Bele štorklje, ki gnezdijo na dimnikih, edinstvena arhitektura, majhni hribčki prekriti z vinogradi, dom odlične sočne gibanice ter prijazni in prisrčni ljudje zelo lepo predstavijo pokrajino, ki leži na severovzhodu Slovenije, imenovano Prekmurje.

Večina ljudi ob besedi Prekmurje pomisli na termalne vrelce in z njimi povezane mnoge bazenske komplekse, vendar ta svet ponuja še mnogo več, zato vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj razlogov za obisk Prekmurja.

Krajinski park Goričko

Gre za gričevnato pokrajino, polno njiv, sadovnjakov in vinogradov, ki nudijo dom mnogim ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam. Na Goričkem si lahko ogledamo grad imenovan Grad, ki velja za največje grajsko poslopje pri nas. Vstopnica znaša 5 evrov, grad pa je za obiskovalce odprt od torka do nedelje, razen poleti, ko je odprt vse dni v letu. Grad se ponaša s kar 365 sobami.

V pritličju najdemo delavnice nekaterih obrti, kot so tkalstvo, zeliščarstvo, lončarstvo, kovaštvo, itd., v nadstropju pa so prostori urejeni za poroke, umetniške zbirke ter oglede filmov.

V gradu lahko tudi prenočite ali pa si izposodite kolo in raziščete njegovo okolico. V bližini gradu je pred več milijoni leti bruhal vulkan, katerega krater je imel premer cca. en kilometer. Na delu tega kraterja se danes nahaja doživljajski park imenovan Vulkanija. Tukaj boste lahko odpotovali v globino goričkega vulkana, se sprehodili po njegovih rovih ter spoznali krtka Olija, ki vas bo vodil po Vulkaniji ter predstavil vulkan in druge značilnosti našega planeta.

Če bodo ogled Vulkanije spremljali tudi vaši otroci, bodo zagotovo navdušeni nad njim. Priporočamo, da izkoristite to navdušenje in po vrnitvi domov skupaj prelistate Tedi katalog, v katerem boste našli pripomočke za izdelavo domačega vulkana, ki bo s svojim izbruhom navdušil celotno družino.

Foto: Vulkanija

Paviljon Expano in Soboško jezero

Moderen paviljon je mogoče videti že z avtoceste. V njem najdemo ogromno dvorano, ki obiskovalce s pomočjo 3D projekcije popelje skozi pomurski čas in prostor.

V tem 3D doživetju Pomurja boste lahko nadeli tudi virtualna očala in poleteli nad celotno pokrajino. Pri izhodu pa vas bo pričakala prikupna trgovinica, kjer boste lahko našli ogromno prekmurskih izdelkov. Neposredno zraven paviljona se nahaja Soboško jezero, na katerem lahko tudi supate ali pa se popeljete s čolnom.

Če pa se želite še nekoliko razgibati, pa se odpravite na le nekaj metrov oddaljen motorični park, ki vam ponuja kar 35 naprav, ki vas bodo zaposlile za kakšno uro ali dve.
 

Foto: Expano Murska Sobota

Lendava

Gre za najbolj vzhodno mesto v Sloveniji, kjer si lahko v cerkvi Svete Trojice ogledate mumijo Mihaela Hadika ali pa se odpravite do ene najbolj obiskanih atrakcij v Lendavi -  53,5 m visokega stolpa Vinarium.

Le-ta vam ponuja čudovit 360° pogled na barvito pokrajino kar štirih držav (Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije). Na Vinarium se lahko povzpnete z dvigalom ali pa prehodite 240 stopnic, v vsakem primeru boste doživeli čudovit vzpon s še bolj čudovitim razgledom, kjer ne smete pozabiti posneti kakšne fotografije. V pritličju pa vas bodo pričakale domače kulinarične dobrote ter lokalna vina in sokovi.

Foto: FB VInarium

Ocean Orchids

Podjetje Ocean Orchids je vodilni proizvajalec orhidej v srednji in jugovzhodni Evropi, kjer vsak dan zacveti okoli 4000 orhidej. V njihovem tropskem vrtu, velikem kar 1500 m2 lahko občudujete rastline iz celega sveta.

Tam boste našli tako banane, kot tudi ananas, papajo, vanilijo, avokado, mango, ingver in še mnoge druge. Pravijo, da je pri njih vedno poletje in res je tako.
 

Foto: FB Tropski vrt

Moravske Toplice

Seveda pa ne smemo pozabiti na kopanje v enih izmed term. Glavna znamenitost Prekmurja je zagotovo termalna voda, ki je vzrok za nastanek zdraviliškega turizma.

V Moravskih toplicah najdete Terme 3000, ki so zaradi mnogih toboganov in druge vodne animacije bolj primerne za družine z otroki, medtem, ko so za ljudi, ki obožujejo romantična sproščanja in razvajanja v savnah idealne Terme Vivat.

Foto: FB Terme 3000

Prekmurje in njegova okolica ponuja še mnogo več znamenitosti in verjemite, prav vsako izmed njih si je vredno ogledati. Organizirajte si eno- ali večdnevni izlet po tej čudoviti pokrajini in obljubljamo vam, da boste nad njo več kot navdušeni in se rade volje vračali v ta del Slovenije.

Starejše novice