»Česnek«, slovenski česen, pridelan na rodovitnih tleh Panonske nižine, ki ga gojijo v Kmetijskem gospodarstvu Panorganic.

Slovenski česen, pridelan v Prlekiji na rodovitnih tleh Panonske nižine.»Česnek«. Idejo, za pridelavo česna so v Kmetijskem gospodarstvu Panorganic, dobili zaradi pomanjakanja slovenskega česna. Idejni vodja znamke Česnek je lastnik Kmetijskega gospodarstva Panorganic – Mario Kurtović. KGM Panorganic je sodobna oblika kmetijskega gospodarstva, popolnoma nov model. Izgradnja blagovne znamke je bila rezultat strateških odločitev in posledično povečanja pridelave in prodaje česna.

Mladi ambiciozneži videli poslovno priložnost v pridelavi česna

Mario Kurtović ima okoli sebe zbrano skupino mladih ambicioznih posameznikov, ki pokrivajo specifične segmente. KMG Panorganic ni en človek oziroma kmetovalec, ki se ukvarja s pridelavo hrane, ampak majhna skupina domačih, visoko izobraženih, izkušenih in inovativnih mladih posameznikov, ki obvladajo najsodobnejše svetovne tehnologije pridelave in predelave, standarde in trende kmetijskega sektorja. Vsakdo od njih pokriva področje na katerem je najboljši.
V KMG Panorganic imajo jasno zastavljene cilje in sledijo kontroliranemu razvoju le-teh. Zaradi dejstva, da je pridelava česna v Sloveniji skoraj izumrla in se je prideloval le na manjših površinah, so se v KMG Panorganic odločili, da manko na trgovskih policah zapolnijo s pridelavo kakovostnega slovenskega česna. V pridelavi česna so videli poslovno priložnost, ki je pred njimi ni nobeden izkoristil. Kot pravi Niko Miholič iz KMG Panorganic, ima uvažanje česna številne negativne učinke, uvožen česen ima slabši okus, manj izrazit vonj in tudi manj hranljivih snovi.

Učenje iz lastnih izkušenj in napak

Mario Kurtović je pred dvema letoma kupil zapuščeno kmetijo v Spodnjem Kamenščaku, kupil vso potrebno mehanizacijo in začel s pridelavo česna. S kmetijstvom se ni nikoli ukvarjal niti on niti starši. O sami pridelavi česna se je naučil preko obiskov večjih pridelovalcev česna v tujni, seminarjev, različne literature, preko sodelovanja z različnimi strokovnjaki agronomi, največ pa na lastnih izkušnjah in napakah. Pri svetovanju na področju pridelovanja česna jim svetuje Miša Pušenjak iz KGZS Zavoda Maribor, ki je priznana strokovnjakinja na področju zelenjadarstva, sodelujejo pa tudi direktno s strokovnjaki iz Francije.

Tudi do 10 ton česna na hektar

Sadijo ptujski spomladanski česen, kot tudi francoske sorte in letos so ga pridelovali na 15 hektarjih. Na hektar pridelajo med osem in deset ton česna, odvisno od lege njive in kvalitete tal. Posajenega imajo večinoma po njivah v okolici Ljutomera, nekaj pa ga je tudi v Prekmurju. Površine so obdelane tako ročno, kot tudi strojno. Čeprav imajo mehanizacijo, ki olajšuje delo pa brez rok ljudi ne gre. Vsak česen je očiščen ročno - tako kot so to delali v preteklosti.

»Česnek« od tega tedna dobavljiv pri najboljšemu sosedu

»Česnek« je trenutno dobavljiv v določenih Mercatorjevih trgovinah. Prisotnost v manjših Mercatorjevih trgovinah je odvisna od odločitve lastnika franšize. V večjih Mercatorjih pa ga lahko najdete od tega tedna naprej. Prav tako pa imajo sklenjene pogodbe še s Sparom in Hoferjem.

Le najboljše je zadosti dobro

KMG Panorganic svojo prednost pred manjšimi pridelovalci slovenskega česna vidi v tem, da lahko večjim trgovcem ponudi konstantno dobavo večjih količin slovenskega česna. Posedujejo kompletno specializirano mehanizacijo, ki jim omogoča pridelavo na večjih površinah. Njihov česen je pridelan po načelu integrirane pridelave, imajo pa tudi certifikat Global G.A.P., ki je sinonim za dobro kmetijsko prakso (good agricultural practice). V tem trenutku so 4. kmetijsko gospodarstvo na svetu, ki takšen certifikat za česen poseduje in edini v Sloveniji. Slovenskemu potrošniku tako ponujajo certificirano kvaliteten pridelek. Njihov odnos do potrošnika je podoben odnosu matere do svojega otroka - le najboljše je zadosti dobro in ti certifikati to dokazujejo.

Načrtov za prihodnost veliko

Projekt »Česnek«, ki se je zgodil zelo spontano in nenačrtovano ima zelo jasne načrte za prihodnost. Povečati pridelavo slovenskega česna in ohranjanje najvišje kakovosti produktov. Prvo leto so česen posadili na 6 hektarjih, letos na 15, za jesensko sajenje pa že pripravljajo 35 hektarjev na katerih bodo posadili najbolj kvalitetno seme, ki je trenutno na voljo. KMG Panorganic raste zelo hitro, saj vsako leto podvajajo površine na katerih pridelujejo česen. »Načrtov za prihodnost je veliko« pravi Miholič in dodaja, da si želijo, da KMG Panorganic postane vodilno kmetijsko gospodarstvo, ki bo pokrivalo več segmentov v pridelavi jagodičevja, zelenjave in lupinarjev. Prav zato so se tudi odločili, da jeseni investirajo v nasad petih hektarjev ameriških borovnic, ki bo narejen po zadnji tehnologiji in bo omogočal maksimalen izplen, nižjo uporabo FFS in pridelavo najkvalitetnejših ameriških borovnic. Po njihovi oceni bo ta nasad največji nasad ameriških borovnic izven območja z idealnimi pogoji, ki je na Ljubljanskem barju. Trenutno imajo posajenih tudi 1.500 dreves goji jagod, ki so letos dobile tudi ekološki certifikat, načrtujejo pa tudi nasad lešnika in oreha.
V KMG Panorganic imajo zelo ambiciozne projekte, a delajo premišljene korake.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
RUBIN (nepreverjen)

Ta "ČESNEK" je bil prava katastrofa. Totalna NEKVALITETA!! Bil je izsušen, gnil, brez okusa in to za ceno nekaj več kot 14 €! Halo?! Imam občutek, da so ga od nekje uvozili in prepakirali pod oznako "slovenski" česen.

Peterc (nepreverjen)

Še vedno ni kvalitete...vmes gnil...in pravzaprav nima izrazitega okusa, kot domači česen...niti iz ust mi ne smrdi ko ga pojem....

Starejše novice