ker župan kelko telko obraza naj odstopi, gli tak kak Cipot. Aja še neka Leljak gor ali doj, je pa meu edini đajca ja se je na forumi predstavo z imenon.

vodka (nepreverjen)

Najvekši barabin pa lopov si gobec brüsi. Ovači je pa prav, da je red samo ne morejo ga lopovi delati.

kodka (nepreverjen)

najvecjega imas v srediscu Lj, v mestni hisi. srbski pasaluk.

In reply to by vodka (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Leljak je pravno svoje odslužil, tudi za del, ker verjetno denarja ni vrnil. To oškodovancem sicer ne pomaga, ampak človek je vseeno človek in kaj bi sedaj nekateri hoteli: da se sam od sebe zaduši. Da nima več pravice živeti.
Radenčani so ga demokratično izvolili, kot župan ene občine ima pač neko besedo in jo je uporabil. In me ne zanima, član katere stranke je bil, katere je mogoče sedaj in kam bo mogoče prestopil v bodočnosti.

In reply to by vodka (nepreverjen)

Munt (nepreverjen)

Župan sobote ide na nekšno skupno poročilo in krivdo. Mene kot občana ne zanimajo drugi, mene zanima zakoj je župan dovolo da smejtij plačuvlamo več kot nekateri drugi. Da je Sobočance prepričeval da so bili dvigi vedno opravičeni in nas je zavajo in lagal.po drujgi strani pa je bil dobijček keri je šau tak malo po domače za umazane posle
. Spomniv vas da so radijo kupovali pa lekarne vse to je bil načrt župana za RDEČE VRELCE z katerin bi se napajali levičarji. Zato, da bi mel malo vesti bi včasi odstaupo, a prekmurski narod de se pa audi za špricar ob volitvaj. Zanima me kelko dobička nam prinaša drvarnica? tudi tau je bilau napravljeno iz našoga proračuns M. S. Ma što tej podatek?

Opa (nepreverjen)

Vodja kampanje Danila Türka in koristnik privilegiranega stanovanja ima težave s habilitacijo ter z mladimi študentkami. Kdo je to?

kuntakinte (nepreverjen)

... mogouče je tou tisti naturalizejrani koroški prekmurec ... šteri je včasik bül na NPU eden glavnij ... un zna prikriti sledij ... zatou pa predlaga skupno izjavo ...

prekmurec75 (nepreverjen)

kde se Slovenec poserje tam obcina nastane

gostja (nepreverjen)

Po reviziji župani za zdaj redkobesedni, saj drugače ne more biti ko so priskledniki !?

Vik.or (nepreverjen)

Zakaj so redkobesedni? Ker imajo tobak vsi (razen enega) v isti vreči!

Šmelc (nepreverjen)

Če je župan Leljak uspel v Radencih SIM mafijo od korita odlepiti ,pa Kurbusa v Prlekiji,bo tudi pokvarjeni Cipot slej, ko prej odstavljen

Mrko (nepreverjen)

Vodka = ole-ole, represija ... si pa za en kros po soboških ulicaj?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice