Z današnjim dnem naj bi se zaključila dela na cesti Brezovci - Gorica.

Na cesti Gorica - Brezovci potekajo zaključna dela. V Gorici so to montaže ograj in odprava pomanjkljivosti, v Brezovcih pa izvedba talne in ostale prometne signalizacije, odbojne ograje ob cesti in na mostu ter druga zaključna dela.

Dela v smislu odprave vseh omejitev prometa na cesti zaradi izgradnje naj bi po besedah Jožeta Ficka, podžupana občine Puconci, bila zaključena danes.

Dodatna vrednost za domačine in ožjo ter širšo okolico

Dela, ki so bila izvedena na cesti, predstavljajo dodatno vrednost za domačine ter ožjo in širšo okolico. Cestišče, ki je bilo potrebno obnove, je v celotnem območju obdelave popolnoma obnovljeno, po sodobnih standardih pa je z izvedbo pločnikov zagotovljena prometna varnost pešcev.

»Ob cesti je izvedena ulična razsvetljava sodobne tehnologije. V vasi Brezovci je bila izvedena novogradnja enega mosta in popolna obnovitev drugega mosta. Vse to bo omogočalo lažjo in varnejšo uporabo ceste za domačine in druge uporabnike, ki so pomen te ceste najbolj spoznali v času izgradnje, ko je niso mogli uporabljati.

Skupaj z upravljavcema električnega in telekomunikacijskega omrežja, se je v delih vasi ob regionalni cesti preuredilo omrežje v popolno zemeljsko izvedbo oziroma pripravila kanalizacija za zemeljsko izvedbo. V območju ceste v Brezovcih je bilo obnovljeno sekundarno vodovodno omrežje in zamenjan transportni vod vodovoda, kar je sicer del projekta Vodovoda sistema B II. faza – zamenjava transportnega voda Predanovci – Lemerje, vendar, ker poteka znotraj Brezovec trasa na območju obnovljene ceste, je bilo to nujno izvesti pred oz. hkrati z izvedbo ceste,« za Sobotainfo opisuje Jože Ficko. 

Vzporedno so se izvedla tudi druga dela

Ficko ob tem opominja, da so se poleg izgradnje ceste vzporedno izvedla še druga dela. 

»Javnosti je znana zgolj izgradnja ceste, vzporedno pa so se izvedla druga dela, ki bi sicer zahtevala poseg v zgrajeno cesto, če jih ne bi izvedli sedaj. Tak pristop je pomenil delno podaljšanje pogodbenega roka, je pa v vsakem primeru finančno ugodnejša rešitev. Praksa namreč kaže, da se podobni posegi na regionalnih cestah izvajajo na 50 ali več let,« je še opomnil Ficko.

Občina načrtuje še več vzdrževalnih del

Na območju občine Puconci je v programu Direkcije za državne ceste več odsekov:

  • v izvajanju izgradnja mostu v Zenkovcih (pred naseljem Bodonci), pred izvedbo je izgradnja tudi drugega mostu na državni cesti v Zenkovcih, 
  • v izvajanju je novelacija projektov za izgradnjo pločnikov v naselju Mačkovci – Dankovci,
  • izdeluje se projektna dokumentacija za podoben poseg, kot je bil v naselju Gorica in Brezovci, to je odsek ceste skozi Lemerje (do gasilskega doma Puževci in proti pokopališču Lemerje),
  • v okviru vzdrževalnih del je za letos in prihodnje leto predvidena preplastitev državne ceste na odseku od Lemerja do konca vasi Bodonci.

»Na dinamiko izvedb navedenih projektov občina neposrednega vpliva nima, prizadevali pa si bomo, da ne bo prihajalo do neopravičenih zamikov,« je odgovoril Ficko.

Vrednost del se zaradi časovnega zamika ni povečala

Vrednost del po pogodbi z izvajalcem znaša nekaj manj kot tri milijone evrov. Ficko je za Sobotainfo povedal, da zaradi časovnega zamika del ni prišlo do povečanja vrednosti le-teh, je pa prišlo do spremembe projektnih rešitev.

»Zaradi časovnega zamika dokončanja del ni prišlo do povečanje vrednosti del, je pa med samo izvedbo prišlo do spremembe projektnih rešitev (namesto zgolj preplastitve od krožišča do meje obdelave v smeri Lemerja je bila izvedena obnova cestišča) in s tem do dodatnih del, za katere bo verjetno potrebno osnovni pogodbi dodati aneks, vendar ne v celotnem obsegu dodatnih del, pač pa le do potrebne višine«.

Vsa izvedena dela na komunalnih omrežjih, ki niso v popisih pogodbenega projekta, so bremenila upravljalca komunalnega omrežja oziroma občino, še dodaja Ficko. 

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

»Javnosti je znana zgolj izgradnja ceste, vzporedno pa so se izvedla druga dela, ki bi sicer zahtevala poseg v zgrajeno cesto, če jih ne bi izvedli sedaj.

Neverjetna modrost gospoda Fickoja. Upajmo samo, da niso še kaj pozabili in do najkasneje spomladi cesto pa razkopavali.

someone1 (nepreverjen)

Za en mejsec pa do pa razkopavali cesto, ka do polagali inštalacijo za mobilno telefonijo......

Peredajs

Zdaj de se trbelo doj züjvate, ka nan nete cesto mazale!

Varašanec (nepreverjen)

Da je bilou krediza asvalt se nešče zmislo ka bi lejko še vodovod na novo napravili če že kopajo. Velki biseri😂😂😂

Krokodil11 (nepreverjen)

Kitajci bi ednog dukši tunel skočali prle

sveder (nepreverjen)

Počakajmo do prvega malo večjega dežja mo vidli,če bo voda odtekala ali pa stala kot na kroški

tuc (nepreverjen)

Kak je pa s cesto Gederovci - Sobota? Nej se je gučalo ka bi se naj to letos na novo delalo? Je kaj znanoga glede toga?

Trajtar83 (nepreverjen)

Hehe, to bi japonci 30 km avtoceste prle napravili, kak te specialci to bougo cesto, ka kda skoraj gotovo za navoz, si oni zmislijo, ka so robniki ne dobro postavleni, specialci

Starejše novice